Смекни!
smekni.com

Адміністрування комп’ютерних мереж (стр. 4 из 4)

Кнопки на панелі інструментів дозволяють змінювати режим відображення файлової структури, створювати нові папки, а також видаляти їх.

Обмін файлами володіє функціональністю, що дозволяє при передачі файлів обновляти тільки ті їх частини, які не співпадають в локальній і віддаленій копіях файлів. Ця функція носить назву «Дельта-копіювання», оскільки лише різниця («дельта») підлягає копіюванню. Вона дозволяє продовжити передачу файлу після збою мережі не з самого початку, а з того моменту, коли відбувся збій.

Дана функція використовується при перезаписі файлів автоматично і не підлягає відключенню. Для кожної секції початкового і кінцевого файлів Radmin Server і Radmin обчислюють контрольні суми. Ця сума (декілька байт) пересилається по мережі і порівнюється. Якщо суми співпадають, це означає, що відповідні розділи файлів не відрізняються, а значить, дані не передаються і програма переходить до наступної секції файлу. Власне вміст файлу передається тільки при неспівпаданні яких-небуть секцій файлу. Таким чином, ця функція дає можливість продовжити перервану передачу, або перезаписати тільки змінені частини файлів, що істотно економить трафік. Обмін файлами не працює з мережевими дисками з міркувань безпеки.

3.3.1 File Manager v1.01

Дана програма призначена для віддаленого адміністрування файлової системи серверу. File Manager дозволяє легко і зручно через Інтернет проглядати файлову систему серверу, а саме: одержати назви доступних каталогів, відредагувати вибрані файли, подивитися вже існуючі, створити нові, видалити непотрібні, скопіювати, перемістити групи файлів і каталогів. За допомогою цієї програми ви також можете заливати файли на сервері і викачувати їх на локальний комп'ютер.

File Manager працює під управлінням PHP4 на операційних системах Unix, Linux, FreeBSD і Windows. Для роботи підійде не тільки Windows 2000, або Winodws XP, але навіть Windows 95! Програма не вимагає ніяких спеціальних настройок, підтримує російську і англійську мову, має легкий дружній інтерфейс з інтуїтивно зрозумілими інформаційними вікнами і діалогами.

Якщо користувач коли-небудь копіював свої файли за допомогою програм-менеджерів: Norton Commander, Volkov Commander, Total Commander, Midnight Commander, або, на худий кінець, звичним Провідником Windows (Windows Explorer), то вивчення і використовування програми File Manager буде дуже легким.

До речі, File Manager, як і Провідник Windows, дозволяє копіювати файли і папки не тільки в межах жорсткого диска, але і з дискет, CD-дисків, ZIP-дисків, Flash-карт і інших запам’ятовуючих пристроїв. Причому все це можна робити віддалено.

File Manager - справжній файловий менеджер. Він дозволяє виконувати більшість операцій, які Ви звичайно проробляєте з файлами і каталогами.

Рис. 3.4. Зовнішній інтерфейс File Manager

Вище наведений зовнішній вигляд програми. Як видно, програма показує на екрані список файлів. У списку файлів показані: атрибути, назва, розширення, розмір і дата зміни файлу, а також кнопка виділення файлу (галочка) для подальшого проведення операцій копіювання /переміщення /видалення.

На екрані завжди представлений відсортований список файлів в поточному каталозі, назва якого відображається зверху. Там же відображається дата і час останнього перегляду цього каталогу. Файли можуть бути відсортовані не тільки по імені, але і по розширенню, розміру, даті модифікації. Файли також підсвічуються різними кольорами залежно від типу. У програмі передбачена можливість змінити настройки підсвічування за умовчанням. Навігація по каталогах файлової системи, тобто зміна поточного каталогу - відбувається при натисненні мишкою на імені каталогу, кожний з яких відмічений символами [DIR]. При роботі під Windows є можливість поміняти поточний диск - у випадаючому списку зліва внизу. Ще нижче завжди показується розмір доступного дискового простору.

Виділення групи файлів/каталогів - [All|None|MouseClick] - одна з основних операцій в File Manager. Виділення часто необхідне для проведення подальших операцій перегляду, редагування, копіювання, переміщення, видалення, які вимагають наявності хоча б одного виділеного файлу. Якщо користувач спробує провести таку операцію в той момент, коли немає жодного виділеного файлу - програма покаже застережливе повідомлення. Виділені файли наголошуються галочкою у відповідному полі зліва. Виділяються файли натисненням мишки, причому можна виділяти відразу всі файли в каталозі натисненням на ссилку All і знімати виділення зі всіх файлів натисненням на посилання None.

3.3.2 Безпека File Manager v1.01

При розробці File Manager враховувалися вимоги до безпеки, які могли б обмежити вторгнення випадкових користувачів, спроможних пошкодити файлову систему. Для цього передбачена система аутентифікації, яка підтримує аутентифікацію Apache/PHP за допомогою відповідних заголовків, а також свою внутрішню аутентифікацію, яка, на відміну від першої, залишається працездатною в CGI-режимі і при роботі програми під Windows.

