Смекни!
smekni.com

Проектування користувальницького інтерфейсу в C++ Builder (стр. 2 из 4)

Створення DLL, LIB, і ЕХЕ файлів надає волю вибору формату цільового додатка відповідно до вимог конкретного проекту.

Пряме звертання до системних функцій Windows 95 й NT дає можливість програмістам, що працюють у середовищі C++Builder. при необхідності скористатися всіма вдосконаленнями сучасних операційних систем.

Механізм OLE Automation надає вашому додатку можливість управляти іншими типовими програмними комплексами для Windows (такими як Microsoft Word, Excel, Visual Basic, Lotus 1-2-3, dBASE й Paradox) за схемою мережної взаємодії контролер/сервер.


Масштабовані з'єднання з базами даних

Розробка по способі "drag-and-drop" багаторазово спрощує й прискорює звичайно трудомісткий процес програмування СУБД в архітектурі клієнт/сервер. Широкий вибір компонентів керування візуалізацією й редагуванням дозволяє легко змінювати вид відображуваної інформації й поводження програми. C++Builder використає Провідник баз даних (Database Explorer) і масштабований Словник даних (Data Dictionary ), щоб автоматично настроїти засобу відображення й редагування стосовно до специфіки вашої інформації.

Провідник баз даних надає графічний спосіб проводки користувача по вмісту бази даних, забезпечуючи створення й модифікацію таблиць, ієрархічних покажчиків і псевдонімів.

Словник даних підтримує цілісність інформації, що змінюється, про вміст таблиць баз даних. Користувач може динамічно модифікувати склад Словника. Словник містить інформацію про розширені атрибути полів у записах: мінімальні й максимальні значення, властивості відображення, маски редагування й т.п.

Живі дані (live data) надаються розроблювачеві в процесі візуального проектування прототипів і при випробуванні додатків баз даних. Вам не буде потрібно більше писати тестові пастки або багаторазово перетранслювати й запускати додаток - дані на стадії проектування будуть точно такими ж і представлені точно так само, як їх побачить користувач закінченої програми.

Механізм BDE (Borland Database Engine) підтримує високопродуктивний 32-розрядний доступ до баз даних dBASE, Paradox: Sybase. Oracle, DB2. Microsoft SQL Server. Informix, InterBase й Local InterBase. C++Builder використає контролер ODBC (Open Database Connectivity) виробництва Microsoft для зв'язку із серверами баз даних Excel, Access, FoxPro й Btrieve. Будучи фундаментом будь-якого додатка бази даних, BDE тісно пов'язаний зі Сховищем об'єктів і Модулями даних.

Об'єкти Модулів даних діють як сполучний каркас додатка - вони визначають джерела й бізнес-логіку бази даних, фіксують взаємозв'язку компонентів. У централізованій моделі доступу до даних бізнесу-логіка відділена від розробки графічного інтерфейсу з користувачем (GUI). Будь-яка зміна бізнесу-логіки вашої бази даних позначається на поводженні тільки відповідного Модуля даних, а результати зміни проявляються негайно у всіх додатках, що використають даний модуль. Працюючи з модулями даних, ви однократно встановлюєте зв'язки вашого додатка з адресуємої базою даних, а потім по способі "drag-and-drop" можете перетаскувати поля записів на нові форми - у будь-який вузол вашої мережі. Ніякого додаткового кодування при цьому не потрібно.

Фільтри поля посилань установлюють обмеження пошуку й відображення інформації бази даних простим натисканням кнопки. Змінюючи значення властивості Filter у компонентах доступу, можна специфіцировати деяка підмножина даних, що цікавлять вас. Посилання забезпечують автоматичне відображення даних з декількох таблиць.

Копійовані відновлення (cached updates) помітно прискорюють відгук SQL сервера за рахунок зменшення загального числа мережних обмінів із клієнтом. Будучи впакованими, множинні комунікації проявляють себе як одиночні транзакції, тим самим знижуючи завантаженість сервера й поліпшуючи продуктивність вашого додатка.

Звіти Quick Reports дозволяють візуально конструювати стилізовані звіти за даними, що поставляє будь-яким джерелом, включаючи таблиці й запити компонентів доступу до баз даних. Звіти можуть містити поля заголовків, колонтитулів, виносок і підсумків. Quick Reports надають потужні кошти відображення звітів у різних видах, автоматичного підведення підсумків і підрахунку полів - на будь-якому рівні угруповання даних.

Застосування BORLAND C++ BUILDER для створення ігрових програм:

Borland C++ Builder - випущене недавно компанією Borland засіб швидкої розробки проектів, що дозволяє створювати проекту мовою C++, використовуючи при цьому середовище розробки та бібліотеку компонентів Delphi. У даній частині роботи розглядається середовище розробки C++ Builder та основні прийоми, застосовувані при проектуванні користувальницького інтерфейсу.

