Смекни!
smekni.com

Органiзацiя виробничих процесiв на на підприємстві ЗРЦІТ "Інфотехцентр" (стр. 2 из 2)

MYSQL є ідеальним рішенням для малих і середніх застосувань. Вихідні тексти сервера компілюються на безлічі платформ. Найбільш повно можливості сервера виявляються на Unix-серверах де є підтримка багатопоточності, що дає значний приріст продуктивності. У варіанті під Windows, MYSQL може запускатися як сервіс Windows NT або як звичайний процес на Windows 95/98.

На даний момент MYSQL все ще у стадії розробки, хоча версії 3.22 повністю працездатні. MySQL-сервер є безкоштовним для некомерційного використання. Інакше необхідне придбання ліцензії, вартість якої складає 190 EUR.

Можливості MYSQL. MYSQL підтримує мову запитів SQL в стандарті ANSI 92, і окрім цього має безліч розширень до цього стандарту, яких немає ні в одній іншій СУБД.

Короткий перелік можливостей MYSQL.

1. Підтримується необмежена кількість користувачів, що одночасно працюють з базою даних.

2. Кількість рядків в таблицях може досягати 50 млн.

3. Швидке виконання команд. Можливо MYSQL найшвидший сервер з тих, що існують.

4. Проста і ефективна система безпеки.

MYSQL дійсно дуже швидкий сервер, але для досягнення цього розробникам довелося пожертвувати деякими вимогами до реляційних СУБД. У MYSQL відсутні:

1. Підтримка вкладених запитів, типа SELECT * FROM table1 WHERE id IN (SELECT id FROM table2).

2. Не реалізована підтримка транзакцій. Взамін пропонується використовувати LOCK/UNLOCK TABLE.

3. Немає підтримки зовнішніх (foreign) ключів.

4. Немає підтримки тригерів і процедур, що зберігаються.

5. Немає підтримки вистав (VIEW). У версії 3.23 планується можливість створювати вистави.

За словами творців саме пункти 2-4 дали можливість досягти високої швидкодії. Їх реалізація істотно знижує швидкість сервера. Ці можливості не є критичними при створенні Web-додатків, що у поєднанні з високою швидкодією і малою ціною дозволило серверу придбати велику популярність.

Що таке JavaScript? Незалежно від того, чи досвідчений ви Веб-мастер, або тільки що прочитали підручник по HTML, ви знаєте, що за допомогою HTML можна створювати лише статичні сторінки. Для багатьох випадків це личить як не можна краще. Але часто деяка активність, або динаміка, лише поліпшить вашу сторінку.

Такі речі, як, наприклад, календарик, який відкривається при кліці мишкою, або панель навігації, яку завжди видно, як би далеко ви не прокрутили сторінку - як часто ви зустрічаєте подібні доповнення на сайтах? А інколи і строчка, що просто біжить, з новинами, або, наприклад, меню у вигляді випадного списку, або красивий шлейф за курсором мишки... Зручно, а інколи і просто красиво, але ж?

Все це динамічний HTML (або, скорочено, DHTML).

Відразу потрібно сказати, що DHTML - це не якась спеціальна мова розмітки і не модифікований HTML. Поняття DHTML базується на трьох речах власне на мові HTML, на каскадних таблицях стилів CSS і на вбудованій в браузер мові - найчастіше це JavaScript.

Спершу варто визначитися, що ж таке JavaScript?

Не дивлячись на те, що цій мові вже більше 10 років, а якщо бути точним, то придумана вона в 1995 році, його дуже часто плутають з мовою Java. Насправді ці мови не мають практично нічого спільного. Мова JavaScript - це вбудована клієнтська мова, тобто володіє двома властивостями. Перша властивість - виконання на клієнтському комп'ютері. Веб-сторінки, які відображує браузер, створюються (або просто зберігаються) на іншому комп'ютері, званому сервером. Браузер посилає запит на сервер і отримує у відповідь HTML-код сторінки. В цьому випадку браузер називається клієнтом. Головне - розуміти, що після того, як сторінка віддана браузеру, сервер вже не може змінити її вміст. У випадку ж з JavaScript програми, а точніше - скріпти - виконуються прямо в браузері. Це дає таким скріптам можливість діставати доступ до завантаженої сторінки, і змінювати її. Друга властивість - встроюваність. Для того, щоб виконувати скріпти, написані на мові JavaScript, не потрібні жодних додаткових програм - все необхідне для роботи скріпта вже є в браузері (якщо, звичайно, це не браузер п'ятнадцятирічної давності). Відразу потрібно сказати, що в різних браузерах JavaScript поводиться трохи по-різному. Це не стосується самої мови - одні і ті ж конструкції виконуватимуться однаково. Вся справа в засобах, які браузер надає скріпту, - так, наприклад, багато скріптів працюють в браузері Mozilla FireFox, але видають помилки в інших браузерах, наприклад, в Apple Safari. Тому однією з вимог до якісних скриптів є обов'язкова працездатність як мінімум в FireFox і Internet Explorer.