Перед початком роботи програма завжди запрошує логін і пароль користувача і порівнює їх з тими, що зберігаються у файлі users.txt. За умовчанням передбачений вхід з логіном user і паролем 12345. Змінити його можна за допомогою утиліти pwd.php, яка входить до складу File Manager.

Використовувати утиліту pwd.php просто. У каталозі, де зберігається файл users.txt достатньо набрати декілька рядків в командному рядку. Щоб додати нового користувача необхідно виконати:

php pwd.php а newuser newpassword

Для видалення існуючого користувача (user) необхідно набрати:

php pwd.php d user

Після завершення настройки логінів і паролів бажано заховати утиліту pwd.php подалі, щоб ворогам не дісталася. За інший цінний файл users.txt можна не так турбуватися, оскільки паролі до логінів шифруються і немає ніякої можливості розшифрувати їх назад.

Рис. 3.5 Запит логіна і пароля перед початком роботи з File Manager

Інша можливість забезпечення безпеки - це обмеження прав на проглядання дерева каталогів, доступних для програми і вказування початкового стартового каталога. За ці функції відповідають параметри конфігураційного файлу $BASEPATH і $STARTDIR. Про те, як задати їх значення детальніше можна прочитати в наступному розділі.

3.3.3 Настройки File Manager

Не дивлячись на те, що програма FM File Manager не вимагає спеціальних настройок, така можливість все ж таки передбачена. Всі настройки програми зберігаються в вихідному файлі config.php. Нижче перераховані основні параметри настройок.

$COLORS - цей параметр містить таблицю підсвічувань для різних типів файлів. Тут ви можете вказати, якими кольорами підсвічувати ваші файли і каталоги для того, щоб спростити зорове сприйняття цієї вельми одноманітної інформації.

$MAXVIEWSIZE - цей параметр задає обмеження на розмір файлів, які можна редагувати, або переглядати, оскільки ці дії приводять до активного використовування трафіку.

$STARTDIR - цей параметр задає стартовий каталог, який буде показаний при першому запуску програми. З його допомогою ви можете обмежити доступ до початкових текстів самого FM File Manager і тим самим підвищити безпеку своєї системи.

$BASEPATH - призначення цього параметра - зберігати "кореневий" шлях, вище якого доступ для File Manager обмежений. Настроївши цей параметр на певний каталог, наприклад на /usr/home/vasya, ви говорите, що будь-які зміни файлової системи можуть відбуватися тільки усередині цього каталога. Таким чином, ви оберігаєте всю решту файлів вашої системи від випадкового втручання.

$WINDRIVES - цей параметр має сенс тільки для Windows-систем. Тут ви можете обмежити число дисків, до яких File Manager матиме доступ. Наприклад, доступ до системного диска С: простим користувачам бажано не надавати і, тим більше, віддалений.


Висновки

З розвитком інформаційних технологій зокрема інформаційних ситстем змінилися базові концепції щодо їх управління - мережне і системне адміністрування інтегрували в єдиний комплексний підхід.

Аналіз розвитку комерційних програм мережного і системного адміністрування дозволяє зробити висновок, що ідея адміністрування зводиться до аналізу поводження інформаційної системи, або окремих її компонентів зметою своєчасного прийняття запобіжних мір, що в свою чергу дає змогу не допустити розвиток подій по найгіршому сценарію.

Сектор адміністративного програмного забезпечення вже декілька років як вступив у стадію зрілості. На ринку є широка гама пропозицій - від базових платформ до оптимізованих засибів для виконання широкого кола задач. Більше того, якщо розглядати засоби адміністрування найбільших виробників, то розходження між ними в плані функціональності стають усе більш розмитими, що надає користувачам додаткову свободу вибору.

В даній курсовій роботі було детально розглянуто найвідоміші та найдоступніші засоби для віддаленого адміністрування, а саме: Telnet – програма вбудована в операційні системи Windows, програма Remote Administrator 2.2 для платформ Windows, яка дозволяє повноцінно працювати відразу на декількох віддалених комп’ютерах та програма File Manager для віддаленого адміністрування файлової системи серверу.


Використана Література

1. Дрововозов В.І. Експлуатація комп’ютерних систем та мереж Навчальний посібник. - К.: НАУ, 2006, 2007 р.

2. Жабін В.І., Жуков І.А., Клименко І.А., Ткаченко В.В. Прикладна теорія цифрових автоматів Навч. посібник. - К.:Книжкове вид-во НАУ, 2007. - 364 с., 2007 р.

3. І.А. Жуков, М.А. Віноградов, В.І. Дрововозов, Н.Ф. Халімон. Основи теорії мереж передачі та розподілу даних НАУ, 2006, 2006 р.

4. Бабич М. П., Жуков І. А., Яременко К.П., Журавель С.В. Комп’ютерна схемотехніка. Курсове проектування. , р.