Смекни!
smekni.com

Використання діаграм при обробці табличної інформації (стр. 3 из 3)

Так, для таблиці на рисунку вище при зазначенні діапазону А6:А7 майстер визначить, що ряди даних розміщені по рядках, а при зазначенні діапазону В5:С7 або А4:С7 майстер визначить, що ряди даних розміщуються по колонках. Користувач може змінити рішення майстра вибором перемикача в полі Ряды данных находятся. Поле считать метками легенды визначає рядок або колонку, які є мітками легенди.

На кожному кроці роботи майстра можна повернутися на крок назад або припинити побудову діаграми.

На мал. 1 приведена діаграма, побудована для вищенаведеної таблиці.

мал. 1


Параметри діаграми приведені у вікнах діалогу (мал. 2), Мастер диаграмм – на мал. 3.

Праворуч від діаграми розташована власне легенда.

Приклад 2

Для відображення даних про чисельність підгруп у кожному класі зручно вибирати стовпчикову діаграму (гістограму). Категоріями тут будуть класи – 11А, 11Б, 11В. Ряди розташовано по стовпцях. Імена рядів – Анг., Нім. і Фр.

Для побудови діаграми треба виділити блок А5:D8 і запустити майстра діаграм. Далі зображена побудована діаграма.


Висновки

Я навчилася перетягувати діаграму у будь-яке місце аркуша змінювала її розміри. За допомогою кнопок на панелі інструментів змінювала оформлення діаграми, перейшла до іншого типу діаграми, попрацювала з кожним елементом діаграми окремо, виділивши його мишею або вибравши зі списку, що розкривається на панелі. Наприклад, змінювала шрифт на легенді, відформатувала осі й багато чого іншого. Можна навіть порівняти вигляд графіка з відомими функціональними, щоб аналітично описати поведінку значень у таблиці. Цей метод використовується у моделюванні.

Багато можливостей для роботи з діаграмою надає контекстне меню діаграми та її елементів.

Поексперементувала з панеллю інструментів і контекстним меню. Коли діаграма набула задовільного вигляду, зберегла книгу в тому самому файлі.

Список використаної літератури

1. А.М. Гуржій, Н.І. Поворознюк, В.В. Самсонов: Інформатика та інформаційні технології: Підручник для учнів професійно-технічних навчальних закладів: Компанія СМІТ, 2003.

2. І.Т. Зарецька, А.М. Гуржій, О.Ю. Соколов: Інформатика, частина 2: Київ, „Форум”, 2004.

3. Глушаков, Мельников: Персональний комп’ютер.

4. Глушаков, Сурядный: Office 2000.