Смекни!
smekni.com

Довідник по Хмельницькому (стр. 3 из 5)

5. На форму Forma2 перетягуємо такі компоненти: TreeView1, Memo1 та Button1.

6. На форму AboutBox наносимо наступні компоненти: Image1, три компоненти

Label, Рanel1, Button1.

7. На 4-ту форму наносим такі компоненти: Image1, ScrollBox1, Рanel1, Button1 і це все розміщуємо так само як на рисунку 7.

8. На 5-ту форму накладаємо такі компоненти як: Memo1, Рanel1 іButton1.

9. Розмістити усі компоненти як показано на рисунках 4 – 8.

10. Після подвійного натискання вводимо текст який надруковано у додатку А.

11. Після виконання усіх дій зберігаємо програму у новій папці компілюємо та закриваємо Delрhi.

8 Аналіз програми

Аналізуючи програму можна помітити її недоліки та переваги. Головними недоліками програми, являється те, що програма надто велика за своїми розмірами. Вона займає чимало місця на жорсткому диску. Через це програма довго грузиться. Також використовується багато місця в оперативній пам’яті, через що операційна система Windows починає повільно працювати з іншими програмами. Тому щоб скористатись програмою потрібно мати швидкодіючий процесор та достатньо оперативної пам’яті на комп’ютері, а також до 260 мегабайт вільного місця на носію інформації. Ще одним видимим недоліком являється повільний пошук вулиць та введення назви вулиці з великої літери. Це відбувається тому що при кожному новому пошуку вулиця має очиститись та знову по новому завантажити зображення. Використовується для того щоб на екрані монітора не залишались старі вулиці. Також в програмі не передбачено команди, яка мала б відповідати за зміну стандартної назви вулиці, що відноситься до недоліків програми. Одним з недоліків є те що користувачу не надано можливості для зміни оформлення програми під свій погляд. Він лише користуватись стандартним виглядом форми, що не всіх влаштовує. До переваг програми можна віднести те, що всі дії виконуються правильно. В програмі розроблений зручний інтерфейс. Усе дуже легко зрозуміти, навіть без використання довідки. Виведення на екран здійснюється у вигляді замальовування вулиці червоною лінією яка з’являється та гасне. Це розроблено для того, щоб користувач швидше звернув увагу на знайдену вулицю. Можливо в програмі не тільки вводити назву вулиці для пошуку, а й вибирати її зі списку, а також можливо відсортувати її по районах, що можна вважати значною перевагою програми. Нею можуть користуватись усі бажаючі, кому потрібно знайти швидко необхідну вулицю на карті. Також програма володіє довідковою інформацією, до якої користувач може звернутись в будь-який необхідний момент. Кожний об’єкт який знаходиться на формі підписаний підказками, це зроблено з тою метою щоб користувач зміг швидше з орієнтуватися у програмі.

9 Тестування програми

Тестування програми – це один із способів перевірити програму на її правильну роботу. Воно допомагає виявити помилки та виправити їх. Також тестування допомагає виявити які необхідні мінімальні запити до комп’ютера.

Перш за все перевірялось чи не виникає проблем при запуску та закритті програми. Потім маємо перевірити програму безпосередньо на готовому працюючому коді. Для цього введемо будь-яку з відомих нам вулиць і натиснемо пошук. Цей експеримент пройшов успішно, вулицю знайдено. Але вже при наступному виборі на екрані монітора застигла минула вулиця. Це можна віднести до збою в програмі. Перевіривши по новому код програми і переправивши деякі команди програма запрацювала нормально, бо при наступному запуску, та перевірці вже було все гаразд. Вулиця чітко виводилась на екран монітора, та зникала при виборі наступної. Також тестувалася програма на вибір вулиці та відсортування вулиць по їх розміщенню в різних районах міста. При виборі вулиці на екран з’явилась шукана вулиця.

Дана програма також тестувалась на різних комп’ютерах з різними операційними системами класу Windows. Зокрема програма показала свою швидкодії та коректну роботу на операційній системі Windows XP Professional. Також на даних комп’ютерах було встановлено різне апаратне забезпечення, яке показувало конкретні недоліки та не доопрацювання в програмі. В результаті цього тесту, було перевірено, як програма поводить себе на різних комп’ютерах. Вона довго завантажувалась на старих машина, не коректно працювала. Або відкривалась за декілька секунд, на операційних системах, де швидкодія процесора, та оперативної пам’яті вистачало. Програма тестувалась близько ста разів. За цей час сталось багато змін в коді програми. Програма під час тестування показала певний ряд різноманітних помилок як орфографічних та логічних помилок, які були виправлені по ходу опрацювання тестування. Тестування пройшло успішно, тому можна сказати що програма повністю готова до експлуатування.

