Смекни!
smekni.com

Дендрофлора і рослинність Чорнотисянського лісництва. Використання і охорона (стр. 3 из 6)

Плоди. Двостулкові коробочки зібрані в звисаючих колосковидних супліддях. Дозрівають в кінці травня.

Верба козяча морозостійка, швидкоростуча, тіневитривала, росте на різних грунтах. Добре розмножується насінням і вегетативно.

Осика (тремтяча тополя) – Populustremula

Дерево висотою 25-35 м з діаметром стовбура до 1 м. Крона ажурна, широкоокругла, неправильної форми. Стовбур добре зформований, циліндричний, покритий зеленовато-сірою (у старих дерев) тріщинистою корою. Молоді пагони блискучі, голі, червоно-бурі. Бруньки великі, ребристі, гострі. Дводомна рослина.

Листки. Округлі, яйцевидні або ромбічні, з нерівними тупими зубцями, знизу сіроваті, довжиною і шириною біля 3-7 см. На молодих пагонах листки значно більші, мають форму трикутно-яйцевидну із загостреним вершком. Черешок голий, у верхній половині зплющений, як правило однакової довжини із пластинкою листка.

Квітки. Роздільностатеві; сережки чоловічі – великі, довжиною 7-10 см, з яскраво-пурпурними тичинками; жіночі – сіро-зелені, звисаючі. З’являються ранньою весною, в кінці березня – квітні, до розпускання листків.

Плоди. Коробочки, зібрані в звисаючі колосковидні супліддя. Дозрівають в травні. Насіння дуже маленьке, з пучком волосся, розноситься вітром, швидко проростає.

Осика світлолюбива, морозостійка, засухостійка, мало вибаглива до родючості грунту. Швидко розмножується кореневими відростками.

Родина букові – FagaceaeA. Br.

Дуб звичайний (черещатий) – Quercusrobus (Q. PedunculataEhrh)

Міцне дерево висотою до 30-50 м. Крона компактна, шатровидна; стовбур добре сформований, циліндричний. Кора на стовбурах до 20-30 років тонка, гладка, оливково-бура, на старих деревах – груба, тріщиниста, темно-сіра. Пагони тверді, зелено-сірі, з яйцевидними бруньками.

Листя. Продовгувато-яйцевидне, лопастне (з 3-7 парами округлих лопастей), біля основи майже серцевидне, з двома вушками, шкірясте, блискуче, знизу світло-зелене, голе, довжиною 5-15 см і шириною 4-8 см. Черешок листка короткий 0,5-1,0 см.

Квітки. Роздільностатеві; чоловічі – довгі (до 5 см) сережки, зібрані в пучках по 2-3 шт.; жіночі – маленькі, червонуваті кульки на довгих квітконіжках, розміщуються по 2-3 шт. Разом на молодих пагонах. З’являються в травні, одночасно з розпусканням листя.

Плоди. Продовгувато-овальні жолуді на довгих черешках. Дозрівають в вересні-листопаді.

Дуб звичайний досить вибагливий до родючості грунту, морозостійкий, світлолюбивий. Розмножується насінням і вегетативно.

Бук лісовий (звичайний) – Fagussilvatica

Дерево висотою до 45 м. Крона густа, сильна, яйцевидна. Стовбур добре сформований, повнодеревний, колонновидний. Кора тонка, гладка, світло-сіра. Бруньки веретеновидні, гострі, довгі (до 2 см), не притиснені до гілок.

Листки. Яйцевидні, довжиною біля 10 см і шириною 3-7 см, з 5-9 боковими жилками, на кінцях загострені, майже цільнокраї. Молоді листки червоноваті, шовковисті, зверху і знизу опушені.

Квітки. Роздільностатеві; суцвіття чоловічі – кулевидні, звисаючі; жіночі – по 2-4 шт прямостоячі, в середині мисочки. Розпускаються разом з листками.

Плоди. Тригранні горішки, містяться в дерев’янистій коробочці. Коробочка кулевидна, ззовні покрита голковидними лусками, при дозріванні розколюється на 4 долі. Насіння – “буквиці”, дозрівають восени першого року.

