Смекни!
smekni.com

Носії інформації (стр. 3 из 6)

Обмотку позиціонера оточує статор, що є постійним магнітом. При подачі в обмотку струму певної величини і полярності коромисло починає повертатися у відповідну сторону з відповідним прискоренням; динамічно змінюючи струм в обмотці, можна встановлювати позиціонер в будь-яке положення. Така система приводу одержала назвуVoiceCoil (звукова котушка) – по аналогії з дифузором гучномовця.

На хвостовику звичайно розташована так звана магнітна клямка – маленький постійний магніт, який при крайньому внутрішньому положенні головок (landingzone – посадочна зона) притягується до поверхні статора і фіксує коромисло в цьому положенні. Це так зване парковочне положення головок, які при цьому лежать на поверхні диска, стикаючись з нею. У ряді дорогих моделей (звичайно SCSI) для фіксації позиціонера передбачений спеціальний електромагніт, якір якого у вільному положенні блокує рух коромисла. У посадочній зоні дисків інформація не записується.

У вільному просторі, що залишився, розміщений передпідсилювач сигналу, знятого з головок, і їх комутатор. Позиціонер сполучений з платнею передпідсилювача гнучким стрічковим кабелем, проте в окремих вінчестерах (зокрема – деякі моделі Maxtor AV) живлення обмотки підведене окремими одножильними дротами, які мають тенденцію ламатися при активній роботі. Гермоблок заповнений звичайним знепиленим повітрям під атмосферним тиском. У кришках гермоблоків деяких вінчестерів спеціально робляться невеликі вікна, заклеєні тонкою плівкою, які служать для вирівнювання тиску всередині і зовні. У ряді моделей вікно закривається повітропроникним фільтром. У одних моделей вінчестерів осі шпинделя і позиціонера закріплені тільки в одному місці – на корпусі вінчестера, у інших вони додатково кріпляться гвинтами до кришки гермоблока. Другі моделі чутливіші до мікродеформації при кріпленні – досить сильного затягування кріпильних гвинтів, щоб виник неприпустимий перекіс осей. У ряді випадків такий перекіс може стати важкооборотним або необоротним зовсім. Платня електроніки – знімається, підключається до гермоблоку через один-два роз'єми різної конструкції. На платні розташовані основний процесор вінчестера, ПЗП з програмою, робоче ОЗУ, яке звичайно використовується і як дисковий буфер, цифровий сигнальний процесор (DSP) для підготовки записуваних і обробки лічених сигналів, і інтерфейсна логіка. На одних вінчестерах програма процесора повністю зберігається в ПЗП, на інших певна її частина записана в службовій області диска. На диску також можуть бути записані параметри накопичувача (модель, серійний номер і т.п.). Деякі вінчестери зберігають цю інформацію в електрично репрограмуючим ПЗП (EEPROM).

Багато вінчестерів мають на платні електроніки спеціальний технологічний інтерфейс з роз'ємом, через який за допомогою стендового устаткування можна виконувати різні сервісні операції з накопичувачем - тестування, форматування, перепризначення дефектних ділянок і т.п. У сучасних накопичувачів марки Conner технологічний інтерфейс виконаний в стандарті послідовного інтерфейсу, що дозволяє підключати його через адаптер до алфавітно-цифрового терміналу або COM-порту комп'ютера. У ПЗП записана так звана тест-моніторна система (ТМОС), яка сприймає команди, що подаються з терміналу, виконує їх і виводить результати назад на термінал. Ранні моделі вінчестерів, як і гнучкі диски, виготовлялися з чистими магнітними поверхнями; первинна розмітка (форматування) проводилася споживачем по його розсуду, і могла бути виконана будь-яка кількість раз. Для сучасних моделей розмітка проводиться в процесі виготовлення; при цьому на диски записується сервоінформація – спеціальні мітки, необхідні для стабілізації швидкості обертання, пошуку секторів і стеження за положенням головок на поверхнях. Не так давно для запису сервоінформації використовувалася окрема поверхня (dedicated – виділена), по якій настроювалися головки всієї решти поверхонь. Така система вимагала високої жорсткості кріплення головок, щоб між ними не виникало розбіжностей після початкової розмітки. Нині сервоінформація записується в проміжках між секторами (embedded – вбудована), що дозволяє збільшити корисну місткість пакету і зняти обмеження на жорсткість рухомої системи. У деяких сучасних моделях застосовується комбінована система стеження – вбудована сервоінформація в поєднанні з виділеною поверхнею; при цьому груба настройка виконується по виділеній поверхні, а точна – по вбудованих мітках.

Оскільки сервоінформація є опорною розміткою диска, контролер вінчестера не в змозі самостійно відновити її у разі псування. При програмному форматуванні такого вінчестера можливий тільки перезапис заголовків і контрольних сум секторів даних.

