Смекни!
smekni.com

Облік зареєстрованих автомобілів в ДАІ (стр. 3 из 5)

- CDirectory Outline (схема каталогу) використовується для відображення структури каталогів вибраного диска.

- CCalendar (календар) застосовується для відображення календаря На вказаний місяць в стандартному форматі.

- Pie (сектор) використовується для створення індикатора ходу процесу у вигляді секторної діаграми. Має вбудований редактор Edit Angles для зміни кутів сектора, який викликається через контекстне меню компонента.

Компоненти Office2k

Компонентизакладки Office2k дозволяютьінтегруватидодаткизпрограмамизпакету Microsoft Office.

Розглянемо призначення компонентів цієї закладки.

Перші п'ять компонентів дозволяють працювати з документами, створеними у форматі Microsoft Word. Вони управляють шрифтами і форматуванням документу, а також визначають режим динамічного обміну даними (DDE) сервера.

Наступні три компоненти дозволяють впровадити в додаток можливість створення презентацій Microsoft Power Point.

За ними йде група компонентів, що дозволяє впроваджувати в додаток сервісні функції поштових програм.

Потім слідує група компонентів, призначена для роботи з електронними таблицями Microsoft Excel. Крім того, компонент ExcelChart цієї групи дозволяє створювати в програмі спеціальні діаграми.

Далі на закладці слідують компоненти, за допомогою яких виконується робота з базами даних Microsoft Access. Компоненти цієї групи розділені за призначенням. Частина з них відповідає безпосередньо за роботу з даними, а інша частина за створення інструментів операції даними.


Компоненти Data Access

Компоненти закладки Data Access служать для створення в додатку елементів управління доступом до баз даних.

Ці компоненти дозволяють включати в створювану програму можливість роботи користувача з інформацією бази даних.

Компоненти Data Control

Компоненти закладки Data Control створюють спеціальні елементи управління базами даних, доступних користувачеві з додатка.

Компоненти цієї закладки дозволяють створювати в додатку інтерфейси баз даних. Це можуть бути поля для редагування бази даних тексту, списків, малюнків і тому подібне

Компоненти Internet Express

Компоненти закладки InternetExpress дозволяють здійснити побудову додатків з архітектурою клієнт-сервер, які діють по протоколах TCP/IP і HTTP.

Крім того, вони дозволяють створити розподілене мережеве застосування, WEB -сервер, який виступатиме в ролі клієнтського додатка MIDAS (Multi - tierDistributedApplicationServices - багаторівневий сервіс розподілених застосувань). Це технологія" розроблена компанією Inprise/Borland для створення і експлуатації надійних високопродуктивних розподілених систем на основі багатоланкової архітектури.

Компонент XML Broker (XML брокер) представляє пакети даних від постачальника сервісного застосування з кодуванням HML.

Компонент IneiXPage Producer (виробник Інтернет-сторінок) дозволяє згенерувати сторінку HTML з інформацією, отриманою від сервісного додатка MIDAS.

Компоненти Internet

Компоненти закладки Internet забезпечують підключення до програми спеціальних елементів для створення клієнтських і серверних застосувань з протоколами TCP/IP і HTTP.

Компонент ClientSockets (клієнт підключень) дозволяє створювати додатка для клієнтів мережевого підключення по протоколу TCP/IP.

Компонент ServerSockets (сервер підключень) перетворює додаток на сервер TCP/IP. Цей сервер дозволяє контролювати певний порт на предмет розпізнавання запитів і встановлення з'єднань.

Як видно з опису компонентів, середовище розробки Borland C++ Builder 6 дозволяє створювати програми найрізноманітнішого призначення в багатьох сферах комп'ютерних технологій.


Події

Сторінка подій (Events) інспектора об'єктів показує список подій, розпізнаваних компонентом (програмування для операційних систем з графічним призначеним для користувача інтерфейсом, зокрема, для Windows 95 або Windows NT пре вважає опис реакції додатка на ті або інші події, а сама операційна система займається постійним опитуванням комп'ютера з метою виявлення настання якої-небудь події). Кожен компонент має свій власний набір обробників подій. У C++ Builder слід писати функції, звані обробниками подій, і зв'язувати події з цими функціями. Створюючи обробник тієї або іншої події, ви доручаєте програмі виконати написану функцію, якщо ця подія станеться.

