Смекни!
smekni.com

Короткі характеристики найбільш поширених ОСРЧ (стр. 9 из 9)

14. GRACE-OS

Система GRACE-OS являє собою планувальник CPU в режимі м'якого реального часу для мобільних пристроїв, що виконують, головним чином, мультимедійні програми [YN03]. Система GRACE-OS розроблена в Іллінойському університеті (University of Illinois, Department of Computer Science). При проектуванні системи першочерговими цілями ставилися завдання підтримки якості сервісу і заощадження енергії. Для досягнення поставлених цілей GRACE-OS інтегрує динамічне маштабування напруги в диспетчеризацію на основі моделі м'якого реального часу і визначає, як швидко, коли і як довго має здійснюватися виконання додатків. Планувальник GRACE-OS реалізований всередині ядра Linux, і апробовано на лептопі HP Pavilion.

Планувальник GRACE-OS складається з трьох основних компонентів - профайлера, планувальника SRT (soft real-time) і адаптера швидкості, як показано на рис.11.

Рис.11. Архітектура GRACE-OS


Вдосконалений планувальник виконує планування в режимі м'якого реального часу і динамічне масштабування напруги.

Профайлера здійснює моніторинг коефіцієнта завантаження циклу окремих завдань і автоматично отримує розподіл вірогідності їх запитів всередині циклу в залежності від коефіцієнта завантаження. Планувальник SRT відповідає за виділення циклів завданням і їх планування, забезпечуючи необхідну продуктивність. Планування в режимі м'якого реального часу засноване на статистичних вимогах продуктивності і розподілі запитів кожного завдання. Адаптер швидкості динамічно регулює швидкість CPU, забезпечуючи економію енергії. Він адаптує швидкість виконання кожного завдання на основі розподілу виділяється завданням часу, що забезпечується планувальником SRT, і розподілу запитів, що забезпечується профайлера.

15. C EXECUTIVE

C EXECUTIVE (JMI Software Systems, INC) [CEXEC] - це многозадачное ядро реального часу для вбудованих систем, що працює на 8 - , 16 - і 32-бітових CISC процесорах, на широкому діапазоні RISC процесорів і DSP (Digital Signal Processor). Це ядро забезпечує швидке перемикання контексту, має маленький розмір. Над ядром можна надбудовувати DOS-сумісну файлову систему, TCP / IP і SNMP.

Ядро C EXECUTIVE володіє високим ступенем маштабованості, можна навіть сказати, що маштабованість внутрішньо властива такого ядра, оскільки набір системних викликів компонується з бібліотеки під час створення системи, і виконується екземпляр системи буде містити тільки ті системні виклики, які використовуються конкретним додатком. До того ж таке ядро можна конфігурувати з включенням або без включення квантування часу, генератора тактових імпульсів, сигналів і т.п., дозволяючи, таким чином, здійснювати вкрай високу оптимізацію системної конфігурації для невеликих цільових систем.

Ядра реального часу компанії JMI застосовуються в сотнях вбудованих додатків, включаючи лазерні принтери, електронні касові апарати, медичну апаратуру, пристрої комунікації, військові та космічні програми та інші критичні за часом системи.

16. CMX-RTX

Операційна система CMX-RTX [CMXRTX] є багатозадачного операційною системою реального часу для мікроконтролерів, мікропроцесорів, мікрокомп'ютерів і DSP (Digital Signal Processor). Ця система підтримує вкладені переривання, має малий час перемикання контекстів, низькі часи затримок переривань і вкрай малі розміри. Планувальник завдань і компонент управління переривань написані на мові асемблера для прискорення обчислювального процесу. CMX-RTX має компоненти управління завданнями, подіями, часом, повідомленнями, чергами, ресурсами, семафорами, фіксованими блоками пам'яті, автоматичним вимиканням живлення, асинхронної послідовної передачею даних (UART - universal asynchronous receiver-transmitter), пріоритетними переривань.

16.1 CMX-TINY +

CMX-TINY + [CMXTINY] є багатозадачного операційною системою реального часу для широкого ряду мікропроцесорів і мікрокомп'ютерів, яка створена для розробки додатків, що виконуються під ОСРВ і використовують тільки вбудовується пам'ять процесора. Ця система забезпечує незначно меншу функціональність, ніж система CMX-RTX. Вона створювалася для того, щоб її можна було помістити всередині невеликий бортовий пам'яті RAM (random access memory) в чіпі, яка має розмір 512 байтів і більше.

17. Inferno

Inferno (корпорація Lucent) - це компактна операційна система, створена для побудови розподілених мережевих систем на широкому діапазоні пристроїв та платформ [INFERNO]. Ця система має міжплатформову переносимістю і може виконуватися як для користувача додаток або як незалежна операційна система. Підтримується для більшості широко поширених операційних систем і платформ. Кожна система Inferno надає користувачеві ідентичну середовище розробки незалежно від основної операційної системи чи архітектури, дозволяючи працювати у гомогенній середовищі з безліччю різних платформ.

Inferno - це не просто операційна система; вона також є повноцінною середовищем розробки, забезпечуючи всі кошти, необхідні для створення, налагодження та тестування додатків. Програми, що створюються в середовищі Inferno, пишуться на мові Limbo, який є модульним паралельним мовою програмування з C-подібним синтаксисом. Код на Limbo компілюється в архітектурно-незалежний байт код, який потім може бути виконаний у режимі інтерпретації (або код компілюється оперативно) для цільового процесора. Таким чином, Inferno-додатки виконуються ідентично на всіх Inferno-платформах.

Inferno пропонує повну прозорість ресурсів і даних, застосовуючи якусь систему іменного простору. Ресурси представляються як файли, застосовується один стандартний комунікаційний протокол. Завдяки цьому такі ресурси, як сховища даних, сервіси та зовнішні пристрої, можуть розділятися між різними Inferno-системами. Інтерфейс ресурсу можна імпортувати в локальну систему, і їм можуть користуватися додатки, які не знають, чи є даний ресурс локальним або віддаленим.

Безпека високого рівня також є частиною Inferno-системи. Завдяки тому, що для всієї мережі використовується один стандартний комунікаційний протокол, безпека забезпечується на системному рівні. Inferno пропонує також підтримку аутентифікації, заснованої на шифруванні.