Смекни!
smekni.com

Корпоративна інформаційна система "Галактика" (стр. 2 из 4)

облік матеріальних цінностей, малоцінних та швидкозношуваних предметів;

розрахунок заробітної платні;

облік основних засобів та нематеріальних активів;

проектування бухгалтерської та економічної звітності.

Аналізуючи відображені показники та модулі системи можна прийти до висновку, що описана система більш придатна для виробничих підприємств, пристосування її до дій торгівельного підприємства, є досить трудомісткою задачею, тому що.

Концепція ІС “Галактика” спочатку створювалась без урахування особливостей економічної діяльності України.

У системі існує спеціалізована мова для адаптації контурів під особливості діяльності підприємства, але це лише часткові адаптації, які не можуть у повній мірі гарантувати вирішення усіх нюансів, що виникають на підприємстві.

Крім того, хоча система є модульною і можна придбати модулі окремо, але дії модулів мають дуже багато точок дотику.

2. Консолідація й аналіз Excel-звітності в інформаційній системі "Галактика"

Корпорація "Галактика" випустила на ринок нове рішення "Консолідація й аналіз Excel-звітності" для аналізу вихідних даних у MS Excel. Рішення призначене для збору планових і фактичних даних з численних файлів у форматі Excel, консолідації їх у єдиному багатомірному сховищі OLAP з наступним аналізом у різних розрізах. Рішення "Консолідація й аналіз Excel-звітності" адресовано керівникам підприємств і фахівцям, що відповідають за зведення, вивірку звітності, а також за формування зведених підсумкових звітів.

Сьогодні задачі зведення звітності, аналізу даних і формування зведених звітів виникають на будь-якім підприємстві. При цьому наявність помилок і протиріч у вихідних звітах може істотно утрудняти процес консолідації звітності і приводити до прийняття невірних управлінських рішень. Використання рішення "Консолідація й аналіз Excel-звітності" дозволяє оперативно одержувати зведену і детальну інформацію з єдиного сховища даних, при цьому консолідована інформація не містить помилок і внутрішніх протиріч. Мається можливість у будь-який момент розкрити і деталізувати підсумкові цифри і перейти в первинні звіти; побачити, хто і коли зробив імпорт і вивірку даних.

Використовуючи рішення "Консолідація й аналіз Excel-звітності", керівники підприємства можуть оперативно контролювати процес формування бюджетів, планів, інвестиційних програм, звітів по їхньому виконанню й іншій звітності; аналізувати зведену інформацію і на основі аналізу приймати зважені управлінські рішення.

Нове рішення "Консолідація й аналіз Excel-звітності" поповнило групу спеціальних рішень КІС "Галактики", призначених для підтримки спеціалізованих процесів підприємства. Важливо, що спеціальні рішення корпорації "Галактика" доповнюють функціональні можливості системи ERP і можуть використовуватися в сполученні із системою Галактика ERP, а також з ERP системами інших виробників.

Рішення "Консолідація й аналіз Excel-звітності" уже використовується в режимі промислової експлуатації великими підприємствами - клієнтами корпорації "Галактика". В одного з замовників (великий холдинг) рішення застосовується для забезпечення збору заявок від філій, формування і контролю довгострокових інвестиційних програм, кожна з який збирається з заявок у форматі Excel і містить кілька сотень тисяч взаємозалежних числових показників. У результаті використання рішення "Консолідація й аналіз Excel-звітності" у холдингу істотно скоротилися витрати праці на вивірку і формування підсумкової звітності. Застосування рішення дозволило знайти внутрішні протиріччя вихідних даних, що було практично неможливо знайти вручну через великий обсяг даних. Упровадження рішення "Консолідація й аналіз Excel-звітності" дозволило оперативно змінювати довгострокову інвестиційну програму, на кожнім етапі забезпечуючи її коректність. Аналітичне сховище, отримане в результаті впровадження рішення "Консолідація й аналіз Excel-звітності", дозволило в оперативному режимі розраховувати показники, що відсутні у вихідних даних.

Одне з найважливіших властивостей рішення "Консолідація й аналіз Excel-звітності" - можливість підтримки різних процесів підприємства. Крім об'єднання й аналізу звітності, рішення може ефективно використовуватися для формування й узгодження зведених бюджетів, лімітних планів і планів продажів, а також контролю їхнього виконання в різних розрізах.

Відмінні риси "галактичного" рішення "Консолідація й аналіз Excel-звітності" - адекватне можливостям вітчизняних підприємств сполучення ціна/якість і стислі строки настроювання і впровадження. Середній по задачах проект по розгортанню рішення у великій компанії займає близько 50 днів.