Бук лісовий тіневитривалий, вибагливий до вологості повітря і родючості грунту, теплолюбний. Добре розмножується насінням.

Родина липові – tiliaceaejuss

Липа серцелиста (дрібнолиста) – tiliacordataMill (I. ParvifoliaEhrh, I. MicrophulaVent)

Дерево висотою 25-30 м. Крона густа, кулевидно-яйцевидна. Стовбур в насадженні циліндричної форми, діаметром біля 1,5 м. Кора до 20-30 років гладка, пізніше – глибокоборозниста, темно-сіра; молоді пагони голі, тонкі, сіро-зелені. Коренева система – пластинчата.

Листки. Серцевидні, гострокінечні; зверху зелені, блискучі, знизу сіроваті, з пучками рижуватих волосків у кутиках жилок; по краях гострозубчаті, довжиною і шириною біля 4-8 см, восени світло-жовті. Черешок становить біля ½ довжини пластинки.

Квітки. Двостатеві; жовтувато-білі, пахучі, з крилоподібними прицвітниками; зібрані по 5-7 (9-10) шт. в прямі щитовидні суцвіття; медоносні. З’являються в липні.

Плоди. Кулевидно-овальні, гладкі, з бурою оболонкою. Дозрівають в серпні-вересні. В плодах 1-2 насінини.

Липа серцелиста тіневитривала, морозостійка, вибаглива до родючості грунту. Розмножується насінням і відростками (від пня).

Липа широколиста – tiliaplatyphyllosScop (I. GrandifoliaEhrh)

Дерево висотою до 40 м. Крона густа кулевидна. Молоді пагони червонувато-коричневі часто опушені, деколи голі. Бруньки на пагонах більші, ніж у липи серцелистої, інколи опушені.

Листки. Округло-яйцевидні, великі довжиною і шириною біля 13 см, асиметричні біля основи, зверху короткозагострені, по краях зубчаті.

Квітки. Двостатеві; жовтувато-кремові, схожі на квітки липи серцелистої, але більші; зібрані у суцвіття по 3 шт. Розпускаються в кінці травня-червні.

Плоди. Кулевидні горішки, ребристі, тверді, опушені.

Липа широколиста менш морозостійка, ніж липа серцелиста і більш вибаглива до родючості грунту.

Родина Ільмові (В’язові) – UlmaceaeMirb

Берест (в’яз листуватий, карагач)UlmusfoliaceaGilib (U. compestris, U. carpinifoliaGleditsch)

Дерево висотою 20-30 м. Крона густа, яйцевидно-овальна. Стовбур добре сформований, покритий коричневою тріщинистою корою. Кора молодих гілок гладка, у старих дерев деколи покрита корковими виростами. Бруньки на пагонах кулевидні.

Листки. Оберненояйцевидні із загостреним кінчиком, двогострозубчасті, з асиметричною основою, довжиною до 12 см і шириною біля 7 см; зверху блискучі, голі, знизу покриті твердими волосками; листки нерівнобічні, різної величини.

Квітки. Двостатеві, маленькі, фіолетово-червоні, на коротких ніжках; зібрані в кулясті пучки. З’являються до розпускання листків, у квітні.

Плоди. Крилаті насінки (горішки). Перепончаті, майже округлі крилатки діаметром біля 1,5 см. Насіння – плоскі горішки. Плоди дозрівають в травні-червні.

Берест світлолюбивий, вибагливий до родючості грунту, відносно теплолюбивий, досить засухостійкий, довговічний.

Розмножується насінням і вегетативно.

В’яз гладенький – Ulmus laevis pall (U. pedunculata Foug, U. effusa Willd)

Дерево висотою 25-30м і до 1 м в діаметрі. Крона широкоеліптична, сильна. Гілки тонкі, звисаючі. Молоді пагони опушені, пізніше – блискучі і гладкі. Кора на стовбурах дорослих дерев буро-коричнева, відшаровується тонкими пластинками. Листкові брункі гострі, до 7 мм довжини.

