Смекни!
smekni.com

Ціна сучасних інформаційних технологій (стр. 2 из 2)

По-третє, сама інформація несе в собі ряд якісних розходжень. І взагалі інформація, як щось, що сприяє зменшенню рівня ризику від ухвалення рішення, має неоднозначний характер. Ця неоднозначність полягає в тому, що одних даних, що відбивають об'єктивно існуючі факти, для ухвалення рішення мало, потрібно ще їхня відповідна інтерпретація, тобто створення і коректування моделі поводження організації і її навколишнього середовища відповідно до цих даних. Без такої моделі план дій організації скласти неможливо. Щоб така інтерпретація відбивала реальний стан справ і була корисною для практичного прийняття рішень, необхідна ще і додаткова інформація для зниження рівня початкової невизначеності. Придбання додаткової інформації призводить, як правило, до серйозних витрат. Причому, заздалегідь дуже рідко відомо, наскільки прибуток, отриманий від залучення цієї інформації, окупить витрати, пов'язані з її одержанням. Якщо розвивати цей логічний ланцюжок далі, тоді побачимо, що для максимального зменшення непевності при прийнятті рішень буде потрібна безконечна кількість інформації. Таким чином, можна зробити висновок, що потреби керівництва будь-якої організації в інформації практично не обмежені. Проте існує й інформація, застосування якої в бізнесі дозволяє чітко визначити суму додаткового прибутку, що було проілюстровано в наведеному раніше прикладі зі складуванням. Там, де можна обчислити величину економічного ефекту і вартість витрат на інформацію, ефект від застосування нового методу розраховується, як різниця між розглянутими величинами.

Визначення вартості інформації, як суми витрат на її придбання

На практиці переважна більшість організацій підходить до оцінки витрат на інформацію виходячи насамперед із своїх реальних можливостей і ціни на послуги “продавців“ інформації, наприклад організацій, що ведуть маркетингові дослідження. А оскільки в управлінні будь-якої організації існує градація важливості витрат, то фінансування придбання інформації (простіше говорячи, виділення засобів на проведення маркетингових досліджень) здійснюється в більшості випадків, або по залишковому принципі, або ж на основі екстраполяції рівня старих витрат.

Перед тим, як купувати інформацію, організація повинна визначити, що саме вона повинна придбати. Допустимо, це питання вирішене. Тоді перед керівництвом організації підводиться таке питання: скільки організація може витратити на її придбання? Постановка цього питання сама по собі є свідчення, що організація свою інформаційну діяльність фінансує по залишковому принципі. Проблема вибору зводиться до того, якими шляхами можна одержати необхідну інформацію і який із них найбільше вигідний (тобто найдешевший). У цьому випадку граничну вартість інформації можна визначити, як мінімальну ціну, що організація може заплатити за придбання відповідної інформації. Але потреби управління в інформації безмежні. Придбання додаткових відомостей потребує все нових і нових засобів, у той час, як насичення ними не наступає (зрозуміло, мова йде не про кількісне насичення - можливості пропустити через управлінський апарат той чи інший обсяг інформації у вигляді звітів, доповідей, паперів і ін.). Тут поняття “гранична вартість“ взагалі втрачає зміст і починає діяти трудова теорія вартості - за інформацію просять стільки, скільки затратили на її придбання, плюс якусь норму прибутку. На практиці це проявляється в тому, що ціни на консультаційні і маркетингові послуги ростуть, дещо випереджуючи поточні темпи інфляції.


3. Сучасні пропозиції на ринку

Программа Microsoft Dreamspark дозволяє студентам і учням старших класів безкоштовно завантажувати новітні продукти Microsoft, призначені для дизайну й розробки програмного забезпечення. Вона вже доступна більше 30 мільйонам студентів 43 країн світу, зокрема, Бельгії, Китаю, Фінляндії, Франції, Німеччини, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Великобританії й США. Тепер і українські студенти зможуть користуватися перевагами Dreamspark, повідомляє Hi-Tech.ua.

"Програма Microsoft Dreamspark дозволяє не тільки використовувати новітні програмні засоби Microsoft, такі як Visual Studio, SQL Server, Expression Studio і Windows Server, але й допомагає підготувати нове покоління молодих кваліфікованих фахівців завдяки доступу до навчальних курсів у рамках ініціативи IT Academy Student Pass. Можливість користуватися сучасними засобами розробки програмного забезпечення й серверними продуктами допоможе поліпшити рівень знань майбутніх фахівців, а з цим і готовність національної ІТ-індустрії до викликів часу", — поділився враженнями про програму Олександр Орєхов, керівник департаменту стратегічних технологій компанії "Майкрософт Україна".

На початку програми безкоштовний доступ буде надаватися власникам учнівських і студентських квитків міжнародного зразка ISIC, що дозволить використовувати відому в усьому світі систему автентифікації. Згодом взяти участь у програмі зможуть абсолютно всі студенти вузів. Ліцензії на програмне забезпечення будуть надаватися на умовах використання тільки для навчання, тому студентів попередять про відповідальності за можливі порушення прав інтелектуальної власності. За умовами програми студенти будуть мати безкоштовний доступ до середовища розробки Visual Studio 2008 Professional Edition і дизайнерського інструментарію Expression Studio, що дозволить їм втілювати свої творчі ідеї, створювати веб-сайти і якісний цифровий контент, що включає анімацію, зображення й фото. Крім того, буде надаватися доступ до системи керування базами даних SQL Server 2008 Developer Edition і серверної платформи Windows Server 2008 Standard Edition. Також студенти одержать доступ до пакета XNA Game Studio 2.0, призначеному для створення відеоігор, причому бажаючі зможуть одержати безкоштовний річний абонемент на членство в клубі XNA Creators Club. "Dreamspark — це можливість уже сьогодні застосовувати інструменти розробки, які придадуться в майбутньому й нададуть значної переваги молодим фахівцям на початку кар'єри, — розповідає Дмитро Лапшин, заступник директора з питань технологій Global Logic Inc. — Намагаючись втілити нові ідеї, студент одержує багато знань і великий досвід справжньої роботи. Ми високо цінуємо саме такий досвід при прийнятті на роботу нового співробітника".


Література

1. Корень І. Впровадження систем автоматизації управління підприємством// Круглий стіл №1-2(25-26), 2006.-32с.

2.Сергєєв О. Реінжиніринг бізнес-процесів// Круглий стіл №№ 12 (36), 2005.-58с.

3. Черненко М. Проблемы управления украинскими предприятиями// Корпоративные системы №2-2, 2002.-67с.