3. Приклад рішення для державних підприємств

На державному підприємстві - заводі "Арсенал" (Київ) довершені роботи з упровадження системи Галактика ERP для підтримки процесів керування логістикою і бухгалтерським обліком. В даний час здійснюється досвідчена експлуатація системи для ряду задач:

Керування договорами на закупівлю матеріалів і продаж готової продукції

Постачання і збут

Взаєморозрахунки з постачальниками й покупцями

Рух матеріальних цінностей у підрозділах

Облік руху ресурсів у виробництві

Реалізація готової продукції

Облік основних засобів і спецобладнання

Каса і фінансово-розрахункові операції

Калькулювання собівартості готової продукції

Формування бухгалтерської і податкової звітності

Система Галактика ERP була обрана виходячи з цілого ряду критеріїв: великий досвід Центрального офісу корпорації "Галактика" в Україні (Київ) виконання проектів на підприємствах машинобудування; наявність успішних упроваджень; допомога постачальників послуг в адаптації системи; наявність необхідної функціональності й адекватна можливостям заводу вартість рішення.

На наступному етапі проекту планується впровадження системи Галактика ERP для керування персоналом і розрахунку заробітної плати. У перспективний напрямок проекту - автоматизація процесів виробничого планування.

4. Приклад автоматизації розв’язання задачі „Облік основних засобів та необоротних матеріальних активів” із використанням програмного продукту „Галактика”

Задача призначена для створення й підтримки масивів інформації про нематеріальні активи підприємства, їх придбання чи розробку, обмін, списання, амортизацію та переоцінку. Мета вирішення задачі – автоматизація обліку нематеріальних активів у КІС Галактика, яка повинна підвищити точність і якість обліку, зменшити кількість помилок, прискорити виконання типових операцій обліку, автоматизувати більшість рутинних операцій, які доводиться виконувати обліковим робітникам.

Техніко-економічна суть задачі полягає у тому, що облік нематеріальних активів є досить складним процесом; поточна вартість нематеріальних активів не може бути розрахована прямо, оскільки вона залежить від ряду факторів, що лежать за межами компетенції облікових робітників та за межами самого підприємства. Наприклад, репутація підприємства впливає на вартість основних засобів та НМА, які знаходяться в обігу на фінансовому ринку. Але репутацію досить важко оцінити як постійну величину, її можна тільки відслідковувати у певні моменти часу.

Загальна інформаційна модель розв’язання задачі з обліку ОЗ і нематеріальних активів наведена на рис.4.1


Рис.4.1 Схема інформаційних зв’язків.


Підмодуль Основні засоби (ОЗ) КІС Галактика призначений для організації обліку основних засобів за допомогою ведення картотеки об'єктів ОЗ, автоматизованого формування документів, що підтверджують виконання операцій з об'єктами ОЗ, одержання різноманітних звітів.

Підмодуль Нематеріальні активи (НМА) вирішує задачі обліку об'єктів НМА. Більшість функцій реалізована за аналогією з підмодулем "ОЗ", але в силу специфіки об'єктів НМА не ведеться класифікація по групах і видам, не виробляється переоцінка, відсутній облік дорогоцінних металів, існують також деяк відмінності в способі нарахування зносу.

Підмодуль "ОЗ" дозволяє:

створювати і вести картотеку об'єктів (ОЗ), у тому числі і для складних ієрархічних об'єктів; враховувати однотипні об'єкти ОЗ за допомогою групової інвентарної картки;

проводити всі операції з обліку основних фондів: надходження, нарахування амортизації, зміна вартості, переоцінка, вибуття, внутрішнє переміщення;

робити розрахунок амортизації як по всій картотеці, так і по групі обраних об'єктів обліку; розраховувати амортизацію в залежності від терміну використання об'єктів ОЗ, від вироблення, пробігу і т.п.;

зберігати історію нарахування зносу ОЗ і на її основі повертатися до попереднім звітним періодам для проведення коректувань і виправлення помилок;

прогнозувати суми амортизаційних відрахувань за будь-який майбутній період часу з розбивкою по місяцях і кварталам на основі даних попередніх періодів;

вести облік змісту дорогоцінних металів і каменів в об'єктах ОЗ.

Типові алгоритми розрахунку амортизації, що відповідають чинному законодавству, входять у комплект постачання системи КІС Галактика. Користувачу надаються засоби для самостійного настроювання і створення нових алгоритмів.

Реалізовано можливість рівнобіжного обліку об'єктів ОС і НМА на основі різних методів і формування бухгалтерських проводок по операціях з об'єктами в декількох планах рахунків. Це особливо актуально в зв'язку з необхідністю ведення податкового обліку.