3.3 РЕАЛІЗАЦІЯ ЗАВДАННЯ

Під час виконання індивідуального завдання по виробничій практиці ми створили веб-сайт ProgMaster (рис. 3.3.1).


Рис.3.3.1. Зовнішній вигляд сайту.

Під час реалізації завдання ми використовували наступне програмне забезпечення:

- Macromedia Dreamweaver 8 використовувався для створення проекту;

- PHP 5 Мова програмування для Інтернет технологій;

- сервер Apache;

- сервер баз даних MySql

- утиліту PhpMyAdmin 2.6.1 – для управління базою даних;

- TopStylePro 2.5 –для створення та редагування CSS таблиць;

- Photoshop CS3 – для створення графічних об’єктів;

- Opera 9 та IE 7 – для перегляду веб-сайту;

- MS Paint.NET – для створення графічних об’єктів;

- Total Commander 7.0 beta 2 використовувався як ftp-клієнт.

На рис. 3.3.2зображено дерево проекту у якому відображаються всі файли, які були створенні під час створення проекту. В папочці bloks зберігаються файли, які відповідають за окремі частини сайту, оскільки сайт було розбито на блоки. Каталог Booksмістить власне файли книжок, які доступні для скачування. У папці Files –файли скріптів, які використовувалися для обробки даних. Вітка Imsges – всі зображення, які використовуються в проекті. Каталог script – файл із скріптами, які перевіряють правильність введення інформації у форми. У папочці style – каскадні таблиці стилів. Інші файли, які не ввійшли ні в одну із вище згаданих папок – власне сторінки сайту.

Рис 3.3.2 Дерево проекту

Для збереження інформації, яка міститься на сайті, було створено базу даних (ProgMaster_db), яка наведена на рис. 3.3.3 Вона містить в собі 3 таблиці записів:

Articles – містить інформацію про статті (автор, дата написання, розмір та ін.) і власне самі статі;

- Books – містить інформацію про книжки (автор, дата написання, розмір та ін.) аналогічно базі Articles, тільки замість самих файлів книжок міститься шлях їхнього розміщення на вінчестері;

- Forum – містить розділи та теми які відкривалися на форумі.

Рис 3.3.3 Дерево бази даних.

У додатку наведені код головної сторінки, основних функцій та таблиць стилів.


ВИСНОВКИ

Під час проходження практики на підприємстві ЗРЦІТ ”Інфотехцентр” було проведено дослідження об’єкта, його структури та функцій, наявного апаратного та програмного забезпечення і комплексу задач, що вирішується ним.

Також була поставлена задача розробки веб-ресурсу (як індивідуальне завдання), яка потягнула за собою закріплення знань по веб-програмуванні. При реалізації завдання було досягнуто наступних результатів:

1. Розроблено веб-сайт, що дало можливість користувачам активно використовувати ресурси даного сайту..

2. Структура сайту розроблена так, щоб користувач без проблем зумів розібратися.

3. Форум на сайті дає можливість користувачам вільно обмінюватися інформацією між собою.

В результаті проходження практики було вироблено навички складання техніко-економічних обґрунтувань та технічних завдань на розробку проекту автоматизованої обробки інформації.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. www.itc.te.ua/About.aspx

2. http://ihi2.ru/?p=60

3. Карманный справ очник HTML. Пер. с англ. –Тернополь: Навчальна книга – Богдан, 2001. – 96с.

4. Освой самостоятельно JavaScript 1.3 за 24 часа. : Пер. с англ. : Уч. пос. – М. : Издательский дом ”Вильямс”, 2001. – 304 с.:ил. – Парал. тит. англ.