Листки. Округло-еліптичні, зверху загострені, біля основи сильно нерівнобічні, по краях двогостропильчасті; довжиною 6-14 см і шириною 3-6 см; зверху темно-зелені, голі, знизу світло-зелені, опушені.

Квітки. Двостатеві; на довгих квітконіжках, тичинок 6-8 шт., з червоно-фіолетовими пиляками. З’являються в березні-квітні, до розпускання листків.

Плоди. Крилаті горішки, довжиною біля 1 см, на довгих ніжках, світло-бурі. Крилатки широкоовальні, перепончасті, по краях густовіїсті. Насіння – плоскі горішки, розміщені по одному в центрі крилатки. Плоди дозрівають в травні.

В’яз гладенький швидкоростучий, морозостійкий, тіневитривалий, вибагливий до вологості і родючості грунту, добре переносить засуху.

Родина Кленові – AceraceaeLindl

Клен гостролистий – Acerplatanoides

Дерево висотою до 25-30 м. Крона компактна, густа, кулевидна. Стовбур добре сформований, покритий буро-сірою корою.

Листки. Великі, до 20 см довжини і ширини; 5-7-лопастні, лопасті листків витягнуті, довгозагострені, з 2-3 гострокінечними великими зубцями. Виямки між лопастями округлі. Листки на довгих (6-15 см) черешках, голі, тонкі, блискучі, зверху темно-зелені, знизу світлі.

Квітки. Двостатеві і одностатеві; зелено-жовті, зібрані в прямостоячі щитовидні голі суцвіття; чоловічі і жіночі квітки, як правило, знаходяться на одному дереві. З’являються до розпускання листків, в квітні-травні.

Плоди. Великі (до 5 см), крилаті двонасінки; після дозрівання розпадаються на дві половинки (крилатки); крильця плодів розходяться під тупим кутом. Насіння – плоскі горішки.

Клен гостролистий швидкоростучий і тіневитривалий, морозостійкий, вибагливий до вологості і родючості грунту, малозасухостійкий.

Клен-явір (несправжньоплатановий) – Acerpseudoplatanus

Дерево висотою до 30-40 м. Крона густа, широкоеліптична. Кора на старих деревах груба, сіро-буровата, розтріскується і відпадає пластинками.

Листки. П’ятилопастні, великі, довжиною і шириною 10-20 см; зверху темно-зелені, матові, знизу сіруваті, лопасті неглибокі, загострені, грубозубчасті.

Квітки. Двостатеві і одностатеві; жовтувато-зелені, зібрані в довгі звисаючі суцвіття (6-12 см), з приємним запахом, медоносні. З’являються в травні-червні.

Плоди. Великі крилаті двонасінки; крилатки розходяться під гострим кутом. Насіння – кулевидні горішки.

Клен-явір відносно теплолюбивий, вибагливий до вологості і родючості грунту, вітростійкий.

Родина Маслинові – Oleaceaehindl

Ясен звичайний – Fraxinusexcelsior

Дерево висотою до 30-40 м і діаметром стовбура біля 1 м. Крона ажурна. Кулевидна. Молоді пагони зеленувато-сірі. Бруньки на пагонах чорні. Кора на стовбурі в молодому віці тонка, пізніше – з глибокими поздовжніми тріщинами.

Листки. Непарноперисті, довжиною до 20 см; з 7-15 продовгуватими або ленцетними листочками, по краях зубчатими, на кінчику загостреними. Листочки довжиною 5-12 см і шириною 2-4 см, зверху зелені, голі, знизу матово-зелені.

Квітки. Двостатеві або роздільностатеві, червонувато-фіолетові, без оцвітини, зібрані в метелики. З’являються в травні до розпускання листків.

Плоди. Продовгуваті крилаті насінки, лінійно-ланцетні, на кінчику туповаті або з виямкою, гвинтоподібно зігнуті, жовтувато-коричневі, довжиною біля 4 см. Насіння – плоскі горішки продовгуваті.