Смекни!
smekni.com

Інтернет - середовище бізнесу та маркетингу (стр. 2 из 4)

Відправлення електронного платіжного доручення на обробку

Після введення необхідних даних КЛІЄНТ "натискає" кнопку "Оплатити". При цьому електронне платіжне доручення відправляється на обробку в платіжній системі "ЕЛІТ". КЛІЄНТУ пред'являється web-форма повідомлення, що підтверджує факт відправлення чергового платежу на обробку. У цій формі КЛІЄНТУ пред'являється унікальний номер платіжної транзакції. При бажанні КЛІЄНТ може запам'ятати цей номер і потім, під час проходження платежу, стежити за цим процесом за допомогою призначеного для цього web-інтерфейсу.

Передача даних електронного платіжного доручення по каналах зв'язку

Дані електронного платіжного доручення в захищеному виді (конфіденційність забезпечується програмно-апаратними засобами платіжної системи "ЕЛІТ") послідовно віддаються на Internet Processing Server платіжної системи "ЕЛІТ", а потім - в Авто-банк для авторизації.

Автобанк здійснює авторизаційний запит у відповідну карткову системи.

Зведення про позитивний чи негативний результат авторизації послідовно повертаються в:

· Автобанк;

· шлюз між банківською системою авторизації і платіжною системою "ЕЛІТ";

· Internet Processing Server платіжної системи "ЕЛІТ";

· маршрутизатор платіжної системи "ЕЛІТ";

· у web-інтерфейси EPOS (термінал платіжної системи "ЕЛІТ" - робоче місце АДМІНІСТРАТОРА) і КЛІЄНТА.

При позитивному результаті авторизації засобу в розмірі суми платежу блокуються банком-емітентом на картковому рахунку КЛІЄНТА.

Переклад коштів на рахунок електронного магазина

У встановлений період АДМІНІСТРАТОР проводить операцію розвантаження електронного журналу платежів. Дана операція полягає в підтвердженні АДМІНІСТРАТОРОМ факту успішного проходження кожного позитивно авторизованого платежу і забезпечує зарахування цих засобів на рахунок електронного магазина.

Одержання Автобанком електронного журналу платежів є підставою для проведення клірингу і розрахунків у системі.

АДМІНІСТРАТОР одержує підтвердження про переклад засобів на рахунок електронного магазина різними традиційними засобами (одержавши копію платіжного доручення, а також за допомогою системи клієнт-банк).

У момент надання товару (послуги) КЛІЄНТУ представником ПРОДАВЦЯ оформляється торговий чек-сліп, що може бути затребуваний Автобанком при виникненні конфліктних ситуацій між учасниками процесу.

Комп'ютерна телефонія: передача голосу через Internet

Internet фундаментально змінює наші представлення про навколишній світ. Цілі галузі індустрії зараз переорієнтуються на Internet. Особливо добре це помітно на прикладі телефонії. Телефонні мережі і мережі передачі даних завжди існували незалежно друг від друга і тільки зараз досягнута критична маса, що приходить разом з розвитком усього спектра надійності й економічної вигоди нових комунікаційних можливостей.

Internet приносить у комп'ютерну телефонію (Computer Telephone Integration, CTI) щонайменше дві можливості:

· Використання Internet як альтернативний канал для передачі голосового трафика. Зараз з'явилася можливість інтеграції голосових повідомлень і потоку даних в одній мережі - що може бути більш ощадливим, чим використання традиційних каналів звичайної телефонії.

· Можливість використання Internet для контролю і моніторингу телефонних викликів. Телефони маються всюди - вони легко доступні і прості у використанні. Internet може додати міць комп'ютера до телефону, щоб зробити його більш надійним і функціональної.

Комп'ютери можуть посилати повідомлення один одному через Internet - e-mail - найбільш знайомий приклад. Однак, звук також може бути оцифрований і переданий між комп'ютерами точно так само як будь-який інший тип даних.

Internet-телефонія використовує Internet, щоб послати звукове повідомлення між двома чи більше комп'ютерними користувачами в реальному часі. Найперший програмний продукт Internet-телефонії, що дозволяє пересилати голосові повідомлення по мережі, - VocalTec Internet Phone - був представлений ізраїльською фірмою VocalTec ( www.vocaltec.com) на початку 1995 року. Уперше користувач персонального комп'ютера, оснащеного звуковою платою, мікрофоном і підключенням до Internet, зміг вести голосові переговори з іншим таким же користувачем, незалежно від того як далеко друг від друга вони знаходилися. Більшість програмних продуктів з цієї ж серії, що з'явилися пізніше, дозволяють користувачам говорити в мікрофон і чути відповідь співрозмовника через стовпчики.

Не встигнувши народитися, нова можливість привернула всесвітню увагу. Технологія неухильно поліпшувалася і дуже швидко підійшла до оцінки, коли спілкування голосом стало легко можливим, і продовжує розвиватися далі. Безліч компаній представили аналогічні програми. При цьому, у багатьох системах поряд з можливістю обмінюватися голосовими повідомленнями вже додана можливість вести ще і переписування, набираючи повідомлення на клавіатурі комп'ютера, пересилати файли прямо під час розмови, обмінюватися графічними образами, а іноді і відеозображення. Вимоги ж до якості Internet-з'єднання дуже невеликі, так, майже завжди буває досить звичайного модему, що працює на швидкості 14,400 kbps, щоб досить чітко чути голос людини, що цілком може знаходитися в цей час на іншій стороні планети.

