Смекни!
smekni.com

Створення програми для автоматизації процесу нарахування заробітної плати (стр. 9 из 11)

- інтуїтивність - ґрунтується на використанні загальноприйнятих еталонів, тобто змістом інтерфейсу є таблиці, запити, форми, звіти.

4.2. Проектування архітектури системи

Розроблювальна програма повинна автоматизувати роботу відділу бухгалтерії по нарахуванню заробітної плати працівникам підприємства. Вона дозволяє здійснювати швидкий пошук інформації про співробітника, кількість відпрацьованих днів або годин, уводити чи редагувати дані, переглядати звіти, нараховувати заробітну плату. Розроблювальна програма складається з баз даних:

- посади;

- працівників та їх посад;

- кількістю відпрацьованих днів або годин або об’ємом виконаної роботи;

- нормою оплати праці.

Для більш зручного введення працівників у базу даних ми їх розділимо по групам по місту праці:

- керівна група;

- економічна група;

- група, яка працює на рослинництві;

- група, яка працює на тваринництві;

- МТЧ;

- інші працівники.

Для збереження та внеску мета даних (величині податків, відрахувань та ін.) використовується додаткова база даних.

Програма повинна робити звіти по заробітній платі та розмірах відрахувань, та звіт, в якому можна побачити вихідну інформацію щодо нарахування заробітної плати за місяць по кожному з працівників.

Також як і люба інша програма, розроблювана програма повинна мати довідку по використанню програми.

4.3. Проектування архітектури програми по нарахуванню заробітної плати

Усі таблиці програми можна розбити на дві підгрупи – таблиці, у яких зберігаються постійні дані по нарахуванню заробітної плати (такі як податок на прибуток, відрахування в пенсійний фонд, норма оплати праці по різним посадам та ін.) та таблиці, де зберігаються змінні данні, інформація до яких записується майже кожен день (табл.4.1 та 4.2).

Таблиця 4.1

Назви та види полів баз даних для зберігання постійної інформації.

Назва таблиці Назва поля Тип даних поля
Відрахування Лічильник
Назва відрахувань Текст
Розмір Числовий
Групи працівників Лічильник
Назва групи Текст
Посади Лічильник
Назва посади Текст
Назва групи Текст
Величина оплати праці, г. Грошовий
Норма оплати відрядної праці Лічильник
Назва групи Текст
Назва посади Текст
Назва праці Текст
Модель трактору Текст
Норма виробітку Числовий
Норма оплати Грошовий
Період
Працівники Лічильник
Прізвище Текст
Ім’я Текст
По батькові Текст
Назва групи Текст
Назва посади Текст

Таблиця 4.2

Назви та види полів баз даних для зберігання інформації.

Назва таблиці Назва поля Тип даних поля
Об’єм виконаної роботи Лічильник
Назва групи Текст
Посада Текст
Прізвище виконавця Текст
Ім’я Текст
По батькові Текст
Вид праці Текст
Кількість Числовий
Одиниці виміру Текст
Сума Грошовий
Дата Дата
Премії та інші доплати Лічильник
Назва групи Текст
Посада Текст
Прізвище Текст
Ім’я Текст
По батькові Текст
Назва Текст
Розмір Грошовий
Місяць Текст
Лікарняний Лічильник
Назва групи Текст
Посада Текст
Прізвище Текст
Ім’я Текст
По батькові Текст
Період з Дата
Період по Дата
Розмір Грошовий
Заробітна плата за місяць Лічильник
Посада Текст
Прізвище Текст
Ім’я Текст
По батькові Текст
Нарахована, грн.. Грошовий
Основна, грн. Грошовий
Премії та інші доплати, грн. Грошовий
Лікарняний, грн. Грошовий
Величина податку, грн. Грошовий
Відрахування в пенсійний фонд, грн. Грошовий
Відрахування в фонд зайнятості, грн. Грошовий
Відрахування в фонд соціального страхування, грн. Грошовий
До виплати Грошовий
Місяць Дата

При нарахуванні заробітної плати за місяць з таблиць «Об’єм виконаної роботи», «Премії та доплати» та «Лікарняний» вибираються дані за місяць по кожному з працівників та сумуються у таблиці «Заробітна плата за місяць». Далі з нарахованої заробітної плати проводяться відрахування податку на прибуток, та відрахування у фонди. При цьому нарахована заробітна плата порівнюється з мінімальної заробітної платою та вибирається розміри відрахувань які залежать від розміру мінімальної заробітної плати. Реалізовується такий вибір за допомогою SQL-запиту. Після цього формується дві форми звіту: відомість за заробітну плату за місяць та звірка.

