Смекни!
smekni.com

Історія та створення СУБД (стр. 2 из 2)

Аналіз макроекономічної політики. Стабілізація системи. Модель динаміки інвестицій і капіталу. Узгодженість цілей і засобів. Макроекономічна політика і «критика Лукаса». Поняття ефективного ринку. Гіпотеза раціональних очікувань. Крива Лаффера.

11. Мікроекономічне моделювання банківської діяльності

Загальні питання моделювання діяльності банків. Основні групи функцій банків. Банки та загальна теорія рівноваги. Напрямки розвитку моделювання діяльності банків. Основні концепції стохастичного моделювання фінансових потоків.

12. Динаміка державного боргу та сеньйоражу

Економічний зміст ринкової ставки відсотка. Принцип арбітражу та його використання для формування раціональної політики на ринку боргів. Рівняння арбітражу, його розв'язання. Рівняння динаміки суспільного боргу. Умови стабілізації державного боргу. Ігри Понці. Оптимізація виплати боргів.

13. Еволюційне моделювання

Еволюційна теорія. Поняття «рутин». Роль інформації та процесу формування очікувань суб'єктами економіки. Часткова модель економічного відбору. Селекційна рівновага. Неортодоксальна рівновага. Марківська модель заміщення чинників виробництва.

3. Дослідження операцій

1. Двоїсті задачі лінійного програмування

Поняття про пару двоїстих задач. Зв’язок між розв’язками прямої і двоїстої задач. Графічний розвозок пари двоїстих задач. Розв’язування пари двоїстих задач симплексним методом. Двоїстий симплексний метод.

2. Елементи теорії ігор

Основні поняття теорії ігор. Розв’язування матричних ігор у чистих стратегіях. Розв’язування матричних ігор у змішаних стратегіях зведенням їх до задач лінійного програмування. Теорія гри та прийняття управлінських рішень.

3. Нелінійне програмування

Загальна постановка задачі. Графічний метод розв’язування задач нелінійного програмування. Дробово-лінійне програмування. Економічне тлумачення задачі дробово-лінійного програмування. Зведення економіки-математичної моделі дробово-лінійного програмування. Класична задача теорії оптимізації. Метод множників Лагранжа.


Висновки

Підводячи підсумки, можемо зазначити, що значення СУБД в економіці дуже велике, так як технологія роботи з інформацією, зокрема її обробки, в різних сферах економіки України останніми роками істотно змінилася: широке застосування комп’ютерної техніки та новітніх інформаційних технологій в різних сферах економічної діяльності, у щоденній практиці фінансових і кредитних установ, як і будь-яких інших, стало реальністю.

Для будь-яких економічних установ важливою особливістю є те, що об’єкт управління («основне виробництво») пов’язаний з виробленням і переробкою інформації. Адже основу діяльності таких установ в цілому становить робота з інформацією, яка є і предметом, і продуктом їх праці. У них автоматизація «основного виробництва» також зводиться до автоматизації операцій обробки відповідних документів, тобто до обробки інформації (даних та баз даних).

Програмне забезпечення, що здійснює операції над базами даних, отримало назву СУБД – система управління базами даних.

В даній роботі були розглянуть складові та основні характеристики СУБД, також була приведена класифікація СУБД з короткою характеристикою кожного виду СУБД.


Список використаних джерел

1. Васкевич Д. Стратегия клиент-сервер. Руководство по выживанию для специалистов по реорганизации бизнеса. К.: Диалектика. 1996.

2. Гаевский А. Справочник по программным продуктам. К.: ДиаТайп. 1998.

3. Дейт К.Дж. Введение в системы баз данных. 6-е изд. – К.: Диалектика, 1998. – 784 с.: ил.

4. Іванов В.Ф., Мелещенко О.К. Сучасні комп'ютерні технології і засоби масової комунікації: аспекти застосування. К. 1996.

5. Кренке Д. Теория и практика построения баз данных. 9-е изд. – СПб.: Питер, 2005 – 859 с.

6. Пономаренко В.С., Павленко Л.А. Інструментальні засоби розробки та підтримки баз даних розподілених інформаційних систем. – Харків, Вид.ХДЕУ, 2001. – 132 с.

7. Ульман Дж., Уидом Дж. Введение в системы баз данных. – М.: «Лори», 2000. – 376 с.

8. Хансен Г., Хансен Д. Базы данных. Разработка и управление. – М.: ЗАО «Изд. БИНОМ», 1999. – 704 с.

9. Пономаренко В. Інформаційні системи і технології в економіці: Посібник.: К.: Альма-матер, 2005. – 544 с.

10. Роб П., Коронел К. Системы баз данных: проектирование, реализация и управление. – 5-е изд., перераб. и доп.: Пер. с англ. – СПб.: БХВ-Петербург, 2004. – 1040 с.

11. Ситник В.Ф., Козак І.А. Телекомунікації в бізнесі: Навч.-метод. Посіб. Для самост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 1999. – 204 с.

12. Хендерсон К. Профессиональное руководство по SQL Server: хранимые процедуры, XML, HTML. – СПб.: Питер, 2005. – 620 с.

13. Храмцов П.Б., Брик С.А., Русак А.М., Сурин А.И. Основы web-технологий. – ИНТУИТ.ру, 2003. – 316 с.