Смекни!
smekni.com

Розробка системи електронних міжбанківських переказів Національного банку України (стр. 2 из 2)

- формування файла $U;

- централізоване ведення і розповсюдження довідника помилок S_ER, до якого, крім помилок, що діагностуються СЕП-2, включені помилки, що діагностуються усіма задачами інформаційної мережі Національного банку;

- внесення змін до нормативно-довідкової інформації СЕП-2 (за винятком тієї, яка коригується за допомогою $U);

- контроль процесу переведення банків на роботу за моделями обслуговування консолідованого кореспондентського рахунку, процесу вилучення банків з довідника учасників тощо;

7) повне забезпечення резервування та відновлення роботи.

ЦОСЕМП реалізований у вигляді єдиної бази даних, внутрішніх постійно працюючих процедур бази даних та декількох окремих серверів застосувань, кожний з яких «відповідає» за окремий технологічний ланцюжок обробки платіжної інформації, та декількох АРМ для виконання функцій обслуговуючим персоналом системи. Визначення кількості І функцій окремих застосувань і внутрішніх постійно діючих процедур бази даних виконується на стадії створення робочого проекту виходячи з потреби досягнення максимальної швидкодії та надійності.

Склад АРМ для виконання функцій обслуговуючим персоналом системи такий:

1) АРМ керівника зміни (далі – АРМ-КЗ), призначений для керування роботою СЕП-2 в цілому. За допомогою АРМ-КЗ виконуються:

- регламентні функції (відкриття дня, завершення дня, зміна режиму роботи СЕМП. зміна режиму роботи окремих учасників, внесення змін до нормативно-довідкової інформації тощо);

- надання керівникові зміни інформації про нестандартні ситуації, виявлені в ході оброблення інформації, які потребують від нього прийняття подальших рішень щодо оброблення цієї інформації (виявлення спроб несанкціонованого доступу тощо);

- усі функції щодо перегляду інформації, які виконуються АРМ оператора системи.

- АРМ-КЗ функціонує в єдиному екземплярі і повинен функціонувати весь робочий час СЕП-2.

2) АРМ оператора системи (далі – АРМ-опер), призначений для надання обслуговуючому персоналу ЦОСЕМП інформації в обсязі, необхідному для аналізу нестандартних ситуацій та падання учасникам системи консультативних послуг з питань ліквідації нестандартних ситуацій. За допомогою АРМ-опер якого виконується перегляд баз даних, ключової системи, Іншої технологічної інформації. Може функціонувати декілька екземплярів АРМ оператора залежно від кількості операторів системи, яка, в свою чергу, визначається обсягом робіт, який має ними виконуватись (який залежить, зокрема, від кількості учасників СЕМП).

АРМ-НБУ – АРМ банка-учасника платіжної системи

Виконує одночасно функції щодо взаємодії банка (небанківської установи) учасника СЕП-2 з платіжною системою:

-обмін між САБ і ЦОСЕМП файлами СЕП в онлайновому режимі засобами системи електронної пошти НБУ;

-обмін між САБ І ЦОСЕМП онлайновою інформацією.

Спосіб взаємодії АРМ-НБУ з ЦОСЕМП має бути незалежним від способу взаємодії САБ І АРМ-НБУ для того, щоб надалі можна було розвивати можливості АРМ-НБУ (реалізація обміну файлами також в онлайновому режимі) без внесення змін до САБ банків. Так, надалі планується ввести додаткову можливість – відправка до ЦОСЕМП онлайновими засобами зв'язку інформації, підготованої САБ у вигляді файлів, отримання відповіді в онлайновому режимі і оформлення відповіді у вигляді файлів для передачі до САН.

АРМ-НБУ виконує суто функції шлюзу до СЕП-2 і не має власних баз даних (за винятком, можливо, суто допоміжних технологічних структур даних).

АРМ-Ю

Призначений для того, щоб забезпечити приймання від банків, які знаходяться в режимі фінансового оздоровлення, тільки тих початкових платежів у СЕП-2, які отримали схвалення комісії територіального управління НБУ.

Банк, який знаходиться в режимі фінансового оздоровлення, втрачає можливість виконувати початкові термінові платежі і може виконувати початкові платежі тільки у файловому режимі.

