Смекни!
smekni.com

Управління файлами за допомогою файлового менеджера Windows Commander (стр. 4 из 5)

Відомо, що Windows Commander підтримує тільки найбільш відомі типи серверів: такі, як Unix, Windows NT, VMS та PC/TCP, і частково OS9 та AS-400. Якщо не з’являється список директорій при завантаженні, існує вірогідність того, що тип сервера не підтримується файловим менеджером. В цьому випадку необхідно використовувати зовнішній FTP клієнт, наприклад, WS_FTP або CuteFTP. Можна також скористатися варіантом визначення звичайного типу сервера в FTP з’єднанні – нове з’єднання (вибір “Тип сервера” – “Визначити новий тип”).

При FTP з’єднанні відкривається діалогове вікно зі списком всіх збережених з’єднань. З’єднання відкриваються просто, для цього потрібно двічі на певному з’єднанні натиснути лівою кнопкою мишки, можна використати гарячі клавіші - CTRL+F.

Для отримання нового з’єднання відкривають діалогове вікно, де вводять необхідне ім’ я сервера, наприклад: ftp.microsoft.com; чи вузол URL: ftp://ftp.microsoft.com/windows/.

При FTP роз’єднанні існує опція для збереження поточного з’єднання, це робиться для швидкого доступу до того чи іншого сервера через “FTP з’єднання” наступного разу.

При завантаженні Web адреси типу http://www.someserver.com/somefile.htm, Windows Commander спробує завантажити файл з протоколом HTTP, що, як добре відомо, широко використовується для Web.

Не секрет, що іноді зв’язок з мережею Інтернет має збої і це викликає завершення роботи FTP клієнта. При цьому файли можуть бути не до кінця завантажені до комп’ютера. Щоб продовжити завантаження частково завантажених файлів потрібно виділити цей файл чи файли на сервері, потім натиснути F5 (з частковим завантаженням файла, що відображується всередині іншої панелі). З’явиться діалогове вікно, яке запропонує продовжити завантаження (або перезаписати частково завантажений файл). Спочатку Windows Commander завантажить останні декілька байтів часткового завантаженого файла для того, щоб перевірити: чи не було змінено сам файл за цей час, потім піде завантаження решти файла. На жаль, не всі FTP сервери підтримують цю функцію.

Щоб продовжити перерване завантаження файлів на віддалений комп’ютер, потрібна підтримка “двоїчного” способу передачі (або автоматичного способу, коли завантажується на віддалений комп’ютер двоїчний файл). Потрібно виділити файл на жорсткому диску, після цього натиснути клавішу F5 (часткове завантаження файла з’явиться в іншій панелі). Продовжити завантаження. Немає ніякої гарантії того, що завантажений на віддалений комп’ютер файл буде правильний та неушкоджений у такому випадку. В деяких версіях сервера WarFTPd продовження завантаження працює, але файл, завантажений таким чином зі збоями, є непридатним до подальшого його використання.

Для того, щоб скопіювати файл з FTP сервера на інший сервер потрібно під’єднатись до обох цих серверів так, щоб бачити списки їхніх файлів в обох панелях файлового менеджера. Слід мати на увазі, що віддалене копіювання не підтримується всіма серверами, тут спрацьовує брандмауэр (аппаратно-программні засоби межмережевого захисту). Лівий сервер отримає PORT команди, правий сервер – PASV команди. Ось чому один сервер знаходиться у приватній мережі і поза брандмауером, а інший – загального призначення. Треба розмістити приватний сервер у лівій панелі файлового менеджера.

2.6 З’ЄДНАННЯ КАБЕЛЕМ З ІНШИМ КОМП’ЮТЕРОМ ЧЕРЕЗ ПАРАЛЕЛЬНІ ПОРТИ

З’єднання через паралельні порти дозволяє здійснювати передачу даних між двома комп’ютерами в одному приміщенні через спеціальний кабель. Цей кабель називають “нуль-модемним” кабелем, оскільки він зв’язує два комп’ютери між собою. Також його ще називають “паралельний кабель для прямого кабельного з’єднання”.

Такий кабель дозволяє здійснювати передачу даних на рівні 50kб/с. Тому функціонально він не може бути використаний в мережі, але він може служити для синхронізації даних між двома комп’ютерами (наприклад, настільним ПК та ноутбуком). Для постійного з’єднання потрібна пара мережених карток. На даному етапі розвитку комп’ютерів питання застосування паралельного кабелю для прямого кабельного з’єднання є вже не таким актуальним, оскільки майже всі виробники материнських плат виготовляють їх з уже інтегрованими в материнські плати мереженими картами.

І все ж використання цього кабелю ще досить поширене.

Підключають кабель до комп’ютерів, коли вони вимкнені (на відміну від порту USB) паралельний порт не можна використовувати для вмикання та вимикання з нього кабелю, коли комп’ютер увімкнено. В залежності від конфігурації комп’ютера потрібно визначитись, який кабель потрібен для комп’ютера: 8-бітний чи 4-бітний. Існує небезпека руйнування паралельного порту статичною електрикою, тому треба доторкнутися до системного блоку рукою, а вже потім під’єднувати кабель.

Важливо знати, що паралельні порти ПК мають по 25 отворів, їх не треба плутати з серійними портами, які мають на виході голочки.

Важливо знати, що треба використовувати паралельний порт з іншими засобами чи то приладами на різних лініях, інакше Windows Commander блокує доступи до всіх портів на час тривалості з’єднання!

Після під’єднання кабелю завантажуємо комп’ютери та запускаємо програму Windows Commander на обох комп’ютерах.

На обох комп’ютерах вибираємо “Мережа” – з’єднання з іншим комп’ютером через порт”.

При чому один комп’ютер має функціонувати як сервер, а другий як клієнт. Якщо на комп’ютері знаходиться декілька паралельних портів, Windows Commander видасть запит, який з цих портів використовувати, треба вибрати той порт, до якого підключений кабель.

Після встановлення з’єднання, воно працює подібно до з’єднання FTP можна завантажувати, відсилати, видаляти, переглядати та редагувати файли, але програми виконувати буде неможливо. До того ж можна синхронізувати директорії.

При закритті з’єднання через паралельний кабель для прямого кабельного з’єднання на ПК клієнт натискаємо “Disconnect”, а на ПК сервер – “Abort”.

Можна також почати з’єднання, використовуючи команду з кнопочної панелі, меню запуску, меню Ctrl+D (тільки для клієнта):

команда матиме вигляд cd port://lpt1/c:/subdir1/subdir2.

2.7 КОНТРОЛЬНІ СУМИ

За допомогою цієї функції в файловому менеджері Windows Commander можна створювати файли контрольних сум для того, щоб файли, що підлягають копіюванню були неушкодженими, наприклад, копіювання через мережу з використанням комп’ютера-посередника. Такі файли контрольних сум мають формат SFV. Можна створювати як один файл контрольних сум для виділених файлів, так і для кожного файла окремо.

На цільовому комп’ютері звіряються контрольні суми CRC.

2.8 ПАРАМЕТРИ КОМАНДНОЇ СТРОЧКИ WINDOWS COMMANDER

Windows Commander може бути викликаний з одною чи двома директоріями, встановленими параметрами командної строчки. Режим встановлювання цих директорій в обох панелях файлового менеджера. Це дозволяє створити численні піктограми для Windows Commander в меню “Програми” або меню “Пуск”, які б запускали цей файловий менеджер з завантаженням різних директорій або навіть запакованих файлів. До того ж відмінний файл формату ini від wincmd.ini може дозволити численним користувачам на одному й тому самому комп’ютері мати різні установки для файлового менеджера Windows Commander.

Синтаксис такий:

totalcmd.exe [/o] [/n] [Drive1:\Directory1 [Drive2:\Directory2]] [/i=name.ini] [/f=ftpname.ini]

або

totalcmd.exe [/o] [/n] [/L=Drive1:\Directory1] [/R=Drive2:\Directory2] [/i=name.ini] [/f=ftpname.ini

Таблиця № 2

Параметри командної строчки

Параметр Опис параметру
Диск:\Директорія Завантажує першу директорію до Windows Commander у ліву панель, а другу – у праву. Імена директорій, що містять пробіли, повинні братися в подвійні лапки! Завжди потрібно прописувати повний шлях до об’єкта, включаючи диск!
/N В будь-якому випадку відкриває нове вікно Windows Commander (руйнує установки діалогового вікна конфігурації, щоб дозволити відкривати тільки одну копію Windows Commander за раз).
/L= Встановлює шлях до файла чи директорії в лівій панелі.
/R= Встановлює шлях до файла чи директорії в правій панелі.
/i=name.ini Використання іншого ім’я файла формату INI замість wincmd.ini, щоб зберегти установки.
/F=ftpname.ini Використання іншого ім’я файла формату INI замість wcx_ftp.ini, щоб зберегти установки для вбудованого FTP – клієнта.
/d=<x> Затримує старт Windows Commander на <x> секунд.
/INSTALLDRIVER ( тільки для Windows NT/2000). Встановлює драйвер паралельного порту при необхідності використання прямого кабельного з’єднання через паралельні порти.
/REMOVEDRIVER (тільки для Windows NT/2000). Видаляє драйвер паралельного порту при необхідності використання прямого кабельного з’єднання через паралельні порти.

Таблиця № 3

Приклади:
totalcmd.exe c:&bsol;windows Ліва панель завантажується зі шляхом до директорії c:&bsol;windows.
totalcmd.exe d:&bsol;data c:&bsol;programs Ліва панель - d:&bsol;data, права панель - : c:&bsol;programs.
totalcmd.exe /R=d:&bsol;data Права панель - d:&bsol;data.
totalcmd.exe "d:&bsol;Letters to Mr. Smith" Права панель завантажується з довгим іменем директорії. Довгі імена в лапках.
totalcmd.exe /I=Miller.ini /F=MFtp.ini Використовувати Miller.ini замість wincmd.ini для всіх установок, та MFtp.ini для FTP.
totalcmd.exe /O /L=c:&bsol; /R="d:&bsol;doc" Активізувати вже запущений файловий менеджер та відкрити в лівій панелі шлях до диску с:&bsol;, а в правій – до d:&bsol;doc.

2.9 КОРОТКА ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ФУНКЦІЙ РІЗНИХ ВЕРСІЙ WINDOWS COMMANDER

Функціональні і особливості Windows Commander 6.03:

- Версія 6.03 не містить ніяких принципово нових якостей.

Функціональні і особливості Windows Commander 6.02:

- Версія 6.03 не містить ніяких принципово нових якостей.

Функціональні особливості Windows Commander 6.01:

- Версія 6.03 не містить ніяких принципово нових якостей.