Смекни!
smekni.com

Управлінські інформаційні системи в аналізі та аудиті (стр. 3 из 4)

5. Показати на прикладі аналізу балансу розрахунок основних показників

Баланс підприємства SVP наданий в додатку 1 до даної роботи.

Далі наведемо розрахунки деяких основних показників і коефіцієнтів.

Коефіцієнт зміни валових продажів служить цілям кількісної характеристики приросту об'єму продажів поточного періоду по відношенню до об'єму валових продажів попереднього періоду.

Розрахунок даного показника проводиться по формулі

Природним побоюванням при використанні даного показника є вплив інфляції. Інфляція спотворює значення даного показника, оскільки обсяг виручки за поточний рік в порівнянні з попереднім містить інфляційну компоненту. В деяких випадках підприємство може навіть заробити на інфляції. І в цьому сенсі використання формули без коректувань на інфляцію має сенс.

Для підприємства SVP| коефіцієнт зміни валових продажів склав

45.56% у XX році і
17.07% у XY році.

Дані співвідношення виразно свідчать про те, що підприємство мало вельми істотне збільшення продажів в XX році, в порівнянні з попереднім роком. В той же час темпи зростання обсягів продажів в XY року істотно знизилися і склали всього 17 відсотків. Слід зазначити, що відзначити, що таке зростання обсягів продажів в нормальних ринкових умовах говорить про порівняно високий рівень ефективності операційної діяльності підприємства.

Коефіцієнт валового доходу показує, яку частку валовий дохід займає у виручці підприємства. Розрахунок коефіцієнта проводиться по формулі

Валовий дохід залежить від співвідношення цін, обсягу продажів і собівартості проданої продукції.

Будь-яка зміна в співвідношенні цін і собівартості проведених або придбаних товарів може спричинити зміну у валовому доході.

Чим вище цей показник, тим більше успішно менеджмент компанії управляє виробничими витратами. Значення цього показника для компанії SVP| склали

25.34% у XX році і
23.14% у XY року.

З цих даних виходить, що значення показника погіршало. Очевидно, що із зростанням об'ємів реалізації менеджмент підприємства не зміг утримати на незмінному рівні виробничу собівартість, тобто деякі статті виробничих витрат, імовірно витрати на енергію або вартість прямих матеріалів відносно збільшилися.

Могло також позначитися збільшення тарифів на споживання або ввезення в країну різних ресурсів або збільшення ставок непрямих податків, які включаються в собівартість. Так або інакше слід констатувати, що підприємство не змогло адекватно відреагувати на підвищення вартості вхідних ресурсів, іншими словами підвищити ціни продукції, що продається, згідно підвищенню цін вхідних ресурсів.

Коефіцієнт операційної прибутку показує ефективність основної (операційній) діяльності підприємства поза зв'язком з фінансовими операціями і нормами фіскального регулювання, прийнятими в країні. Розрахунок цього коефіцієнта здійснюється по формулі:

.

У даній формулі ми підкреслили зміст операційної прибули: це прибуток, який виходить після віднімання з валового доходу загальних, адміністративних і реалізаційних витрат. Таким чином, в чисельнику цієї формули враховані всі витрати, окрім фінансових платежів і податку на прибуток.

Підприємство SVP мало наступні значення коефіцієнта операційного прибутку:

10.49% у XX році і
9.17% у XY року.

Розраховані значення показника операційного прибутку дозволяють зробити наступні висновки. По-перше, ці значення по роках закономірно нижче за показник валового доходу. По-друге, ефективність діяльності компанії з погляду операційної прибутку знизилася ще істотніше у порівнянні з показником валового доходу. Це говорити про тих, що менеджмент підприємства в XY році долі не зміг утриматися на незмінному в порівнянні з минулим долею відносному рівні загальних, адміністративних і маркетингових витрат. І це, у свою чергу, однозначно приведе до погіршення прибутковості продажів.

Прибутковість продажів (коефіцієнт чистого прибутку) є підсумковою характеристикою прибутковості основної діяльності підприємства за період годині. Розрахунок цього показника проводитися по формулі

.