При пере нарахуванні заробітної плати видаляється з таблиці «Заробітна плата за місяць» дані з попереднім нарахуванням та відбувається нове нарахування заробітної плати.

4.4. Розробка інтерфейсу програми

Автоматизована система по нарахуванню заробітної плати розроблена за допомогою потужного середовища розробки програм «Delphi 7».

Це середовище було обрано для реалізації завдання розробки, тому, що має ряд переваг:

- дане середовище розробки ставиться до систем візуального програмування, які називаються також системами RAD (Rapid Application Development - швидка розробка додатків), що дозволяє з мінімальними витратами часу створити стандартний інтерфейс розроблювальних програм;

- має великий набір інструментів для роботи практично з усіма видами баз даних. BDE (Borland Database Engine - процесор баз даних Borland) - процесор, що дозволяє додаткам одержувати доступ до різних баз даним;

- має набір інструментів для розробки проекту звіту (Rave Report), які дозволяють розробляти звіти та виводити їх на печать або зберігати у файл.

Розробка додатків в «Delphi 7» включає два взаємозалежних етапи:

- створення інтерфейсу додатка;

- визначення функціональності додатка.

Інтерфейс додатка визначає спосіб взаємодії користувача й додатки, тобто зовнішній вигляд форм при виконанні додатків і те, яким образом користувач управляє додатком. Інтерфейс конструюється шляхом розміщення на формі компонентів, називаних керуючими компонентами (елементами). Створюється інтерфейс додатка за допомогою Конструктора форми.

Функціональність додатка визначається процедурами, які виконуються при виникненні певних подій, наприклад, що відбуваються при дії користувача з керуючими елементами форми. Таким чином, у процесі розробки додатка на форму містяться компоненти й для них установлюються необхідні властивості й створюються оброблювачі подій.

Програмний продукт «Нарахування заробітної плати» має стандартний інтерфейс операційної системи Windows, він представлений формою програми, де нараховується заробітна плата. Управління головними функціями програми відбувається за допомогою меню та за допомогою кнопок (рис. 4.1).

Рис. 4.1 Вікно «Нарахування заробітної плати».

Для більш зручного вводу даних у таблицю з зв’язаних таблиць використовується відкривающийся перелік. Завдяки цьому полегшується ввід даних та виключаються помилки при вводі даних (рис. 4.2 та рис. 4.3). При закритті такого переліку відбувається SQL- запит до відповідної таблиці, за рахунок чого у наступному відкривающемуся переліку зменшується кількість записів, що значно полегшує заповнення таблиць.

Рис. 4.2 Вікно «Працівники».

Рис. 4.3 Вікно «Об’єм праці», режим «Додати».

Крім того часто потрібно знайти у таблиці конкретний запис, тому майже усі вікна програми мають відповідні компоненти для пошуку по різним критеріям запиту (рис. 4.4).


Рис. 4.4 Вікно «Об’єм праці», режим «Перегляд».

4.5 Використання програми по нарахуванню заробітної плати

Перед використанням програми необхідно заповнити таблиці які містять постійну інформацію, а саме «Відрахування», «Групи працівників», «Посади», «Працівники» та «Норма оплати відрядної праці». Заповнення таблиці «Групи працівників» є не обов’язкове, але це допомагає при роботі з програмою, зменшуючи перелік посад при заповненні інших таблиць. Перехід до вікон роботи з цими таблицями відбувається за допомогою відповідних кнопок на головному вікна (рис. 4.5), а також за допомогою пункту «Меню» у головному та інших вікнах.