Смекни!
smekni.com

Інформаційна структура Російської Федерації (стр. 3 из 4)

3) регіональні банки нормативних актів для забезпечення правовою інформацією регіонів і територій.

Так, згідно п. 63 Регламенту Конституційного Суду Російської Федерації в цілях забезпечення оперативності і повноти інформації в Конституційному Суді створюється інформаційна система, що містить, зокрема, банки даних:

- про закони і інші нормативні акти Російської Федерації і суб'єктів Російської Федерації;

- про рішення Конституційного Суду;

- про рішення зарубіжних конституційних судів;

- про конституційну юстицію в суб'єктах Російської Федерації.

На рівні суб'єктів РФ також активно йде розвиток інформаційних систем різного призначення.

Муніципальні інформаційні системи створюються на підставі рішення органу місцевого самоврядування в цілях ефективної реалізації повноважень цих органів. [17]

Інформаційні системи класифікуються на інформаційні системи загального користування і корпоративні інформаційні системи.

Корпоративна інформаційна система - це інформаційна система, учасниками якої може бути обмеженого коло, визначеного її власником або угодою учасників цієї інформаційної системи осіб.

2.3 Державні інформаційні системи в РФ

В даний час в Російській Федерації проводиться широкий комплекс соціально значущих реформ. Активно здійснюються адміністративна реформа, реформи освіти, охорона здоров'я і ін. Особливе значення надається питанням розвитку в Російській Федерації інформаційних технологій - інформатизації органів державної влади і створенню в Російській Федерації основ "електронного уряду".

В цілях розвитку інформаційних технологій в країні прийнята і реалізується Федеральна цільова програма "Електронна Росія 2002 - 2010 роки". Програма покликана створити умови, які дозволять Російській Федерації досягти високого рівня проникнення інформаційних і комунікаційних технологій вo всі області життя, включаючи державне управління і суспільну діяльність. Виконання закладених в Програмі заходів передбачає підвищення ефективності державного управління, збільшення конкурентоспроможності економіки і рівня розвитку суспільства.[15]

Активно йде робота по упровадженню інфoкoмунікaційних технологій і принципів інформаційної взаємодії в практику органів державної влади. З цією метою Урядом Російської Федерації прийнята Концепція використовування інформаційних технологій в діяльності федеральних органів державної влади до 2010 року.

Все це вимагає підвищеної уваги органів державного управління до проблем створення і розвитку інформаційного забезпечення, експлуатації і підтримки інформаційних ресурсів з питань, що відносяться до їх сфер діяльності, організації інформаційної міжвідомчої взаємодії, надання громадянам і організаціям державних послуг, вдосконалення і розвитку використовуються в органах державної влади інформаційних систем, організації їх взаємодії і створення нових.

Відзначимо, що інформаційний ресурс - це завжди документована інформація. Державні інформаційні ресурси - це документована інформація, що міститься в державних інформаційних системах і що знаходиться у розпорядженні органів державної влади і інших державних організаціях. Інформаційні ресурси Російської Федерації в правовій сфері є принципово відкритими. Виняток становлять інформаційні ресурси, віднесені відповідно до законодавства до категорій обмеженого доступу. Порядок доступу до відкритих інформаційних ресурсів визначається утримувачем банку даних.

В даний час в Росії органи державної влади створюють свої сайти, в структуру яких входять в числі інших спеціальні розділи, призначені для зворотного зв'язку і оперативного обміну інформацією з відвідувачами. Наприклад, сайт Міністерства юстиції Росії www.minjust.ru - містить в своїй структурі "Питання міністру", є формою відкритого листа Міністру юстиції, посиланого по e-mail. Відповідь Міністра юстиції прямує за адресою заявника, а у разі його відсутності розміщується на сайті Міністерства [16]

Інформаційні обов'язки держави перед громадянами зростають. Наприклад, інформація, зібрана на засоби платників податків, повинна бути їм доступна. Федеральним органам виконавської влади необхідно:

1) забезпечити доступ громадян і організацій до інформації про діяльність федеральних органів виконавської влади, за винятком відомостей, віднесених до інформації обмеженого доступу, шляхом створення інформаційних ресурсів відповідно до Переліку, затвердженої даної Ухвали;

2) своєчасно і регулярно розміщувати вказані інформаційні ресурси в інформаційних системах загального користування, у тому числі в мережі Інтернет;

3) систематично інформувати громадян і організації про діяльність федеральних органів виконавської влади іншими способами, передбаченими законодавством РФ.

Органам виконавської влади суб'єктів РФ і органам місцевого самоврядування рекомендується вжити заходів по забезпеченню доступу громадян і організацій до інформації про свою діяльність з урахуванням положень вказаної Ухвали.