Якщо попередні два коефіцієнти характеризували ефективність окремих сторін діяльності підприємства в частині забезпечення прибутковості, то даний коефіцієнт показує, наскільки ефективно “спрацювала" вся менеджерська команда, включаючи виробничих менеджерів, маркетологів, фінансових менеджерів в частині основної діяльності компанії.

Компанія SVP| досягла наступних значень прибутковості продажів:

6.46% у XX році і
5.68% у XY року.

Отримане зниження прибутковості продажів по елементах вже було пояснене вище при аналізі попередніх показників прибутковості. Слід також додати, що відносне зниження цього показника менш істотно в порівнянні із зниженням показника операційною прибули. Цього говорить про те, що фінансовий менеджер компанії, за рахунок залучення не дуже дорогих кредитів зміг злегка поліпшити положення компанії, не допустившись драматичного зниження показника чистого прибутку.

Відповідно до норм оподаткування прибули відсотки за використання позикового капіталу відносяться на собівартість, а дивіденди виплачуються з|із| прибутку. В той же час дивіденди не віднімаються при оцінці прибутковості продажів, а процентні платежі - віднімаються до податку на прибуток. Звідси вагомий аргумент на користь того, щоб виключити відсотки з розрахунку чистого прибутку, зрівнявши тим самим відношення до власного і позикового капіталу при оцінці прибутковості продажів. Розрахунок коефіцієнта чистого прибутку тепер проводиться по формулі:

.

Зміст формули такий: оскільки відсоткові платежі віднімалися з прибутку оподаткування, ми просто додаємо цю суму відсотків, що відняли, але з урахуванням податку на прибуток. Розрахунок по цій формулі приводить до наступних оцінок показника чистого прибутку:

7.34% у XX році і
6.42% у XY року.

Аналіз операційних витрат дозволяє з'ясувати дійсну причину зміни показників прибутковості компанії.

Зокрема, коефіцієнт виробничої собівартості реалізованої продукції, який розраховується по наступній формулі

,

є доповненням коефіцієнта валового доходу в тому сенсі, що ці два коефіцієнти в сумі повинні складати 100%.

Аналогічні формули справедливі для решти всіх коефіцієнтів даної групи. Розрахунок цієї групи коефіцієнтів для підприємства SVP| дозволив отримати наступні оцінки:

XX рік XY рік
Коефіцієнт собівартості реалізованої продукції 74.66% 76.86%
Коефіцієнт витрат на реалізацію 10.50% 8.50%
Коефіцієнт загальних і адміністративних витрат 4.50% 6.00%
Коефіцієнт процентних платежів 1.26% 1.05%

Дана таблиця дає можливість зробити ряд висновків про причини зниження прибутковості продажів підприємства. По-перше, основна причина полягає в збільшенні виробничих витрат (собівартості проданих товарів). Підприємство намагалося компенсувати це збільшення за рахунок зниження витрат на реалізацію продукції, і у нього це вийшло: ці витрати в загальній структурі витрат знизилися з 10.5% в XX році до 8.5% в XY року. Проте, частка загальних і адміністративних витрат підприємства збільшилися з 4.5% до 6%, що практично нівелювало зусилля по зниженню витрат на реалізацію продукції.

Коефіцієнт оборотності активів обчислюється в декількох варіантах. Можуть бути використані коефіцієнти

оборотності активів

оборотності постійних активів і

оборотність чистих активів.

Розрахунки цих показників проводяться по формулах:

,

У нашому прикладі з компанією SVP| маємо

XX рік XY рік
Оборотність активів 1.76 1.82
Оборотність постійних активів 3.63 4.68
Оборотність чистих активів 2.70 2.79

Динаміка всіх розглянутих показників оборотності активів сприятлива для підприємства. Наголошується істотно слабкіше поліпшення показника чистих активів. Це пояснюється тим, що на тлі зростання виручки підприємства відбувається зниження кредиторської заборгованості. Це у свою чергу збільшує величину чистих активів, що створюють цю виручку, і, отже, зрештою сприяє зменшенню показника оборотності чистих активів.

Показник оборотності дебіторської заборгованості, розраховується по наступній формулі:

.

Аналогічну характеристику представляє показник середнього терміну погашення дебіторської заборгованості: