Смекни!
smekni.com

Дикорослі плодово-ягідні рослини України родини Лохових (стр. 3 из 4)

Розмноження зеленими живцями нескладне. Їх нарізують довжиною 8 – 10см, з верхівкою в стані активного росту протягом червня з найсильніших пагонів поточного року. На 12 – 20 годині нижню частину живців (приблизно на ½ - 1/3 ) занурюють у розчин стимулятора росту (1,5 – 2 таблетки гетероауксину на 1л. води). Можна використовувати і інші стимулятори коренеутворення. Потім похило висаджують у підготовлені парники чи грядки на глибину 1,5 – 2см, зверху насипають 3см промитого річкового піску. Обприскують водою і закривають парник поліетиленовою плівкою. Декілька разів на день живці обприскують водою, в сонячні дні прицінюються, щоб живці не загинули від перегріву. Через 1.5 – 2 тижні утворюється калус, і живці починають утворювати коріння.

Для збереження господарчо цінних властивостей сортів або форм, облепіху розмножують вегетативно: зеленими і здерев’янілими черенками, а також кореневими живцями.

Для розмноження зеленими черенками грядку краще розмістити під кроною плодового дерева з метою захисту від прямих сонячних променів. Верхній шар ґрунту, змішують з піском і торфом ( 1 : 1 : 1 ). На поверхню грядки насипають 2 – 3 см піску. Зранку нарізають пагони коли вони досягли висоти 15 см. Роблять зріз під брунькою. У 3 – 4 нижніх листків зрізують листкову пластинку. Черенки зв’язують у пучки і ставлять у воду. Саджати потрібно на глибину 2 – 3 см у сильно зволожений ґрунт і накривають поліетиленовою плівкою, яку через 12 – 14 днів періодично відкривають для загартування. При похолоданні потрібно вкрити листям і стружками. Після зими черенки пересаджують на постійне місце.

Щоб розмножити обліпиху здерев’янілими черенками потрібно заготовити однорічні пагони з кущів трьох – п’ятирічного віку у кінці листопада – початку грудня. Пагони потрібно зберігати під снігом під температурою 0… - 2˚ С. Ранньою весною їх ріжуть на черенки по 15 – 20 см і витримують у воді впродовж 2 – 3-х діб при кімнатній температурі.

Висаджують на грядки вертикально, залишаючи 2 – 3 бруньки на відстані 10 см між черенками. Землю обробляють і добре поливають.

Розмноження кореневими черенками є найбільш простим способом вегетативного розмноження. Обліпиха від коріння утворює порош. Щоб отримати саджанці весною кореневий паросток відділяють від материнської рослини. Для утворення власної кореневої системи його залишають до осені і регулярно поливають. Осінню викопують і висаджують на постійне місце. Кореневі паростки не зберігають в собі всіх властивостей материнської рослини. [ 7 ]

Формуючи обрізку обліпихи проводять у перші 4 – 5 років інтенсивного росту обліпихи для формування компактної низько розташованої крони. Вирізають лишні, паралельно і неправильно розташовані пагони.

Омолоджуючу обрізку використовують для старих рослин 8 – 10 років і старіше, коли прирости стають малими ( 10 – 15 см ), основні скелетні гілки висихають і урожайність різко зменшується. Для цього кущі обрізають на трирічну деревину.

Профілактичну обрізку проводять щорічно. Вирізають « на кільце » засохлі після плодоношення укорочені річні пагони і багаторічні гілки, а також підмерзлі і зламані. Обрізку проводять рано весною до розпускання бруньок. [ 7 ]

6. Хімічний склад і використання плодів

Плоди лоха вузьколистого надзвичайно багаті на вуглеводи, причому із вуглеводів переважають в них найбільш цінні речовини для організму людини – цукри ( до 70% в м’якоті ). Плоди містять клітковину ( вище 6 % ) Крохмаль у склад плодів входить у невеликих кількостях ( в декілька десятків разів менше, ніж цукру – 1,5% ).

Із цукрі в складі плодів знайдені лише моносахариди ( фруктоза і глюкоза ), тобто саме ті, які найбільш легко і повністю засвоюються організмом людини. В свою чергу, із моносахаридів в плодах переважає фруктоза - найбільш солодкий цукор. В культурних плодах лоха переважає глюкоза.

В плодах дикого лоха міститься сахароза. Плоди лоха достатньо багаті і на білки.

На хімічний склад плодів мають великий вплив кліматичні умови. При великій кількості сонячної енергії процеси накопичення цукрівв плодах лоха протікають особливо активно.

М’якоть плодів лоха може бути використана для виготовлення етилового спирту. Спирт, отриманий з лоха, містить понижену кількість сивушних масел. Вихід спирту з 1 ц плодів становить 12 – 13 л ( до 15% )

З плодів цієї рослини можна виготовляти вина високої алкоголічності ( хороших смакових якостей ), крім того вони мають свій своєрідний аромат.

В кондитерській промисловості ці плоди можливо використовувати для виготовлення цукатів та багатьох інших виробів.

У свіжому вигляді виключно добре транспортуються і зберігаються без проявів псування чи гниття, але слід надавати перевагу тверді або напівтвердій тарі.

Плоди також містять в’яжучі і слизисті речовини, тому їх використовують як в’яжучі і обволакуючі засоби при захворюванні травних органів.