Для того, щоб додати обробник подій, треба вибрати на формі за допомогою миші компонент, якому потрібний обробник подій, потім відкрити сторінку подій інспектора об'єктів і двічі клацнути лівою клавішею миші на колонці значень поряд з подією, щоб змусити C++ Builder згенерувати прототип обробника подій і показати його в редакторові коду. При цьому автоматично генерується текст порожньої функції, і редактор відкривається в тому місці, де слід вводити код. Курсор позиціонується усередині операторних дужок { .. }. Далі треба ввести код, який повинен виконувати

Методи

Метод є функцією, яка пов'язана з компонентом, і яка оголошується як частина об'єкту. Створюючи обробники подій, можна викликати методи, використовуючи наступну нотацію: ->, наприклад:

Edit1 ->Show();

Відмітимо, що при створенні форми пов'язані з нею модуль і заголовний файл з розширенням *.h генеруються обов'язково, тоді як при створенні нового модуля він не зобов'язаний бути пов'язаний з формою (наприклад, якщо в нім знаходяться процедури розрахунків). Імена форми і модуля можна змінити, причому бажано зробити це відразу після створення, поки на них не з'явилося багато посилань в інших формах і модулях.

Менеджер проектів

Файли, що утворюють додаток - форми і модулі - зібрані в проект. Менеджер проектів показує списки файлів і модулів програми і дозволяє здійснювати навігацію між ними. Можна викликати менеджер проектів, вибравши пункт меню View / Project Manager. За замовчуванням знову створений проект отримує ім'я Project1.cpp.

Рис.1.5 Менеджер проектів

За умовчаннямпроект спочатку містить файли для однієї форми і вихідного коду одного модуля. Однак більшість проектів містять кілька форм і модулів. Щоб додати модуль або форму до проекту, потрібно клацнути правою кнопкою миші і вибрати пункт New Form з контекстного меню. Можна також додавати існуючі форми і модулі до проекту, використовуючи кнопку Add контекстного меню менеджера проектів і обираючи модуль або форму, яку потрібно додати. Форми і модулі можна видалити в будь-який момент протягом розробки проекту. Однак, через те, що форма пов'язана завжди з модулем, не можна видалити одне без видалення іншого, за винятком випадку, коли модуль не має зв'язку з формою. Видалити модуль з проекту можна, використовуючи кнопку Remove менеджера проектів.

Якщо вибрати кнопку Options у менеджері проектів, відкриється діалогова панель опцій проекту, в якій можна вибрати головну форму додатку, визначити, які форми будуть створюватися динамічно, які параметри компіляції модулів (в тому числі створених в Delphi 2.0, так як C Builder може включати їх в проекти) та компонування.

Рис.1.6 Установка опцій проекту

Важливим елементом середовища розробки C Builder є контекстне меню, що з'являється при натисканні на праву клавішу миші і пропонує швидкий доступ до найбільш часто використовуваних команд.

Зрозуміло, C Builder володіє вбудованою системою контекстно-залежної допомоги, доступної для будь-якого елемента інтерфейсу і є великим джерелом довідкової інформації про C Builder.

Графічні компоненти

Операційна система Windows надає розробникам додатку могутні засоби Інтерфейсу Графічних Пристроїв GDI (Graphics Device Interface) для побудови графічних зображень незалежно від типу використовуваного пристрою виводу. На жаль, GDI обтяжує програмістів безліччю додаткових дій (зокрема, з управління системними ресурсами), які відволікають розробника від його основного завдання - створення графіки.

C Builder бере на себе всю допоміжну роботу GDI, звільняючи розробників від непродуктивного програмування з пошуком загублених дескрипторів зображень і не звільнених ресурсів пам'яті. Це зовсім не означає, що пряме звернення додатків до окремих функцій Windows GDI забороняється - ви завжди зможете при необхідності викликати їх. Однак, інкапсуляція графічних функцій Windows візуальними компонентами є більш перспективну методику створення графіки у вашому додатку.

Ми коротко ознайомилися з графічними елементами Бібліотеки Візуальних Компонентів. Тепер зупинимося на них детальніше і на закінчення розробимо програму анімації, що демонструє цікаві можливості графічних компонент.

Підтримка графіки в C Builder

C Builder інкапсулює функції Windows GDI на різних рівнях. Найбільш важливим тут є спосіб, за допомогою якого графічні компоненти представляють свої зображення на екрані монітора. При прямому виклику функції GDI необхідно передавати їм дескриптор контексту пристрою (device context handle), який задає вибрані вами знаряддя малювання - пір'я, кисті ц шрифти. Після завершення роботи з графічними зображеннями, ви зобов'язані відновити контекст пристрою в початковий стан і тільки потім звільнитися від нього.

Замість того, щоб змушувати вас працювати з графікою на такому рівні деталізації, C Builder надає вам простий і завершений інтерфейс за допомогою властивості Canvas (Канва) графічних компонент. Це властивість про-ініціалізує правильний контекст пристрою і звільнить його в потрібний час, коли ви припините малювання. За аналогією з функціями Windows GDI канва має вкладені властивості, що представляють характеристики пера, кисті та шрифту.