Середовище розробки C++ Builder

C++ Builder являє собою SDI-додаток, головне вікно якого містить інструментальну панель, що набудоване (ліворуч) і палітру компонентів (праворуч). Крім цього, при запуску C++ Builder з'являються вікно інспектора об'єктів (ліворуч) і форма нового проекту (праворуч). Під вікном форми проекту перебуває вікно редактора коду.

Рис.1. Середовище розробки C++ Builder

Форми є основою проектів C++ Builder. Створення користувальницького інтерфейсу проекту полягає в додаванні у вікно форми елементів об'єктів C++ Builder, називаних компонентами. Компоненти C++ Builder розташовуються на палітрі компонентів, виконаної у вигляді многостранічного блокнота. Важлива особливість C++ Builder полягає в тому, що він дозволяє створювати власні компоненти та набудовувати палітру компонентів, а також створювати різні версії палітри компонентів для різних проектів.

Компоненти C++ Builder

Компоненти розділяються на видимі (візуальні) і невидимі (невізуальні). Візуальні компоненти з'являються під час виконання точно так само, як і під час проектування. Прикладами є кнопки та редагують поля, що. Невізуальні компоненти з'являються під час проектування як піктограми на формі. Вони ніколи не видні під час виконання, але мають певну функціональність (наприклад, забезпечують доступ до даних, викликають стандартні діалоги Windows 95та ін.)

Рис. 2. Приклад використання видимих і невидимих компонентів

Для додавання компонента у форму можна вибрати мишею потрібний компонент у палітрі та клацнути лівою клавішею миші в потрібнім місці проектованої форми. Компонент з'явиться на формі, і далі його можна переміщати, міняти розміри та інші характеристики.

Кожен компонент C++ Builder має три різновиди характеристик: властивості, події та методи.

Якщо вибрати компонент із палітри та додати його до форми, інспектор об'єктів автоматично покаже властивості та події, які можуть бути використані з тім компонентом. У верхній частині інспектора об'єктів є список, що випадає, що дозволяє вибирати потрібний об'єкт із наявних на формі.

Рис.3. Інспектор об'єктів

Властивості компонентів

Властивості є атрибутами компонента, що визначають його зовнішній вигляд і поводження. Багато властивостей компонента в колонку властивостей мають значення, яке встановлюється за замовчуванням (наприклад, висота кнопок). Властивості компонента відображаються а сторінці властивостей (Properties). Інспектор об'єктів відображає опубліковані (published) властивості компонентів. Крім published-властивостей, компоненти можуть і найчастіше мають загальні (public), опубліковані властивості, які доступні тільки під час виконання проекту. Інспектор об'єктів використається для установки властивостей під час проектування. Список властивостей розташовується на сторінці властивостей інспектори об'єктів. Можна визначити властивості під час проектування або написати код для видозміни властивостей компонента під час виконання проекту.

При визначенні властивостей компонента під час проектування потрібно вибрати компонент на формі, відкрити сторінку властивостей в інспекторі об'єктів, вибрати обумовлена властивість і змінити його за допомогою редактора властивостей (це може бути пусте поле для уведення тексту або числа, що випадає список, що розкривається список, діалогова панель і т.д.).

Події

Сторінка подій (Events) інспектори об'єктів показує список подій, розпізнаваних компонентом (програмування для операційних систем із графічним користувальницьким інтерфейсом, зокрема, для Windows 95 або Windows NT пре думає опис реакції проекту на ті або інші події, а сама операційна система займається постійним опитуванням комп'ютера з метою виявлення настання якої-небудь події). Кожен компонент має свій власний набір оброблювачів подій. В C++ Builder варто писати функції, називані оброблювачами подій, і зв'язувати події із цими функціями. Створюючи оброблювач тої чи іншої події, ви доручаєте програмі виконати написану функцію, якщо ця подія відбудеться.

Для того, щоб додати оброблювач подій, потрібно вибрати на формі за допомогою миші компонент, якому необхідний оброблювач подій, потім відкрити сторінку подій інспектори об'єктів і двічі клацнути лівою клавішею миші на колонку з поруч із подією, щоб змусити C++ Builder згенерувати прототип оброблювача подій і показати його в редакторі коду. При цьому автоматично генерується текст порожньої функції, і редактор відкривається в тім місці, де варто вводити код. Курсор позиціюється усередині операторних дужок { ... }. Далі потрібно ввести код, що повинен виконуватися при настанні події. Оброблювач подій може мати параметри, які вказуються після імені функції в круглих дужках.

Рис.4. Прототип оброблювача подій.

Методи

Метод є функцією, що пов'язана з компонентом, і яка оголошується як частина об'єкта. Створюючи оброблювачі подій, можна викликати методи, використовуючи наступну нотацію: ->, наприклад: