Смекни!
smekni.com

Шини (Industrial Standard Architecture) (стр. 5 из 7)

Як можна порівняти USB зі стандартом Sony FireWire/IEEE 1394?

Основні відмінності складаються в області застосування, приступності і ціні. Використання USB доступно вже зараз для традиційних пристроїв, що підключаються до PC, таких, як клавіатури, миші, джойстики і ручні сканери. Проте, пропускна можливість USB у 12 Mb/хв більш ніж достатня для більшості застосувань її користувачами, включаючи більш просунуті ігрові пристрої, високоякісний звук і стиснуте відео стандартів MPEG-1 і MPEG-2. Але, що більш важливо, застосування USB не збільшує вартість готової системи в силу інтегрування контролера в чипсет.

FireWire буде доступна в найпростіших варіантах не раніше початку 1999. FireWire орієнтована на підключення до персонального комп'ютера побутової електроніки, що вимагає високої смуги пропущення, наприклад, цифрових камер, програвачів цифрових відеодисків і цифрових пристроїв запису.

Шина Швидкість передачі даних Топологія Довжина сполучного кабелю Підтримувані пристрої
USB 12 Мб/з Зірка 5 м на сегмент Периферія: пристрою введення, телекомунікаційне устаткування, принтери, аудио/відео пристрою
Firewire (IEEE P1394) 100 Мб/з Дерево 4.5 м Пристрою збереження даних і цифрова відеоелектроніка

Чи замінить FireWire шину USB після своєї появи?

Немає. Дві технології орієнтовані на підключення різних периферійних пристроїв і отже будуть доповнювати один одного. Якщо FireWire стане переважаючої, десь через рік, усі буде зависить від конкретного покупця і його вимог до свого нового комп'ютера. Здається цілком ймовірним, що в майбутньому персональні комп'ютери будуть одночасно оснащені сполучними портами шини USB і FireWire.

Що таке інтелектуальні питання власності (Intellectual Property - IP) у відношенні USB, чи ліцензія це, скільки вона коштує, що таке "Зворотний Договір"(Reciprocal Covenent Agreement) про яке я чув?

Використання USB вільно від авторського гонорару, тобто творці специфікації дозволяють кожному розробляти на її підставі продукцію без якої або плати за це. Розроблювачі специфікації шини підписали IP угоду, у якому обіцяється, що не буде ніякого судового переслідування по будь-якому включеному пункті в IP у межах специфікації. Зворотний Договір є копією цієї угоди з можливістю для кожного, хто впроваджує шину USB, підписати цей договір і повернути його в адміністрацію USB-IF, для внесення запису про те, що угода прочитана і зрозуміле. Зворотний Договір доступний кожному (членам USB-IF чи ні) для роз'яснення ліцензійної угоди на USB.

Що таке специфікації OHCI і UHCI?

OHCI і UHCI, є специфікаціями, сумісними з USB, і описують інтерфейс різних апаратних реалізацій контролера, що вбудовується. Різноманіття в апаратну частину систем контролерів, що вбудовуються, є природним розвитком і створюється в рамках специфікації USB.

Є чи можливість збільшити довжину з'єднання пристроїв через шину USB до 50-200 метрів (наприклад, використовуючи оптоволокно), якщо це знадобиться користувачам?

Периферійний інтерфейс USB призначений для настільних систем, а відстань у 200 метрів, схоже, відповідає дуже більшому столові. Багато компаній, що входять у співтовариство впровадження USB, уже довгий час обговорюють проблему застосування шини на великих відстанях і думають про створення продуктів, що дозволили б зробити це можливим. Пристрій розширення виглядає як два хаба для шини USB, однак використовує інші протоколи (наприклад, для оптоволокна) між крапками з'єднання кабелю. На кожнім кінці електричний сигнал у USB повинний бути трансльований в або із сигналу для довгих відстаней. Для того, що б усе це стало можливим, необхідно вирішити питання, зв'язані з протоколом передачі пакетів даних і тимчасових затримок, що повинні бути сумісні і відповідати специфікації USB.

Коли пристрій відключений, його драйвер вивантажується з пам'яті, якщо знову підключити цей же пристрій, чи буде його драйвер знову завантажений?

Так, динамічне конфігурування й ініціалізація операційною системою містить у собі автоматичне завантаження і вивантаження з пам'яті драйверів, при виникненні необхідності.

Чи існують плани по збільшенню пропускної здатності шини USB удвічі, утроє?

Ні, шина USB була розроблена в якості периферійного інтерфейсу для настільних систем і має оптимальне співвідношення продуктивності і ціни на сьогоднішній день. Новий інтерфейс, такий як FireWire, для майбутніх високошвидкісних периферійних пристроїв, вже в стадії впровадження.

Чи може хто-небудь роз'яснити різницю між з'єднувачами серії "A" і "B"?