10 Інструкція з експлуатації програми

Для роботи програми комп’ютер повинен відповідати таким умовам:

- Windows 9x/2000/ME/XP

- Pentium III 1000MGz

- 256 Mb Ram

- 64 Mb video card

- CD-ROM

- 260 МВ вільного місця

- Наявність мишки та клавіатури

Для того щоб встановити програму, необхідно вставити диск з програмою, потім скопіювати повністю папку на комп’ютер. Та запустити програму.

Щоб запустити програму достатньо два рази клацнути на неї, програма знаходиться в папці.

Після запуску програми користувачу потрібно спочатку вибрати одну з трьох дій: Ввести назву, вибрати із вказаних або вибрати район. Після того як користувач ввів правильну назву вулиці йому потрібно натиснути кнопку пошуку. За допомогою неї здійснюється пошук вказаної вулиці. Після чого вулицю буде показано на екран. Якщо вулиця буде введена не вірно то користувач буде повідомлений. Щоб скористатися командою перегляду району необхідно спочатку при виборі району поставити галочку для підтвердження цієї дії. Тоді в списку вибрати потрібний район і він буде завантажений. Щоб відмінити цю команду і перейти до простого сортування необхідно зняти галочку. Також за допомогою команди “нормальний розмір” яка розміщується в головному меню можна переглянути карту повністю. Якщо на карті потрібно знайти пені визначні місця наприклад такі як: театр, кінотеатр, музей та навіть просто бензозаправну, спочатку потрібно знати як воно все позначається. Тут і допоможуть умовні позначення які розміщуються в головному меню. Потрібно вибрати: головне меню “Вид” потім підпункт “Умовні позначення”. Тоді з’являться всі позначення які використовуються на карті.

11 Аналіз отриманих результатів

Аналіз отриманих результатів проводився під час тестування програми. На кожному етапі введення чи вибору вулиці програми виводить потрібні вулиці на монітор якщо назва співпала та виводить помилку якщо такої назви немає. Виконаний проект повністю відповідає усім поставленим вимогам, тому з упевненістю можна сказати, що поставленої мети досягнуто.

В програмі можна вибрати, ввести та відсортувати по районі вулиці.

Після введення чи вибору вулиці вона автоматично буде показана на екрані монітора, і ми можемо пересвідчитись в достовірності роботи програми.


Рисунок 10. Вікно програми перед початком роботи.

Для вибору вулиці натиснемо:

Виберемо вулицю зі списку:

Рисунок 10 Вибір зі списку вулиці.


Рис 11 Знайдена вулиця.

Після того як ми виберемо чи введемо вулицю вона з’явиться на екрані при умові що ви натиснете кнопку підтвердження.

Висновок
Для розробки даної програми було необхідно продумати та пояснити кожний крок. Для програмування використовувалось орієнтоване середовище програмування Delphi. Програму можна використовувати для масового розповсюдження. Вона буде популярна серед великої кількості людей у різних вікових групах. В програмі створений простий графічний інтерфейс, який забезпечує легкість у користуванні і чітку зрозумілість для звичайних користувачів. Кожній людині якій буде потрібно знайти вулицю в місті Хмельницького може звернутись по допомогу до цієї програми. В ній наведена докладна історична інформація міста Хмельницького. Також в програмі створена довідка яка допоможе краще ознайомитися користувачу з програмою, коли він не зрозуміє як працює та чи інша команда в програмі.

Поставлена задача у створенні довідника по місту Хмельницькому, була виконана у повному обсязі та з додатковими завданнями, які були поставлені для кращої реалізації проекту. При перевірці працездатності програми на різних комп’ютерах не виникало ніяких проблем, вулиці завжди виводились в тому місці де було потрібно, програма працювала чітко та без помилок. При розробці даного проекту, було використано велику кількість літератури, з метою покращення своїх знань та навичок. Література використовувалась, також з метою докладнішого вивчення властивостей різних елементів. Значно покращились навики, щодо розробки програм на мові програмування Delphi.

До цього проекту була розроблена пояснювальна записка, згідно самостійної розробки аналогічного проекту в середовищі програмування. Дана записка містить одинадцять розділів для зручної розробки проекту. В кожному розділі детально розписані всі дії які буде необхідно виконати для того щоб реалізувати створення даного проекту.


Список використаної літератури:

1. В. Фаронов – Система программирования Delphi;

2. Глинський Я.М – Turbo Pascal\Delphi 6 – видання;

3. Кэнту – Delphi для профисионалов;

4. Краснов – Графика в проектах Delphi;

5. Марков Є.П. – Програмированье в Delphi 7;

6. Мозговой М. -Занимательное программирование.