Смекни!
smekni.com

Програмне забезпечення аудиторської діяльності (стр. 3 из 3)

У закордонній практиці в аудиторській діяльності використовуються системи підтримки прийняття рішень у процесі надання послуг із бізнес-діагностики, приватизації, дослідженні ринків, оцінювання бізнесу і т. ін., а також експертні системи у моніторингу клієнтів, плануванні аудита, здійсненні вибірок, підготовці фінансової звітності тощо.

Тепер аудиторські фірми використовують розроблені ними спеціальні інформаційні системи, орієнтовані на внутрішню регламентацію аудиторської діяльності із застосуванням внутрішньофірмових стандартів.

Розглянемо структуру і функції програмних аудиторських систем на прикладі програми фірми "Deloitte & Touche". Система Audit System/2 (AS/2) поєднує можливості текстового й табличного редакторів і програми для складання оборотно-сальдової відомості. Вона призначена для полегшення комплексної підготовки робочої документації та звітності і проведення консолідації. Структуру цієї програми наведено на рис.3.

Менеджер документів забезпечує організацію системи папок, щоб допомогти стежити, керувати й організовувати масу інформації, яка звичайно зберігається в аудиторських файлах, - робочі папери, аудиторські плани, аудиторські програми і контрольні таблиці, меморандуми, пробні баланси, фінансові звіти, звіти аудиторів і контактні бази даних. Система також спрощує процес обміну інформацією між членами групи, даючи їм змогу працювати одночасно в одному документі з високим ступенем безпеки і точності. Функції пробного балансу AS/2™ містять багаторівневу консолідацію і конвертацію іноземних валют, журнал коригування і можливість готувати відомості, плани аналітичних оглядів та фінансові звіти. Тісна інтеграція з табличним редактором Excel дозволяє аналізувати і готувати бази пробних балансів. Зручність імпорту дає можливість переносити пробний баланс клієнта в електронному вигляді прямо в програму.


Рис.3. Структура програми Deloitte & Touche Audit System/2

Використані джерела

1. Автоматизированные информационные технологии в экономике: Учебник / Под ред. проф. Г.А. Титоренко. - М.: Компьютер: ЮНИТИ, 2007. - 400 с.

2. Асташкевичер Е.Т., Петрова В.И. Научная организация труда в бухгалтерии. - М.: Финансы, 2004. - 128 с.

3. Іванюта, П.В. Управлінські інформаційні системи в аналізі та аудиті [Текст]: навчальний посібник / П.В. Іванюта; Мін-во освіти і науки України, Держ. комітет статистики України, Держ. академія статистики, обліку та аудиту, Полтавська філія. - К.: ЦУЛ, 2007. - 180 с.

4. Черняк, О.І. Системи обробки економічної інформації [Текст]: підручник / О.І. Черняк, А.В. Ставицький, Г.О. Чорноус. - К.: Знання, 2006. - 447 с.

5. Шквір, В.Д. Інформаційні системи і технології в обліку [Текст]: практикум / В.Д. Шквір, А.Г. Загородній, О.С. Височай. - К.: Знання, 2006. - 429 с.