Смекни!
smekni.com

Аналіз і перспектива розвитку професійного спорту в Україні (стр. 2 из 2)

Перспективи

Витоки професійного вітчизняного спорту знаходяться в середині ХГХ століття, коли починають формуватися капіталістичні відносини і прокидається інтерес до різних аспектів фізичної культури, а до початку XXст. професійний спорт займає міцне положення в системі суспільних цінностей.

Після 1917 р. професійний спорт поступово втрачає свої позиції, хоча ще декілька десятиріч в окремих видах спостерігалися елементи професійного спорту (важка атлетика, боротьба, бокс, кінний спорт).

3. Не дивлячись на офіційне ігнорування професійного спорту протягом декількох десятиріч, в кінці 1980-х pp. сформувалися передумови для його визнання. Головна причина - об'єктивні закономірності розвитку спорту та рішення МОК(1986 р.) про допуск на Олімпійські ігри професіоналів.

Основними тенденціями становлення професійного спорту в першій половині 1990-хpp. були: адаптація українського спорту до світового професійного спорту; його американізація та криміналізація.

Історично склалися дві основні моделі розвитку професійного спорту: американська і європейська. Порівняльний аналіз професійного спорту в США, Європі і Україні свідчить про серйозні відмінності в організації професійного спорту як в цих регіонах. Процес розвитку спорту в Україні більшою мірою тяжіє до європейської моделі.

Список литературы

1.Гуськов СИ. Организационные и социально-экономические основи развития профессионального спорта в США на современном этапе //Автореферат дис. ... докт. пед. наук. - К., 1992. - 45 с.

2.Гуськов СИ. Государство и спорт. -М., 1996. - 176 с.

З.Починкин, А.В. Становление и развитие профессионального коммерческого спорта в России / А.В. Починкин. - М.: Советский спорт, 2006. - 216 с. 4.Профессиональный спорт: Учебник / Под общей ред. СИ.Гуськова, В.Н.Платонова. - К.: Олимпийская литература, 2000. - 392 с.

5.3айдія М. Основні тенденції комерціалізації сучасного олімпійського спорту: Автореферат дис. ... канд. наук з фіз.. вих. і спорту. - К., 1999. - 16 с

6. htty://sportcom.ru/sport/