Смекни!
smekni.com

Різновиди ОС Windows, загальна характеристика найбільш використовуваної ОС (стр. 1 из 2)

Реферат

З курсу: «Практикум роботи на ЕОМ»

На тему: Різновиди ОС Windows, загальна характеристика найбільш використовуваної ОС.

Виконав: студент гр. П2 – 09

Голуб Андрій.

Вчитель:


1. ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ WINDOWS

Операційна система ( ОС) – це програма що виконує функції посередника між користувачем і комп’ютером.

ОС використовується для ефективного використання комп’ютерних ресурсів та для створення умов для ефективної роботи користувача.

В якості ресурсів комп’ютера зазвичай розглядають:

- час роботи процесора;

- об’єм основної пам’яті;

- устаткування вводу/ виводу;

- файли, що зберігаються у зовнішній пам’яті.

Таким чином, основні компоненти ОС :

- управління процесами ( розподіляє ресурси – процесорний час);

- управління пам’яттю ( розподіляє ресурси – об’єм основної п’яті );

- управління пристроями ( розподіляє ресурси – обладнання вводу /виводу);

- управління даними ( розподіляє ресурси – дані або файли).

Функціонування комп’ютера починається із запуску програми початкового завантаження - Boot Track. Програма Boot Track ініціалізує основні апаратні блоки комп’ютера і реєстри процесора ( CPU), накопичувач пам’яті, контролери периферійного обладнання. Потім завантажується ядро ОС, тобто Operating System Kernel.

В подальшому ОС реагує на події , що відбуваються в системі , як програмні, так і апаратні, і викликає модулі, які відповідають за їх виконання.

ОС являється як середовищем для організації роботи користувача, так і середовищем використання і взаємодії різних програм.

На сьогоднішній момент найрозповсюдженішою операційною системою на ПК являється WINDOWS фірми Microsoft. Кількість проданих копій WINDOWS обчислюється сотнями мільйонів.

У той час коли робота над WINDOWS тільки починалась , вважалось, що майбутнє належить інтегрованим середовищам. Фірма VisiCorp займалась створенням пакета Vision, що працював у текстовому режимі з можливістю управління маніпулятором «миша». Пакет мав об’єднувати кілька додатків однією багато віконною оболонкою. Фірма Quarterdeck в той час розробляла пакет DESQ. Який у наступному став основою для її багатозадачного середовища DESQView.

Позиція фірми Microsoft була іншою. Після відвідування дослідницького центру Xerox PARC президент фірми Білл Гейтс вирішив зайнятися створенням графічного середовища, яке б слугувало платформою для розробки прикладних програм. Тоді ж цей центр відвідав і Стів Джобс, творець комп’ютерів Macintosh та NeXT. Отже, Microsoft поставила перед собою завдання створити платформи для розробників. Передбачалося забезпечити розробників вбудованими функціями для реалізації інтерфейсу користувача і його компонентів ( вікон, меню, панелей діалогів) котрі могли б управлятися за допомогою клавіатури або миші.

Коли робота над середовищем WINDOWS тільки починалась, у розпорядженні Microsoft був комп’ютер з процесором 8088 і максимальним об’ємом пам’яті 640 Кбайт. Передбачалось, що користувачі цього середовища мають приблизно 256 Кбайт пам’яті, а жорсткий диск їм не доступний через високу ціну. Найкращим графічним адаптером на той час був CGA з розрішенням 320 на 200 при роботі з чотирма кольорами. Адаптер Hercules забезпечував розрішення 720 на 348 в монохромному режимі, був новинкою. Робота графічного середовища в таких умовах була дуже повільною. У 1983 році почали з’являтися перші відомості про розробку WINDOWS.

До кінця 1984 року здавалось що розробка WINDOWS не завершиться ніколи. У листопаді 1984 року фірма Microsoft оголосила, що поставка WINDOWS відкладена до червня наступного року. До того часу на ринку існували два аналогічні продукти: TopView фірми IBM та VisOn фірми VisiCorp що працювали в текстовому режимі.

У той час Білл Гейтс покладав великі надії на середовище графічних користувачів. Незважаючи на високу ціну і низьку продуктивність, на ринку відчувався певний вплив комп’ютерів Macintosh, хоча 1984 року з’явилися комп’ютери IBM PC та Compaq.

Windows 1.0

Коли фірма Microsoft скликала прес-конференцію на виставці Comdex, що проходила у жовтні 1985року у Лас-Вегасі, багато хто вважав цю подію останнім шансом, особливо після того як середовище WINDOWS не було випущено, як було обіцяно у червні. Прес-конференція плавно перетекла в презентацію нового продукту - Microsoft WINDOWS 1.0

У порівнянні з інтерфейсом Macintosh, середовище WINDOWS 1.0 виглядало «блідо». Вікна на екрані не перекривалися, але мали кнопки для зміни розміру і могли переміщуватися мишею. У першій версії WINDOWS не була реалізована мета «робочої поверхні» ( desktop), до того часу існуюче середовище Мас і графічна оболонка GEM фірми Digital Research . Програма управління файлами MS – DOS Executive працювала в текстовому режимі.

Середовище Microsoft Windows 1.0 не була вимоглива до ресурсів: для її роботи було достатньо 256 Кбайт пам’яті і комп’ютера з двома дисководами. Але як показало опитування перших користувачів, наявність жорсткого диску і 640 Кбайт пам’яті істотно підвищували продуктивність середовища. Ряд проблем було вирішено, коли фірма Microsoft ввела підтримку розширеної пам’яті ( LIM ), стандарт якої початково був розроблений фірмою Lotus для роботи електронної таблиці 1-2-3.