При початковій розмітці і тестуванні сучасного вінчестера на заводі майже завжди виявляються дефектні сектори, які заносяться в спеціальну таблицю перепризначення. При звичайній роботі контроллер вінчестера підміняє ці сектори резервними, які спеціально оставляються для цієї мети на кожній доріжці, групі доріжок або виділеній зоні диска. Завдяки цьому новий вінчестер створює видимість повної відсутності дефектів поверхні, хоча насправді вони є майже завжди.

При включенні живлення процесор вінчестера виконує тестування електроніки, після чого видає команду включення двигуна, шпинделя. Досягши деякої критичної швидкості обертання щільність захоплюваного поверхнями дисків повітря стає достатньої для подолання сили притиску головок до поверхні і підняття їх на висоту від доль до одиниць мікрон над поверхнями дисків – головки "спливають". З цієї миті і до зниження швидкості нижче за критичну головку "висять" на повітряній подушці і абсолютно не стосуються поверхонь дисків.

Після досягнення дисками швидкості обертання, близької номінальної (звичайно – 3600, 4500, 5400 або 7200 об/хв) головки виводяться із зони парковки і починається пошук сервоміток для точної стабілізації швидкості обертання. Потім виконується прочитування інформації із службової зони – зокрема, таблиці перепризначення дефектних ділянок.

На завершення ініціалізації виконується тестування позиціонера шляхом перебору заданої послідовності доріжок – якщо воно проходить успішно, процесор виставляє на інтерфейс ознаку готовності і переходить в режим роботи по інтерфейсу.

Під час роботи постійно працює система стеження за положенням головки на диску: з безперервно прочитуваного сигналу виділяється сигнал розузгодження, який подається в схему зворотного зв'язку, що управляє струмом обмотки позиціонера. В результаті відхилення головки від центру доріжки в обмотці виникає сигнал, прагнучий повернути її на місце.

Для узгодження швидкостей потоків даних - на рівні прочитування/запису і зовнішнього інтерфейсу – вінчестери мають проміжний буфер, часто помилково званий кешем, об'ємом звичайно в декілька десятків або сотень кілобайт. У ряді моделей (наприклад, Quantum) буфер розміщується в загальному робочому ОЗУ, куди спочатку завантажується оверлейна частина мікропрограми управління, чому дійсний об'єм буфера виходить меншим, ніж повний об'єм ОЗУ (80-90 кб при ОЗУ 128 кб у Quantum). У інших моделей (Conner,Caviar) ОЗУ буфера і процесора зроблені роздільними.

При відключенні живлення процесор, використовуючи енергію, що залишилася в конденсаторах платні або витягуючи її з обмоток двигуна, який при цьому працює як генератор, видає команду на установку позиціонера в парковочне положення, яка встигає виконатися до зниження швидкості обертання нижче за критичну. У деяких вінчестерах (Quantum) цьому сприяє поміщене між дисками підпружинене коромисло, що постійно випробовує тиск повітря. При ослабленні повітряного потоку коромисло додатково штовхає позиціонер в парковочне положення, де той фіксується клямкою. Руху головок у бік шпинделя сприяє також доцентрова сила, що виникає із-за обертання дисків.

2.4 Робота жорсткого диска

Тепер – власне про процес роботи вінчестера. Після початкової настройки електроніки і механіки мікрокомп'ютер вінчестера переходить в режим очікування команд від контролера, розташованого на системній платні або інтерфейсній карті. Одержавши команду, він включає потрібну головку, по сервоімпульсам відшукує потрібну доріжку, чекає, поки до головки "доїде" потрібний сектор, і виконує прочитування або запис інформації. Якщо контроллер запитав читання/запис не одного сектора, а декількох – вінчестер може працювати в так званому блоковому режимі, використовуючи ОЗУ як буфер і суміщаючи читання/запис з передачею інформації до контролера або від нього.

Для оптимального використання поверхні дисків застосовується так званий зоновий запис (ZonedBitRecording – ZBR), принцип якого полягає в тому, що на зовнішніх доріжках, що мають велику довжину (а отже – і інформаційну місткість), інформація записується з більшою щільністю, ніж на внутрішніх. Таких зон з постійною щільністю запису в межах всієї поверхні утворюється до десятка і більш; відповідно, швидкість читання і запису на зовнішніх зонах вище, ніж на внутрішніх. Завдяки цьому файли, розташовані ближче до "початку" вінчестера, в цілому оброблятимуться швидше за файли, розташовані ближче до його "кінця".

Тепер про те, звідки беруться неправдоподібно великі кількості головок, вказані в параметрах вінчестерів. Колись ці числа – число циліндрів, головок і секторів на дорожці – дійсно позначали реальні фізичні параметри (геометрію) вінчестера. Проте при використанні ZBR кількість секторів міняється від доріжки до доріжки, і для кожного вінчестера ці числа різні – тому стала використовуватися так звана логічна геометрія, коли вінчестер повідомляє контролеру якісь умовні параметри, а при отриманні команд сам перетворить логічні адреси у фізичні. При цьому у вінчестері з логічною геометрією, наприклад, в 520 циліндрів, 128 головок і 63 сектори (загальний об'єм – 2 Гб) знаходиться, швидше за все, два диски – і чотири головки читання/запису.