Смекни!
smekni.com

Основні функції операційних систем. Вбудований редактор FAR Manager (стр. 2 из 2)

Малюнок 2.

Внизу екрана з'являються 2 рядки. Самий нижній рядок говорить про версію і дату випуску BIOS, установленої на вашому комп'ютері. Ледве вище розташований рядок з текстовим написом, що говорить: Press DEL To enter SETUP. (Натисніть клавішу DEL щоб ввійти в програму Setup).

Звертаємо вашу увагу, що натискати клавішу DEL на клавіатурі необхідно досить швидко поки на екрані висвічується рядок із пропозицією зробити це. Звичайно така пропозиція з'являється на 3–5 секунд. Якщо ви не встигли натиснути потрібну клавішу за цей час, то розпочнеться звичайне завантаження операційної системи. У цьому випадку вам необхідно повторити перезавантаження і повторити здійснити вхід до програми.


Малюнок 3. Основне меню програми Setup Utility

Як видно з малюнка 3. програма Setup Utility дозволяє набудовувати різні характеристики вашого комп'ютера. Зокрема встановлювати дату і час, визначати кількість і розмір дисків, підключених до комп'ютера, набудовувати режим збереження енергії при роботі комп'ютера і багато чого іншого. Для переміщення по основному меню можна використовувати клавіші керування курсором, а для вибору елемента Меню натиснути клавішу PageUP, PageDown.

2. Настроювання параметрів BIOS

За допомогою клавіш керування курсором виберіть в основному меню програми Setup Utility пункт Standard CMOS Setup (Стандартне настроювання) і натисніть клавішу Enter, щоб відкрити цей розділ (малюнок 4).

Малюнок 4 Розділ Standard CMOS Setup (Стандартне настроювання)


Для переміщення по меню можна використовувати клавіші керування курсором. Для зміни значення елемента меню – клавіші PageDown чи клавіші PageUp які розташовані на цифровому блоці в правій частини клавіатури. Зверніть увагу на підказку, розташовану внизу екрана.

При вході в розділ Standard CMOS Setup (Стандартне настроювання) виділеним виявляється поле, що відображає поточний місяць.

Натисніть клавішу PageUp щоб вибрати попередній місяць. Зверніть увагу, що день тижня також автоматично змінився.

Натисніть клавішу PageDown щоб повернути назад поточний місяць.

Щоб перейти до установки дати натисніть клавішу ¯ і, вибравши за допомогою клавіш PageUp потрібне число, перейдіть до установки року й установите необхідний рік.

Щоб перейти до установки часу знову натисніть клавішу і аналогічно установці дати установіть необхідний час.

Наступний важливий параметр комп'ютера, що набудовуються в даному меню ця кількість і тип твердих дисків, підключених до нього. Маються через диски стандарту IDE [Аи Ди И] (Integrated Device Environment). Якщо до складу вашого комп'ютера входить пристрій керування (контролер) стандарту SCSI [Скази] (Small Computes System Interface), то ви додатково можете підключити ще до восьми дисків цього стандарту. Докладніше можна ознайомитися в книзі «Сучасний самовчитель роботи на персональному комп'ютері. Швидкий старт», випущеної видавництвом «Тріумф».

Сучасні комп'ютери дозволяють підключати до чотирьох твердих дисків:

Primary master [Праймери Майстер] (Перший ведучий).

Primary slave [Праймери Слейв] (Перший відомий).

Secondary master [Секондари Майстер] (Другий ведучий).

Secondary slave [Секондари Слейв] (Другий відомий).

У загальному випадку параметри твердого диска (чи як говорять – його геометрія) написані на корпусі самого диска. Геометрія твердого диска містить у собі наступну інформацію:

Число доріжок з інформацією на поверхні диска (звичайно називаних циліндрами).

Число голівок для зчитування інформації (говорить про кількість поверхонь твердого диска). У сучасних нагромаджувачах на жорсткому диску може знаходиться кілька дисків для збереження інформації.

Число секторів з інформацією на доріжці.

Але дуже часто, особливо, якщо диск уже встановлений у комп'ютер, прочитати інформацію, розташовану на його корпусі вкрай не зручно.

Список використаної літератури

1. «Практичний курс інформатики». Руденко В.Д., Макарчик О.М., Пагланжоглу М.О. Київ: Фенікс, 1997.

2. «Персональний компьютер. Учебный курс». Степаненко О.С. Москва: Издательский дом «Вильямс», 1999.

3. Конспект лекцій.