Смекни!
smekni.com

Тригери на логічних елементах (стр. 3 из 3)


Рис. 4 Рис. 5

4. D і T тригери

4.1. Тригер з лічильним входом (Т-тригер).

Як було розглянуто раніше, при надходженні на обидва інформаційні входи JK-тригера рівней логічної 1 (J=K=1), він переходить до протилежного стану. З цієї точки зору найбільш доцільним способом перетворення JK-тригера на Т-тригер є просте об’єднання його J і K-входів для отримання лічильного Т-входу, як це зображено на рис.6а.

На практиці частіше за все використовують схему Т-тригера, у якій у якості Т-входу використовують вхід С синхронного -тригера, а на J,K входи подають рівень логічної 1, як це зображено на рис.6б. Алгоритм функціонування Т-тригера (однаковий для схем на рис.7а та 6б подано у вигляді таблиці переходів (табл.5). Умовне графічне зображення тригера показано на рис.6в.


Рис. 6

4.2.Тригер затримки (D-тригер)

D-тригер має один інформаційний вхід (D- вхід) і вхід синхронізації С. Цей тригер завжди побудовано як синхронний та двохступеневий. Головне призначення D-тригера – затримка сигналу, який подано на вхід D. D-тригер може бути отриманий з JK-тригера після об’єднання входу K з входом J через інвертор так, як це зображено на рис.7а.

Отриманий таким чином вхід називають D-входом. Функціонування D-тригера відображено у таблиці переходів табл.6, у якій виключені рядки для С=0. При С=0 тригер може необмежений час зберігати раніше встановлений стан. При С=1, інформація, що надходить на вхід D, потрапляє до тригера, але на виході його вона з’явиться з затримкою на один такт. Графічне позначення D-тригера зображено на рис.7б.

Рис.8

В И С Н О В К И

Найпростішими елементами з пам’яттю є тригери – логічні елементи, яки можуть знаходитись у одному з двох стійких станів і переходити до іншого стану під впливом зовнішніх сигналів (через це тригер інколи називають бістабільним елементом). Перехід у інший стан частіше за все залежить не тільки від поточних значень вхідних сигналів, але й від попереднього стану тригера.

За функціональними можливостями розрізняють:

6. Тригер з окремим встановленням станів 0 та 1 (RS-тригер). R(від англійського RESET) – окремий вхід 0. S(від англійського SET) – окремий вхід встановлення тригера у стан 1.

7. Універсальний тригер з інформаційними входами J та K(JK-тригер). Тут J- вхід для встановлення універсального тригера у стан 1. K - вхід для встановлення універсального тригера у стан 0.

8. Тригер, який отримує інформацію лише через один вхід D (тригер затримки або D – тригер, від англійського DELAY – затримка). Тут вхід D – це інформаційний вхід для встановлення тригера у стан, який відповідає логічному рівню на цьому вході.

9. Тригер із лічильним входом (Т-тригер). Тут вхід Т – це лічильний вхід.

Тригери на логічних елементах, є основою побудови складних функціональних пристроїв.

У апаратурі військового зв’язку та АСУ тригери застосовують для:

- побудови лічильників імпульсів;

- ділення частот надходження імпульсів;

- побудови регістрів;

- побудови розподілювачів імпульсів;

- побудови запам'ятовуючих пристроїв.