Ягоди обліпихи володіють високими їстівними і смаковими якостями; за смаком і ароматом вони нагадають плоди ананаса.

Своєрідний, дуже приємний смак у плодів обліпихи. Можливість широкого проникнення цього виду сировини в промисловість обумовили багатогранне використання.

Плоди обліпихи багаті на провітамін А – каротин і вітамін С, тобто кажучи іншими словами, вони володіють полівітамінною властивістю. Тому обліпиху можливо використовувати для отримання різних вітамінних продуктів і препаратів. Разом з тим м’якоть плодів дуже збагачена жирним маслом, яке володіє сильним, приємним, неповторним ароматом. Вміст жирної олії в м’якоті плодів досягає 92%. По виключно високому вмісту жирної олії в плодовій м’якоті ягоди обліпихи замають особливе місце серед інших плодово – ягідних рослин.

Також плоди обліпихи містять найпростіші цукри – поліцукри ( глюкозу і фруктозу ), які прекрасно засвоюються організмом. Разом з тим плоди містять високу кількість органічних кислот, пектинові ароматичні і мінеральні речовини.

Висока ароматичність сильно підвищує смакові якості ягід.

Жирна олія м’якоті плодів обліпихи має інтенсивно оранжеве забарвлення і має оригінальний своєрідний аромат ананасу ( іодне число 70,4 – 75,5 ); а олія насіння має більш світлий, слабко жовтий колір ( іодне число насіння 128,7 ).

При відстоюванні соку з плодової м’якоті впродовж 12 – 24 годин на його поверхні утворюється жирна олія, яка має не лише аромат, але й бактерицидні властивості, добрий смак, тому вона може широко використовуватись в кулінарії, медицині і інших галузях промисловості.

Олія обліпихи володіє виключно А – вітамінною активністю ( колір якої пов'язаний з присутністю в ній каротина ). Вміст провітаміна А ( каротина ) в жирній олії досягає 90 – 100 мг %. Крім вітаміну С і провітаміну А, в плодах міститься вітамін Р ( 75 – 100 мг % ), В1 – тіамін ( 0,016 – 0,085 мг % ), В2 – рибофлавін ( 0,030 – 0,056 мг % ), В1, В9 – фолієва кислота ( 0,79 мг % ), Е – токоферол ( 8 – 18 мг % ), група вітаміну К – філохінони ( 0,9 – 15 мг % ), група вітаміну А – насичені жирні кислоти ( до 77 % ).

В плодах знайдено 15 мікроелементів, в тому числі залізо, магній, марганець, бор, сірка, алюміній, кремній, титан. [ 7, 4, 8, 13 ].

7.Значення та використання лоху вузьколистого і обліпихи крушино видної

Лох вузьколистий – медоносна, харчова, лікарська, танідоносна, фарбуюча, камедоносна, ефіроолійна, деревинна, декоративна, фіто меліоративна рослина.

Лох вузьколистий має медоносні квітки, які з’являються в кінці травня на початку червня. Вони цвітуть протягом десяти і більше днів, дають підтримуючий взяток і сприяють нарощуванню сили сімї перед літнім головним взятком, особливо в степових районах, де угіддя відзначаються недостатнім весняним запасом нектару. Добре підготовлені бджолині сім'ї дають товарний мед янтарного кольору з приємним ароматом. Маслинку бджолі відвідують охоче, збирають переважно нектар і за час її цвітіння кожна бджолина сімя поповнює запаси меду на 4 – 13 кг. Медопродуктивність досягає 200 кг з гектару.

Виключно високий вміст в плодах маслинки вуглеводів і цукрі дозволяє використовувати їх як природні концентрати цукристих речовин, які мають велике значення у харчуванні людини.

Квітки лоха, настояні на дерев’яному маслі, використовують при простудних захворюваннях, як втирання. В гомеопатії із зрілих плодів виготовляють тинктуру. [ 4 ]

Маслинка дає тверду, суцільну деревину жовтого кольору, яку використовують в столярно – токарній справі і для виготовлення музичних інструментів.

Деревина лоха вузьколистого виключно добре протистоїть гниттю, тому її нерідко використовують для виготовлення частин, які знаходяться під водою.

Кора і листя містять дубильні і фарбуючи речовин, їх можна використовувати при фарбуванні матеріалів ( фарбування в коричневий і чорний кольори ) і вичинці шкіри. На стовбурах лоха утворюється камедь, яка володіє хорошими властивостями. Вона може знайти використання у текстильній промисловості для ситце друкування, вона в певній мірі може замінити імпортну сенегальську камедь та гумі пергамент.

Ефірну олію з квіток лоха можна використовувати в парфумерній промисловості та інших галузях промисловості. [ 4, 11 ]

Лох – посухостійка рослина, може рости на засолених ґрунтах. Це світлолюбна рослина. Його можна використовувати для організації захисних смуг, лісових насаджень, живих загороджень і закріплення пісків.

Лох швидко росте, дає кореневі черенці, за допомогою яких може розмножуватися. Менше ця рослина застосовується у декоративних насадженнях.

Маслинка легко переносить стрижку, а при засипанні піском утворює додаткові корені тому і використовується для закріплення берегів річок і пливучих пісків [ 12, 8, 10 ]

Особливо широко обліпиха крушино видна використовується в алкогольній промисловості. Наливки, настойки, лікери виготовлені з обліпихи поширені і відомі в різних країнах.