АРМ-Ю реалізований як клієнтське місце для перегляду баз даних ЦОСЕМП в режимі реального часу. АРМ-Ю розташований в територіальному управлінні НБУ, яке здійснює контроль за початковими платежами піднаглядного банку.

АРМ-РРП

Розташований і експлуатується в розрахункових палатах територіальних управлінь НБУ.

АРМ-РРП призначений для надання персоналу РРП інформації з баз даних ЦОСЕМП в обсязі, необхідному для аналізу нестандартних ситуацій, які виникли у банка-учасника системи, та надання учаснику відповідних консультативних послуг з питань ліквідації нестандартних ситуацій.

Потреба в наявності такого АРМ обумовлена тим, що:

-незважаючи на централізовану обробку платіжної інформації в СЕМП, зберігається децентралізоване обслуговування банків територіальними управліннями з питань, безпосередньо пов'язаних з СЕМП: ведення кореспондентських рахунків в САБО ТУ, обслуговування засобами захисту;

-у період впровадження нової системи персонал розрахункових палат територіальних управлінь може здійснювати великий обсяг консультативної роботи з банками регіонів І обласними управліннями Держказначейства.

Функції АРМ-РРП являють собою підмножину функцій АРМ оператора системи ЦОСЕМП. Проте інформація надається тільки стосовно тих банків-учасників, які обслуговуються у відповідному ТУ.

Рішення про перелік і форми представлення інформації, що може отримати РРП за допомогою АРМ-РРП, приймається на стадії реалізації робочого проекту.

5. Вимоги до апаратної системи

Використовується система управління базами даних (далі – СУБД) «Oracle», оскільки Стратегічна програма застосування інформаційних технологій у системі Національного банку України на 2004–2006 роки, затверджена Постановою Правління Національного банку від 17.06.2004 №264, передбачає орієнтацію на використання в системі Національного банку єдиної СУБД.

Операційна система, під якою експлуатується сервер баз даних та сервери застосувань – Windows 2000 сервер (32-розрядна) та подальші її версії, відповідно до рекомендацій Управління захисту інформації.

Для розроблення прикладного програмного забезпечення використовуються мови програмування Delphi. C++, PL/SQL.

Покупне програмне забезпечення, що застосовується в АС, повинне бути ліцензійним.

6. Архітектура СЕП-2

Література

1. «Інструкція про міжбанківський переказ грошей в Україні в національній валюті», затверджена Постановою Правління Національного банку України 17.03.2004 р. №110, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 15.04.2004 р. за №483/9082.

2. «Персональні ЕОМ в інженерній практиці», Т.З. Кренкель, А.Г. Коган, А.М. Тараторин, вид. Москва «Радіо і зв'язок», 2005 р.

3. «Технічне завдання на розроблення Системи електронних платежів Національного банку України нового покоління (шифр теми – СЕП-2)», розроблене відповідно до Стратегічної програми застосування інформаційних технологій у системі Національного банку України на 2004–2006 роки, затвердженої Постановою Національного банку від 17.06.2004 №264.

4. А.Н. Романов, Б.Е. Одинцов «Советующие информационные системы в экономике « ЮНИТИ, Москва, 2006 г.

5. Алан Нейбауэр «Access 2000 для занятых», перевод с английского, Питер, 2001, – 288 с.

6. Ананьєв, О.М. Інформаційні системи і технології в комерційній діяльності [Текст]: підручник / О.М. Ананьєв, В.М. Білик, Я.А. Гончарук. – Львів: Новий Світ-2000, 2006. – 584 с.

7. В.Ф. Ситник, Т.А. Писаревська, Н.В.Єрьоміна, О.С. Краєва «Основи інформаційних систем», навчальний посібник, Київ, 2001 р.

8. Гужва, В.М. Інформаційні системи і технології на підприємствах [Текст]: навчальний посібник / В.М. Гужва; Мін-во освіти і науки України, КНЕУ. – К.: КНЕУ, 2001. – 400 с.

9. Гуржій, А.М. Інформатика та інформаційні технології [Текст]: підручник / А.М. Гуржій, Н.І. Поворознюк, В.В. Самсонов. – Х.: Компанія СМІТ, 2003. – 352 с.