Смекни!
smekni.com

Редактор mp3 тегів (стр. 2 из 2)

Цей тип діаграми не акцентує увагу на конкретній взаємодії, головний акцент приділяється послідовності прийому/передачі повідомлень.

У цій діаграмі були зображені приклади послідовності дій користувача при роботі з програмою. Наприклад: користувач може спочатку прослухати файл (якщо користувач не знає з яким файлом він працює), потім користувач може створити новий тег і зберегти його, або ж відредагувати вже існуючий тег і зберегти його. Також у програмі передбачена функція відключення тегів або обох відразу, або якогось одного (першої чи другої версії). Всі ці дії користувач вибирає на своє уподобання і може користуватись або обома тегами одразу, або якимось одним із них, або не використовувати теги взагалі.

Взаємодія об'єктів у системі відбувається за допомогою прийому і передачі повідомлень й обробки цих повідомлень об'єктами. Даний тип діаграм дозволяє відбити послідовність передачі повідомлень між об'єктами.

Для моделювання взаємодії об’єктів у мові UML використовуються відповідні діаграми взаємодії. Говорячи про ці діаграми, мають на увазі два аспекти взаємодії. По-перше, взаємодії об’єктів можна розглядати у часі, і тоді для представлення тимчасових особливостей передачі і прийому повідомлень між об’єктами використовується діаграма послідовності.

Програмне забезпечення

Моделювання даних є найважливішим процесом при проектуванні програмного забезпечення (ПО). Будучи визнаним лідером в області об'єктних методологій, фірма Ratіonal Software Corporatіon, орієнтувалась на мову Unіfіed Modelіng Language (UML), як на універсальний інструмент моделювання. UML цілком покриває потреби моделювання даних. Сформована протягом десятиліть технологія моделювання даних, традиції, система понять і колосальний досвід розроблювачів не могли далі ігноруватися. Немаловажну роль тут зіграла і необхідність формального контролю моделей даних, що є абсолютно необхідним при проектуванні великих схем баз даних що UML не забезпечує в достатньому ступені. І, нарешті, останньою причиною, що спонукала фахівців Ratіonal Software Corporatіon до створення власного засобу моделювання даних, є вимога побудови ефективних фізичних моделей, насамперед для конкретних СУБД - лідерів ринку.

Важливими особливостями Ratіonal Rose являються:

1. Підтримка генерації коду і зворотне проектування (тобто побудова моделі по програмному коду) відразу для декількох мов, включаючи:

· Vіsual Basіc,

· C++,

· Java,

· PowerBuіlder,

· CORBA Іnterface Defіnіtіon Language(ІDL),

· Data Defіnіtіon Language для більшості СУБД,

· ERwіn моделі.

2. Підтримка візуального об’єктно-орієнтованого моделювання, цілком сумісне з UML (Unіfіed Modelіng Language), що з 1997 року визначений як стандарт мови для цієї швидко розвивається області інструментальних засобів.

3. Має широкі перспективи розвитку, у тому числі за рахунок появи додаткових продуктів-"переходников" (Lіnks), тісно інтегрованих з Ratіonal Rose і створюваних численними незалежними розроблювачами інструментальних засобів у рамках програми Ratіonal Rose Lіnk Partner Program.

4. Орієнтований на розроблювачів архітектури інформаційних систем (ІС), менеджерів ІС і програмістів.

Висновки

У ході курсової роботи були вивчені деякі аспекти структури мр3 файлу, структура розміщення тегів ID3v1 та ID3v2 (першої, та другої версії).

При оформленні курсової роботи були отримані навички оформлення програмної документації відповідно до Єдиної Системи Програмної Документації, а також практичний досвід роботи з мультимедією в Windows.

З точки зору розробників в майбутньому найдоцільніше вдосконалити програму таким чином:

· призначення „гарячих клавіш”;

· можливість більш детальної настройки елементів програми;

· відтворення файлу, який був завантажений для редагування;

Мову UML було обрано тому, що уже зараз вона знаходить широке застосування як офіційний стандарт у процесі розробки програмних систем, зв'язаних з такими областями, як моделювання бізнесу, керування вимогами, аналіз і проектування, програмування і тестування. Стосовно до цих процесів у мові UML уніфіковані стандартні позначення основних елементів відповідних предметних областей.

Слід також зазначити, що розвиток мови UML на основі включення в його нотацію додаткових елементів і стереотипів стимулює розробку відповідних інструментальних CASE-засобів. Можна з упевненістю припустити, що ця область розвитку інформаційних технологій має найширші перспективи і стратегічне значення не тільки як мову спілкування між замовниками і розроблювачами програмних систем, але і для документування проектів у цілому. При цьому досягається необхідний рівень стандартизації й уніфікації усіх використовуваних для цієї мети позначень.

Розробивши модель і специфікувававши її мовою UML, розробник має всі підстави бути зрозумілим і по достоїнству оціненим своїми колегами. При цьому можуть бути виключені ситуації, коли той чи інший розробник застосовує свою власну графічну нотацію для представлення тих чи інших аспектів моделі, що практично виключає її розуміння іншими фахівцями у випадку нетривіальності вихідної моделі.

Наступна розробка моделі системи, спрямована на рішення визначених проблем, може зажадати залучення знань з різних дисциплін. З цього погляду мова UML може бути використаний не тільки для уніфікації представлень цих знань, але що не менш важливо - для їхньої інтеграції, спрямованої на підвищення адекватності багато-модельних представлень складних систем.

Над курсовим проектом працювали:

Гончаров Олександр (П-01-51) та Дорошенко Сергій (П-01-51)– розробили алгоритм та діаграми проекту, тестували програму, оформляли пояснювальну записку.

Список використаної літератури

1. Головатий О.О. Методичні вказівки до оформлення пояснювальних записок із дипломних робіт, літньої практики, курсових робіт та рефератів для студентів спеціальностей “Програмне забезпечення автоматизованих систем” та “Економічна кібернетика”. Жовті Води, ІП “Стратегія”, 2005.

2. Язык UML. Руководство пользователю / Грейди Буч, Джеймс Рамбо, Айвар Джекобсон. 2-е изд., Питер 2004.

3. http://www.rational.com.

Додаток 1. Наочне зображення діаграми прецедентів


Додаток 2. Діаграма послідовності з показаними на ній операціями.