Конектори серії "A" розроблені для всіх пристроїв USB, і є розніманням для периферії і гніздом для персонального комп'ютера. У більшості випадків, кабель USB повинний бути убудований у периферійний пристрій. Це знижує вартість з'єднувачів, рятує від несумісності, можливої у випадку різного опору кабелів, і спрощує дії користувачів по підключенню. Однак у деяких випадках убудований кабель не можна використовувати. Гарним прикладом можуть служити дуже великі і важкі пристрої, що погано поєднувалися з тонким кабелем, якому не можна видалити, а так само пристрою, що підключаються тільки зрідка, що інтенсивно використовуються, коли не є підключеними. Для таких випадків і були створені конектори серії "B". Дві серії конекторів розрізняються зовні, це зроблено для запобігання з'єднань, які б могли порушити топологію архітектури USB.

У чому різниця між основним хабом і звичайним з погляду апаратної реалізації і програмного забезпечення?

Усі хаби зовсім однакові з погляду програмного забезпечення (крім різниці, як пристроїв що мають живлення і не мають). Основний хаб (або кореневий), це просто перший хаб, виявлений при нумерації. У багатьох реалізаціях основний хаб може бути інтегрований у ту ж мікросхему, що й основний контролер, це дозволяє знизити вартість.

Чи можливо використання шини USB для підключення таких периферійних пристроїв, як CD-R, стрічкових нагромаджувачів або твердих дисків?

Можливість застосування заснована на прийнятності рівня продуктивності. Якщо якесь з цих пристроїв передбачається часто використовувати, то, звичайно пред'являються вимоги, що б воно було механічно інтегроване в систему і мало високу продуктивність, що знову ж відповідає рівневі системи в цілому. Шина USB не розроблялася для забезпечення постійного з'єднання високошвидкісних периферійних пристроїв усередині корпуса комп'ютера. Якщо пристрій використовується час від часу або підключається до різних комп'ютерів, тоді, продуктивність, забезпечувана шиною USB буде більш ніж достатньою. Зручності використання і підключення пристроїв, забезпечувані USB з лишком переважують параметри швидкості передачі даних. Але всі таки, USB забезпечує швидкість передачі на рівні 4x або 6x швидкісних приводів CD (чого недостатньо для перезаписуючих пристроїв), але при цьому кращу, чим забезпечують звичайні стрічкові нагромаджувачі, підключені через рівнобіжний порт, дисководи для гнучких магнітних дисків або знімні тверді диски типу SyQuest.

IEEE 1394 (Firewire) - нова послідовна шина

IEEE 1394 або Firewire - це послідовна високошвидкісна шина, призначена для обміну цифровою інформацією між комп'ютером і іншими електронними пристроями. Завдяки невисокій ціні і великій швидкості передачі даних ця шина стає новим стандартом шини введення-висновку для персонального комп'ютера. Її змінювана архітектура й однорангова топологія роблять Fireware ідеальним варіантом для підключення твердих дисків і пристроїв обробки аудіо- і відеоінформації. Ця шина також ідеально підходить для роботи мультімедійних додатків у реальному часі. У цьому матеріалі приведені деякі загальні зведення про стандарт IEEE 1394.

Навіщо потрібний новий інтерфейс

Насамперед, подивитеся на задню стінку свого комп'ютера. Там можна знайти безліч усяких рознімань: послідовний порт для модему, принтерний порт для принтера, рознімання для клавіатури, миші і монітора, SCSI-інтерфейс, призначений для підключення зовнішніх носіїв інформації і сканерів, рознімання для підключення аудіо і MIDI пристроїв, а також для пристроїв захоплення і роботи з відеозображеннями. Цей достаток збиває з користі користувачів і створює безладдя зі сполучних кабелів. Причому, нерідко виробники ноутбуків використовують і інші типи конекторів.

Новий інтерфейс покликаний позбавити користувачів від цієї мішанини і до того ж має цілком цифровий інтерфейс. Таким чином, дані з компакт-дисків і цифрових магнітофонів зможуть передаватися без перекручувань, тому що в даний час ці дані спочатку конвертуються в аналоговий сигнал, а потім назад оцифровуються устроєм-одержувачем сигналу. Кабельне телебачення, радіомовлення і відео CD передають дані також у цифровому форматі.

Цифрові пристрої генерують великі обсяги даних, необхідні для передачі якісної мультімедіа-інформації. Наприклад:

Високоякісне відео

Цифрові дані = (30 frames / second) (640 x 480 pels) (24-bit color / pel) = 221 Mbps

Відео середньої якості

Цифрові дані = (15 frames / second) (320 x 240 pels) (16-bit color / pel) = 18 Mbps

Високоякісне аудіо

Цифрові дані = (44,100 audio samples / sec) (16-bit audio samples) (2 audio channels for stereo) = 1.4 Mbps

Аудио середньої якості

Цифрові дані = (11,050 audio samples / sec) (8-bit audio samples) (1 audio channel for monaural) = 0.1 Mbps

Позначення Mbps - мегабит у хвунду.