Використовуючи розширену пам'ять, середовище Windows 1.03 могло скопіювати код та дані в розширену пам'ять замість жорсткого диску, але програми могли виконуватись лише в оперативній пам'яті. Для Windows 1.0 вироблялось небагато прикладних програм Aldus Page Maker ( перенесених з Macintosh) і графічний пакет In – A – Vision фірми Micrografx. Обидві програми працювали надзвичайно повільно, навіть на комп’ютерах класу РС АТ.

Очевидно, що для того щоб Windows зайняла лідируюче положення, були потрібні докорінні зміни. В 1987 р. сталося 2 значних події: було оголошену про появу першої версії системи керування електронними таблицями – Excel for Windows і нова версія середовища Windows.

Windows 2.0

В порівнянні з версією 1.0, версія Windows 2.0 мала ряд удосконалень. Тоді як програма МS – DOS Executive досі працювала в текстовому режимі і не мала графічної програми керування файлами і робочої області, з’явилась перекриваючі вікна з кнопками максимізації і мінімізації. Підтримка вікон що перекриваються стала однією з причин судових процeсів між фірмою Apple і фірмами Digital Research і Microsoft. Вікна могли переміщатися по екрану; була реалізована підтримка клавіатурних еквівалентів для більшості стандартних команд і функцій меню.

Не менш важливим було введення протоколу динамічного обміну даними ( DDE ), і пакет Excel був першим прикладом використання цієї концепції. Протокол давав можливість встановити динамічний зв'язок між програмами. Аналогічний протокол був реалізований фірмою Apple тільки в рамках ОС System 7 в 1990 році.

Використання процесора 80386

Через рік середовище Windows було поділене на два продукти, символізуючи тим самим розподіл ринку на системи з процесором 386 і без нього. Версія Windows/ 286 була вдосконаленою версією Windows 2.0 з підтримкою протоколу управління розширеною пам’яттю ЕМS 4.0. Версія Wіndows/386 надавала більше можливостей. Використовуючи апаратні переваги процесора 80386, це середовище могло емулювати розширену пам'ять в додатковій пам’яті і виконувати одночасно декілька програм, працюючи в віртуальному 8086 режимі процесора 80386.

Але навіть при наявності Wіndows/386 , високопродуктивних процесорів, значної кількості пам’яті і підтримки VGA – графіки середовищу Windows не вистачало великої кількості прикладних програм. Більшість фірм – виробників програмного забезпечення робили ставку на OS/2. До них відносились Borland i Lotus. До їхніх планів розробка програм для середовища Wіndows найближчим часом не входила.

Windows 3.0

Значним кроком вперед став випуск в травні 1990 року версії Windows 3.0. Фірма Microsoft ввела підтримку захищеного режиму процесорів 80286 і 80386, що надавало прикладним програмам більше пам’яті. Підтримка 386 розширеного режиму була перенесена з Wіndows/386. Прикладним програмам тепер відводилось 16 Мбайт пам'яті, доступної для одночасного використання. Була реалізована псевдобагатозадачність і можливість виконання DOS – програм у вікні.

Помітно покращився інтерфейс користувача. Програми управління файлами File Manager i Program Manager були виконані в стилі самого середовища, з’явилась програма конфігурації Control Panel, додалися пропорційні шрифти, а також об’ємні інтерфейсні елементи: смуги прокрутки та кнопки.

Зміни в роботі дисплейних драйверів і можливість адресування великого об’єму пам’яті дозволили Windows працювати істотно швидше. Нарешті і користувачі, і розробники програмних продуктів отримали саме те середовище, якого вони всі дуже довго чекали.

Серед фірм – виробників ПЗ почалася Windows- істерія: все, що можна було перенести в це середовище отримувало назву for Windows. Компілятори, електронні таблиці, графічні пакети, комунікаційні програми, ігри – все йшло на алтар Windows. В таких перегонах одні фірми задихались, відставали, інші виривались вперед. Друзів не було і немає, великі та малі фірми, які вчасно не повернули в бік Windows, прибирались зі шляху, їх скупали, з ними об’єднувались, обмінювались акціями, одним словом, неповороткі клієнти просто знищувались. Багато фірм росли як на дріждях: ще вчора вони пропонували один – два продукта в середовищі DOS, а сьогодні – широкий спектр Windows – продуктів.

Windows 3.1

Незважаючи на всі покращення, в середовищі Windows 3.0 були і вагомі недоліки: брак системних ресурсів, що робило неможливим використання наявної пам’яті, і відомі системні помилки ( UAE), що ставалися частіше ніж очікувалось. Вирішення цих проблем, призвело до появи версії Windows 3.1, яка відпочатку планувалась як невелика покращена версія 3.0.

Насправді введення підтримки шрифтів технології True Type і виправлення ряду принципових помилок перетворило Windows 3.1 у самостійний проект, до якого в результаті додались значні інновації.

Так, бyв реалізований протокол створення спадаючих документів OLE, документований протокол Drag – and – Drop, покращений інтерфейс з протоколом DDE ( бібліотека DDEML), введені панелі діалогу загального призначення ( COMMDLG), у відповідь на баготочисленні запити були відкриті раніше недокументовані функції та робочі області ядра ( TOOL – HELP ).