Смекни!
smekni.com

Головні пристрої IBM-сумісних ПК (стр. 2 из 2)

Третє поле містить клавіші керування курсором, одне натискання на клавішу призводить до переміщення курсора на одну позицію залежно від натиснутої клавіші.

Четверте поле –це поле допоміжної клавіатури

Найчастіше це поле використовується для введення великих цифр, наприклад, для бухгалтерів. Інтерфейси: октальний, PS/2, USB, радіоінтерфейс.

Сканери

Сканери призначені для вводу графічної інформації в ЕОМ. Сканери бувають двох типів – планшетні і ручні . Ручні дуже широкого застосування не знайшли (окрім напевне як у супермаркетах).

Принцип роботи планшетного сканера: Зображення освітлюється або набором світлодіодів різного кольору або лампою, згодом через оптичну систему наше зображення поступає на фотоприймальний елемент. Згодом зображення перетворюється у цифрову форму через аналогово – цифровий перетворювач і надходить в ЕОМ. Під’єднання : LPT, USB.

До пристроїв графічного виведення інформації відносять відеодисплеї, різноманітні принтери, плотери, перфострічки,тощо.

Відеосистема складається із дисплею і графічного контролера.Самі дисплеї бувають:

- на електронно-променевих трубках,

- на рідких кристалах,

- плазмові,

- на електролюмінсцентному пластику.

Кольорові дисплеї на електронно-променевих трубках бувають планарного і тріадного типу:

Найпоширеніші відеостандарти: CGA, EGA, Hercules, VGA, SVGA.

Відеоконтролер, або відеокарта – це пристрій, завдяки якому відбувається обмін даними між системою і дисплеєм. Шини для відеокарт: ISA8, ISA16, PCI, AGP. Сучасні відеокарти відповідають також за промальовку складних зображень та текстур.

Принтери та плотери

Принтери бувають барабанні (друга назва – ромашкові ), матричні, термографічні, струменеві та лазерні.

Барабанний принтер представляє собою електричну друкарку із стандартним набором символів. Принцип його роботи подібний до принципу друкувальної машинки. Недоліки: дуже високий шум, повільність роботи.

Матричний принтер представляє собою барабан, по якому проходить папір та головку, в якій знаходяться голки, що виконують ударну функцію. Кожна голка кріпиться до електромагніта. Таким чином, голка вдаряє по чорній стрічці і піксел зображення відбивається на папері. Переваги: дешевизна роздруку. Недоліки: високий шум, повільність роботи.

Термографічний принтер представляє собою барабан, по якому проходить термопапір та набір нагрівних голок. При нагріві голки на термопапері лишається слід – елемент нашого зображення. Переваги: дешевизна роздруку. Недоліки: повільність роботи, вартість термопаперу, прецензійність.

Струменевий принтер працює по принципу вдаряння краплі, що вилітає зі сопла, і лишається на папері. Переваги: якість і швидкість друку, цінові діапазони. Недоліки : висока ціна заправки, здатність фарби засихати в соплах.

Принцип роботи лазерного принтера полягає в наступному: лазерний промінь через систему дзеркал електризує певні ділянки селенового барабану. Таким чином, до цих ділянок пристає чорний дрібнодисперсний порошок – тонер. Згодом цей тонер під механічним тиском і температурою міцно пристає до паперу. Переваги: дешевизна друку і заправок, висока швидкість друку. Недолік нижча якість друку порівняно із струменевими принтерами.

Плотер представляє собою друкуючий пристрій, що в основному застосовується для креслень. Принцип роботи: Папір рухається по площині в одному напрямі – вверх і вниз. Набір малюючих елементів (фломастери або олівці ) рухаються по папері у двох напрямах – горизонтальному і вертикальному, відповідно лишаючи на ньому сліди. Переваги : висока надійність і простота, дешевизна. Недолік: мала швидкість друку.

Інші пристрої

До інших, але не менш важливих пристроїв можна віднести звукові карти ( soundblaster ), модеми, мережеві карти та ін.

Звукова карта – це мультимедійний пристрій, за допомогою якого відбувається запис та відтворення звуку. Як правило, звуковий контролер має лінійні входи, звуковий стереовихід, та вхід для підєднання мікрофону. Soundblaster містить вмонтовані ЦАП і АЦП, що здіснюють перетворення цифрового потоку звукових данних на анналогові та навпаки.

Модем – це пристрій призначений для обміну данними між ЕОМ по телефонній лінії. Розрізняють внутрішні і зовнішні, програмні і аппаратні модеми.

Максимальна швидкість обміну даними – близько 115 кілобод

Мережеві карти – це пристрої для мережевого зв’язку між багатьма ЕОМ. Мережі бувають локальні і глобальні. Максимальна швидкість обміну даними 1 Гігабод.