Смекни!
smekni.com

Побудова надійних операційних систем, що допускають наявність ненадійних драйверів пристроїв (стр. 8 из 9)

OKE дозволяє зовнішнім модулям інтенсивно взаємодіяти з іншими частинами ядра, наприклад, шляхом спільного використання пам'яті ядра. Робоча середовище забезпечує ключові засоби безпеки. Зокрема, для даних завжди проводиться прибирання сміття, і не може відбутися звернення за вказівником до вільної пам'яті. Більш того, OKE може забезпечувати контроль над усіма ресурсами зовнішніх модулів ядра: час ЦП, купа, стек, точки входу і т.д.

Середа OKE розроблялася в розрахунку на написання драйверів і розширень ядра. Проте, оскільки для забезпечення безпечного програмування в ядрі Linux потрібні процедури суворого контролю доступу і складні засоби, середу досить важко використовувати. Як відзначають автори, основна причина полягає в тому, що організація Linux просто не призначена для забезпечення можливості безпечних розширень.

Віртуальні машини і екзоядра

Класичні віртуальні машини [24] представляють собою потужний засіб для одночасного виконання кількох операційних систем. Екзоядра [10] схожі на віртуальні машини, але в них ресурси швидше розділяються, а не реплікуються, що призводить до більшої ефективності. Проте жоден з цих підходів не вирішує проблему, поставлену в розд. 1.3: як запобігти відмови операційних систем з вини драйверів пристроїв, що містять помилки?

Драйвери, що виконуються в режимі користувача в монолітному ядрі

Раннім проектом, в якому застосовувалися драйвери, що виконуються в режимі користувача, був Mach 3.0 [11]. Система складалася з мікроядра Mach, поверх якого запускалася ОС Berkeley UNIX у вигляді користувацького процесу, і драйвери пристроїв також виконувалися в призначених для користувача процесах. На жаль, у разі фатального збою драйвера Berkeley UNIX доводилося перезапускати, так що від ізоляції драйверів було мало користі. Планувалася мультисерверного система, яка повинна була виконуватися над Mach, але вона так і не була повністю реалізована.

В аналогічному проекті в університеті New South Wales реалізовувалися драйвери Linux для жорсткого диска і гігабайтної апаратури Ethernet, що виконуються в режимі користувача [8]. Для блоків розміром менше 32 Кб продуктивність ядерного драйвера була значно вище, але на блоках більшого розміру вирівнювався. Під час тестування Ethernet виявилося так багато аномалій, ймовірно, пов'язаних з управлінням буферами, але не можна було зробити які-небудь висновки.

Розробки мінімальних ядер

Хоча витяг драйверів з ядра є великим кроком вперед, ще краще витягти з ядра операційну систему. Саме тут починають застосовуватися мінімальні ядра з надзвичайних скороченням числа реалізованих у них абстракцій. Ймовірно, першим мінімальним ядром була система RC4000 Брінка Хансена (Brinch Hansen), що датується початком 1970-х рр. [13]. З середини 1980-х рр. був написаний ряд мінімальних ядер, включаючи Amoeba [21], Chorus [5], Mach [1] і V [6]. Проте ні в одному з них не застосовувалося безпечне програмне забезпечення: у всіх було не ізольовані драйвери всередині ядра.

QNX є комерційною UNIX-подібної системою реального часу з закритими кодами [17]. Хоча у неї є мінімальне ядро, зване Neutrino, з приводу системи опубліковано мало статей, і точні деталі нам невідомі. Проте на основі останніх проспектів ми робимо висновок, що Neutrino є гібридним ядром, оскільки менеджер процесів працює в адресному просторі ядра.

На початку 1990 рр. покійний Йохан Лідтке (Jochen Liedtke) написав мінімальне ядро L4 мовою асемблера для архітектури x86. Швидко стало зрозуміло, що воно не є стерпним, і його важко підтримувати, і тому він переписав ядро на мові C [20]. Після цього воно продовжувало розвиватися. В даний час є дві основні гілки: L4/Fiasco, підтримуване в технічному університеті Дрездена, і L4Ka: Pistachio, підтримуване в університеті Карлсруе та університеті New South Wales. Вони написані на C + +.

Ключовими ідеями в L4 є адресні простору, нитки і IPC між нитками в різних адресних просторах. Менеджер ресурсів, що виконується в режимі користувача та запускається при завантаженні системи, управляє системними ресурсами і розподіляє їх між користувацькими процесами. L4 – це одне з небагатьох дійсно мінімальних ядер з драйверами пристроїв, що працюють у режимі користувача. Проте відсутня реалізація, в якій кожен драйвер виконувався б в окремому адресному просторі, і API L4 зовсім відрізняється від нашого API, тому ми не можемо запустити на ньому будь-які тести.