Необхідно відзначити створення російського сегменту мережі Інтернет для органів державної влади РФ - Russian Government Internet Network (далі по тексту - мережа RGIN) - на базі домена GOV.RU мережі Інтернет, який є сукупністю територіально розподілених мереж і серверів доступу, що належать організаціям, що мають статус органу державної влади РФ. Ієрархічно структурована мережа RGIN надає користувачам доступ до інформаційного простору співтовариства мереж Інтернету і розміщує на своїх серверах тільки офіційні матеріали, що відносяться до діяльності органів державної влади РФ. В даний час на сервері органів державної влади РФ "Офіційна Росія" містяться лише загальні відомості, як про федеральні, так і про регіональні органи державної влади. Більш докладну інформацію можна одержати, використовуючи посилання на офіційні сайти вказаних органів державної влади. Таким чином, об'єм розміщеної інформації і система навігації вимагають значних доробок.

В даний час значна частина державних інформаційних ресурсів не передбачає який би то не було інтерактивності. Причиною цього є відсутність адміністративних ресурсів навіть для того, щоб підтримувати форум (наприклад, портал Мінпраці Росії (www.mintrud.ru), який задуманий як головний інформаційний ресурс країни, присвячений соціально-трудовій сфері). Разом з тим існують офіційні сайти, наприклад, Верховного Суду РФ (http://www.supcourt.ru/), Вищого Арбітражного Суду РФ (http://www.arbitr.ru/), Міністерства юстиції РФ (http://www.minjust.ru) та ін., що підтримують інтерактивні конференції, що містять посилання на різні органи державної влади, спеціалізовані сервери за законодавством. Особливо цінна наявність в структурі даних сайтів в числі інших спеціальних розділів, призначених для зворотного зв'язку і оперативного обміну інформацією з відвідувачами.

Слід зазначити, що рівень взаємодії судової влади і ЗМІ, у тому числі Інтернету, поки не відповідає потребам суспільства: "...cклaдывaютcя насторожені, а іноді і конфліктні відносини". З одного боку, це пояснюється позицією судів, схильних до інформаційної закритості, а з іншою - наявністю поверхневих матеріалів, що виміщують серйозні матеріали, орієнтовані на аналіз питань правосуддя, розвиток цивільного обороту. непрозорість роботи судів для ЗМІ і громадян, які не завжди можуть оперативно і безперешкодно ознайомитися з рішеннями і вироками, винесеними і публічно проголошеними в судовому засіданні, порушує важливі конституційні принципи публічності і гласності правосуддя.

Вступ Росії до Ради Європи накладає на країну зобов'язання, пов'язані з досягненням міжнародних стандартів по обміну правовою інформацією (включаючи судову) в електронному вигляді по мережі Інтернет. В цілях реалізації принципу гласності судочинства в європейських країнах всі судові процеси транслюються в Інтернеті в режимі реального часу (в прямому ефірі). Будь-який охочий може стежити за ходом розгляду через персональний комп'ютер. Причому європейці активно користуються такою можливістю, особливо якщо це торкається справ, що дістали суспільний резонанс. Очевидно, що про швидку реалізацію цієї програми в Росії говорити поки не доводиться. Але орієнтуватися потрібно на рівень, досягнутий в цьому напрямі в найрозвиненіших країнах.

Отже, державні органи, відповідальні за формування і використовування правової інформації, повинні забезпечувати умови для оперативного і повного її надання користувачам.

В процесі реалізації системи правової інформації необхідно здійснити інтеграцію інформаційних фундацій, банків і баз нормативних актів в загальному інформаційно-правовому полі.[17]


Висновок

Інформація - це продукт взаємодії даних і адекватних їм методів.

Інформація є динамічним об'єктом, що утворюється у момент взаємодії об'єктивних даних і суб'єктивних методів. Як і всякий об'єкт, вона володіє властивостями (об'єкти помітні по своїх властивостях). Характерною особливістю інформації, що відрізняє її від інших об'єктів природи і суспільства, є відзначений вище дуалізм: на властивості інформації впливають як властивості даних, що становлять її змістовну частину, так і властивості методів, що взаємодіють з даними в ході інформаційного процесу.

Під структурою розуміється сукупність внутрішніх зв'язків, будова, внутрішній пристрій об'єкту. Іноді у визначенні поняття структури додають, що вказані внутрішні зв'язки стійкі і що вони забезпечують цілісність об'єкту і його тотожність самому собі.

Інформаційна структура - це складові взаємопов'язані частини якої то певної системи, в нашому випадку інформаційної.

Згідно Концепції правової інформатизації Росії, проблеми стрімкого якісного оновлення суспільства, становлення ринкової економіки, побудова демократичної правової держави висувають на перший план рішення глобальної задачі - формування в Росії єдиного інформаційно-правового простору, що забезпечує правову інформованість всіх структур суспільства і кожного громадянина окремо.