VocalTec Internet Phone 4.0

Розроблений фірмою VocalTec Ltd. Працює під операційними системами Windows 95, Windows NT, MAC OS, Power Macintosh, мається версія, що працює під Windows 3.1. Обсяг інсталяційного файлу складає порядку 4Mb. Дозволяє дзвонити як через сервер доступу, так і безпосередньо по IP-адресі. У процесі розмови користувачі можуть обмінюватися файлами, а також вести переписування, причому якщо в кожного з користувачів маються встановлені російські шрифти, то повідомлення можна писати по-російському. У програму убудована можливість при відсутності викликуваного абонента, відправити йому голосове повідомлення по електронній пошті. Для того, щоб прослухати таке послання, користувач повинний буде установити Internet Voice Mail. Якість звуку - дуже гарне, що не дивно, тому що фірма VocalTec досить давно займається передачею голосових повідомлень через Internet, а версія IPhone далеко не перша. Комерційна версія коштує $49.95 доларів США, але їсти можливість завантажити демонстраційну версію програми з обмеженим терміном дії. Не дуже давно в продажі з'явилася наступна версія програми, що підтримує передачу ще і відеозображення.

NetMeeting

Так само, як і програма CoolTalk входить до складу повної версії Internet-браузера від фірми Microsoft - MS Internet Explorer 3.0. Програма безкоштовна. NetMeeting має практично ті ж можливості, що і програма CoolTalk. При цьому мається ще одна цікава можливість: за допомогою NetMeeting можна організувати невелику конференцію, де кожний з учасників буде чути усе, що говорять співрозмовники. Крім того, мається можливість вибрати абонента зі списку підключених до сервера Microsoft.

Безумовно, крім цих програм існує ще безліч подібних. Крім того, необхідно відзначити, що в даний час фактично кожна велика компанія, що займається передачею даних, початку дослідження можливостей Internet-телефонії, щоб краще зрозуміти цю погрозу їхнім ринкам.

Регулювати телефонні дзвоники через Internet практично неможливо, так вже улаштована мережа мереж. З іншого боку, традиційний телефонний сервіс регулюється дуже жорстко. У багатьох країнах монополістом на надання телефонних послуг є держава.

Розвиток Internet-телефонії підсилило занепокоєння постачальників традиційних послуг по усьому світі, багато хто з який почали шукати захист від нової технології за допомогою регулювання. Так, наприклад, у США Американська Асоціація Постачальників Телекомунікаційних Послуг (America's Carriers Telecommunications Association, ACTA), що є об'єднанням дрібних і середніх провайдерів телефонії, 4березня1996 року подала петицію у Федеральну Комісію зі Зв'язку (Federal Communications Commission, FCC) із пропозицією до FCC, щоб та взяла під свій контроль поширення програмних продуктів, що дозволяють робити телефонні дзвоники через Internet. ACTA "просить FCC зупинити компанію з продажу ПО й устаткування, що роблять можливим використання Internet для здійснення вилучених викликів".

У такий спосіб у США передача голосу через Internet тепер офіційно не заборонена. Незважаючи на це, у той час як багато країн будуть брати приклад при визначенні політики в області регулювання передачі голосу через Internet зі США, багато країн будуть вирішувати цю проблему власним способом.

У Україні нові технології тільки з'являються. Багато хто уже використовують можливість знизити витрати на далекі переговори. Але скоріше, поки це тільки модна іграшка, коли ця можливість використовується щоб безкоштовно побалакати з ким-небудь, хто знаходиться дуже далеко, а потім розповідати про це. Тому пристрасті, що бушували на заході, обійшли Росію стороною. Поки не було прецедентів, щоб хтось вирішив надавати таку послугу, як дешеві міжміські (чи навіть міжнародні) дзвоники. Відповідно тому поки і не було зв'язаних з цим скандалів, судових розглядів і т.п.

Прагнення до стандарту

Ускладнює розвиток Internet-телефонії і відсутність стандартів на передачу голосу. Для використання якої-небудь програми, що дозволяє говорити за допомогою Internet, кожний з учасників такої розмови повинний мати однакову програму (чи, у крайньому випадку, різними версіями однієї і тієї ж програми від одного виробника). Так, наприклад, користувач програми VocalTec Internet Phone не може подзвонити користувачу програми FreeTel і навпаки. Ця проблема виникла тому, що найперші програми для Internet-телефонії використовували приватні протоколи, щоб зв'язатися один з одним.

Зараз ситуація змінюється. Першими, хто заговорив про необхідність розробки стандартів були фірми Intel і Microsoft. В даний час для використання технології передачі голоси усе більше схиляються до стандартів, заснованим на рекомендації H.323 Міжнародного Об'єднання по Передачі даних (International Telecommunications Union, ITU).