Смекни!
smekni.com

Графічне та геометричне моделювання та інтерактивні системи (стр. 2 из 2)

ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Для розробки курсового проекту була використана мова UML та система автоматизованої розробки ПЗ Rational Rose 2003.

В даний час для цілей моделювання предметної області на ринку програмних продуктів представлений широкий спектр CASE-засобів. Найбільш популярними в нашій країні CASE-засобами є Rational Rose, BPwin, Silverrun, Process Analyst. Моделювання предметної області в цих засобах має скоріше багато загального, чим розходжень. Однак немаловажним, на наш погляд, є комплексність підходу і використання єдиної уніфікованої нотації, не тільки на етапі моделювання предметної області, але і на наступних етапах розробки програмної системи, як це має місце в CASE Rational Rose.

RatіonalRose 2003 займає унікальне місце в ряді CASE продуктів візуального моделювання складних програмних систем, що маються на ринку і має стратегічну перевагу в плані розвитку продукту. Така оцінка заснована на тому, що RatіonalRose 2003:

· Підтримує генерацію коду і зворотнє проектування (тобто побудова моделі по програмному коду) відразу для декількох мов (Vіsual Basіc, C++, Java, PowerBuіlder, CORBA ІnterfaceDefіnіtіonLanguage(ІDL), DataDefіnіtіonLanguage для більшості СУБД, ERwіn моделі).

· Підтримує візуальне об'єктно-орієнтоване моделювання,.

· Має широкі перспективи розвитку, у тому числі за рахунок появи додаткових продуктів (Lіnks).

· Орієнтований на розроблювачів архітектури інформаційних систем (ІС), менеджерів ІС і програмістів.

В ході побудови діаграм було використано таку властивисть, як зворотнє проектування. Для цього в меню треба вибрати пункт Tools >VisualC ++ > UpdateModelfromCode. Далі у віконці, яке має назву ModelUpdateTool – Welcome треба натиснути клавішу OK. З'явиться віконце SelectComponentsandClasses, в якому треба натиснути клавішу AddComponent. Далі перейти на вкладку Existing та вибрати потрібний файл .dsw.

RatіonalRose на відміну від подібних засобів проектування здатна проектувати системи будь-якої складності, тобто інструментарій програми допускає як високорівневе (абстрактне) представлення (наприклад, схема автоматизації підприємства), так і низькорівневе проектування (інтерфейс програми, схема бази даних, частковий опис класів). Уся міць програми базується усього на 7 діаграмах (діаграми прецедентів, діаграми класів, діаграми станів, діаграми послідовностей дій, діаграми взаємодій, діаграми компонентів, діаграми топології, діаграми описів технологій, процесів, функцій), що у залежності від ситуації здатні описувати різні дії.

Діаграми дають можливість представити систему (як ділову, так і програмну) у такому виді, щоб її можна було легко перевести в програмний код RatіonalRose - об'єктно-орієнтований інструмент моделювання, що базується на UML (UnіversalModelіngLanguage) - універсальній мові моделювання, що була розроблена компанією Ratіonal саме з метою створення найбільш оптимальної й універсальної мови для опису як предметної області, так і конкретної задачі в програмуванні. Будь-яка задача програмується за допомогою визначених діаграм.

Крім того, UML спеціально створювався для оптимізації процесу розробки програмних систем, що дозволяє збільшити ефективність реалізації програмних систем у кілька разів і помітно поліпшити якість кінцевого продукту.


ВИСНОВКИ

Особливе місце моделі класів серед інших моделей UML визначається тим, що основна мета UML - проведення об'єктно-орієнтованого аналізу і проектування ПО і підтримка переходу до об'єктно-орієнтованої реалізації. А об'єктно-орієнтоване ПО будується з класів. Таким чином, основною задачею стадій розробки, що передують реалізації, є побудова моделі класів. Природно, у ході реалізації з'являться нові класи, але основний каркас системи не повинний мінятися, у противному випадку аналіз і проектування виконані неякісно.

Відзначимо, що модель класів може використовуватися, починаючи з аналізу і кінчаючи етапом реалізацією. При аналізі з її допомогою зручно моделювати об'єкти предметної області і зв'язку між ними. При проектуванні на ній зображуються основні елементи майбутньої системи. При реалізації на моделі класів визначаються всі класи системи і зв'язку між ними. Передбачається, що разом із засобами реінжинірингу модель класів повинна служити ефективним засобом візуальної розробки ПО. Використання на різних етапах розробки системи однієї нотації полегшує наступність між цими етапами.

В ході розробки курсового проекту побудовано модель системи обліку слухачів на навчальних курсахна мові UML. Ця модель складається з діаграм класів, прецедентів, послідовностей дій, взаємодій та компонентів.

Дана модель може бути вдосконалена наступним чином:

· Побудовою інших діаграм;

· Вдосконаленням існуючих діаграм;

· Більш розгорнутим описом специфікацій.

Ця модель стане не заміним помічником для всіх, хто прагне зрозуміти, що собою уявляє та на яких принципах базується система обліку слухачів на навчальних курсах.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Головатий О.О. Методичні вказівки до оформлення пояснювальних записок із дипломних робіт, літньої практики, курсових робіт та рефератів для студентів спеціальностей “Програмне забезпечення автоматизованих систем” та “Економічна кібернетика”. Жовті Води, ІП “Стратегія”, 2005.

2. Баранов Д.О. Методичні вказівки до оформлення пояснювальної записки.

3. Кознов Д.В., Кузнецов С.В., Романовский К.Ю. Объектно – ориентированный подход и диаграммы классов.

4. Корсачев А. Общие принципы построения модели в RationalRose

5. Мищук А. Применение UML в жизненном цикле проектов (www.ci.ru).

6. Новичков А.Н. RationalRose для разработчиков и ради разработчиков, 2000.Трофимов С.

7. Рамбо Д. Тенденции в развитии языка UML и разработки ПО.

8. .RationalRose – Case продукт нового поколения

9. UML диаграммывRationalRose (www.caseclub.ru).

10. UML – новый стандарт языка объектно – ориентированного моделирования. Квинтэссенция успешного опыта (www.ci.ru).

11. Буч Г. UML. Руководство пользователя, Москва 2004.