Однак виявилося неважко запустити скрипт підрахунку числа рядків над поточною версією ядра L4Ka: Pistachio. Результати показані на рис. 10, і їх можна порівняти з даними на рядку «Kernal». Розмір початкового коду майже у два рази перевищує розмір нашого ядра, а бінарний код у шість разів більше, проте функціональні можливості L4Ka: Pistachio є зовсім іншими, так що важко сказати що-небудь ще, крім того, що це ядро значно більше за розміром.

Односерверні операційні системи

Одним зі способів використання мінімальних ядер є забезпечення платформи, поверх якої, як єдиний сервер, запускається вся операційна система, можливо, в режимі користувача. Для отримання системних сервісів для користувача програми запитують їх у процесу операційної системи. Властивості такої архітектури аналогічні властивостям монолітних систем, що обговорювалося в розд. 2.1. Помилка в драйвері як і раніше може зламати всю операційну систему, а в результаті і прикладні програми. Тому, з точки зору ізоляції збоїв, виконання всієї операційної системи в одному користувача процесі нітрохи не краще її виконання в режимі ядра. Єдиним реальним перевагою є те, що перезавантаження після фатального збою сервера операційної системи, виконується в режимі користувача, і всіх додатків відбувається швидше, ніж перезавантаження комп'ютера.

Одним із прикладів цієї технології є ОС Berkeley UNIX поверх Mach (перейменована в Darwin компанією Apple), яка є основою системи Apple Mac OS X [28]. Однак у цій системі UNIX виконується в ядрі, що робить його просто інакше структурованим монолітним ядром. Другий приклад – ОС MkLinux, в якій Linux виконується в єдиному користувача процесі поверх Mach. Третій приклад – L4-Linux, в якій повний варіант Linux виконується поверх L4 [15]. В останній з перерахованих систем користувальницькі процеси отримують сервіси операційної системи шляхом виклику віддалених процедур у сервері Linux з використанням механізму IPC L4. Вимірювання показують падіння продуктивності в порівнянні із звичайною ОС Linux на 5–10%, що дуже близько до нашими спостереженнями. Однак єдина рядок з помилковим кодом в драйвері Linux може призвести до збою фатального всієї операційної системи, так що єдиним перевагою цієї архітектури з точки зору надійності є більш швидке завантаження.

Мультисерверного операційні системи

Більш складний підхід полягає в розщепленні операційної системи на частини і виконання кожної частини у власній області захисту. Одним з таких проектів був SawMill Linux [12]. Проте в 2001 р. проект був несподівано зупинений після того, як багато хто з його основних учасників пішли з IBM.

Іншим мультисерверного проектом є DROPS, в якому ОС також будується поверх мінімального ядра L4/Fiasco [14]. Цей проект орієнтована на мультимедійні додатки. Однак більшість драйверів пристроїв виконується у складі великого серверного процесу L4-Linux, і тільки мультимедійні підсистеми виконуються окремо. Після деякої настройки програш в продуктивності знизився до 2–4%.

Ще однією мультисерверного операційною системою з драйверами, що виконуються в режимі користувача, є Nemesis [23]. У цій системі є єдиний адресний простір, розділяється всіма процесами, але використовується апаратна захист між процесами. Подібно DROPS ця система була орієнтована на мультимедійні додатки, але не була POSIX-сумісною і навіть UNIX-подібної.

Висновок

Основне досягнення роботи, описаної в цій статті, полягає в тому, що ми побудували POSIX-сумісну операційну систему, засновану на мінімальному ядрі, вихідні тексти якого складають менше 3800 рядків. Тільки цей код виконується в режимі ядра. Наскільки нам відомо, наше мінімальне ядро є найменшим серед усіх існуючих ядер, які підтримують повністю POSIX-сумісну мультисерверного операційну систему, яка функціонує у режимі користувача. Унікальність нашої системи полягає також у тому, що в ній кожен драйвер пристрою виконується в окремому користувача процесі, і є можливість реінкарнації бездіяльних або невірно функціонуючих драйверів на льоту, без перезавантаження операційної системи. Ми не стверджуємо, що можемо відловити будь-яку помилку, але ми істотно підвищили надійність операційної системи шляхом структурного усунення багатьох різних класів помилок.

Для досягнення максимальної надійності у своїй розробці ми керувалися принципами простоти, модульності, найменшою авторизації і відмовостійкості. У розуміється і мінімальному ядрі міститься менша кількість помилок, і воно в меншій мірі піддається фатальним збоїв. Наприклад, у нашому коді ядра неможливі переповнення буферів, оскільки всі структури даних у ньому оголошуються статично, а не з використанням динамічного розподілу пам'яті. Крім того, шляхом переміщення більшої частини коду (і більшої частини помилок) у непривілейованих користувальницькі процеси і обмеження можливостей кожного з них ми домоглися належної ізоляції збоїв і обмежили масштаб відповідного потенційного збитку. Більш того, більшість серверів і всі драйвери в операційній системі піддаються моніторингу і автоматично відновлюються при виявленні проблеми. За це скорочення числа фатальних збоїв операційної системи ми платимо зниженням продуктивності на 5–10%. Ми вважаємо цю ціну цілком обгрунтованою.