Смекни!
smekni.com

База даних послуг підприємства зв'язку (стр. 5 из 5)

Натискаємо кнопку “Далее” і вибираємо тип представлення даних “по Замовлення послуг”. Натискаємо “Далее”. Додаємо рівень групування, виділивши “Дата замовлення” і натиснувши “>”. Маємо:

Натискаємо кнопку “Далее”. Згрупуємо дані по полю “Прізвище”. Вводимо в комірку “Прізвище" або вибираємо його зі списку. Натискаємо кнопку “Далее” і вибираємо макет звіту, наприклад “по левому краю 2”, орієнтація альбомна. Натискуємо “Далее” і вибираємо стиль, наприклад “Строгий”. Натискуємо кнопку “Далее” і задаємо ім’я звіту. Натискаємо кнопку “Готово”.

Як правило кожний звіт потрібно коректувати, тому перейдемо в конструктор. Зробимо заголовок по центру, натиснувши на ньому правою кнопкою миші і перетягуючи. Підкоригуємо місцезнаходження і розміри комірок в розділах “Заголовок группы “Дата замовлення”" та “Область данных”. Створимо загальну кількість та загальну ціну для всього звіту. Для цього помістимо два поля в “Примечание отчета” з панелі інструментів. Переіменуємо їх відповідно “Кількість” та “Ціна”. В “Свободный” відповідно задамо вирази через “Построитель выражений”. Натиснемо на панелі інструментів на “Свойства" в полі “Свободный”. Перейдемо на вкладку “Данные" і в комірці “Данные" натиснемо на кнопку з трьома крапками. Відкривається “Построитель выражений”. Натиснемо на вбудовані функції і виберемо “Sum” з розділу статистичних. Поставимо курсор в дужках і з таблиці “Замовлення послуг” додамо кількість. Натискуємо “ok”. Аналогічно створюємо поле “Ціна”, тільки ціну вибираємо з таблиці “Види послуг”.

Другий звіт „Замовлення послуг”, що побудований на підставі одноіменного запиту з параметром зображений на наступному фрагменті:

Головна форма.

Для того, щоб створити головну кнопочну форму перейдемо на вкладку “Формы”. Виконаємо команду: меню Сервис/Надстройки/Диспетчер кнопочных форм. На запитання, чи створити кнопочну форму, натискуємо так. Відкривається діалогове вікно “Диспетчер кнопочных форм”, в якому натискуємо “Изменить”. Введемо назву кнопочної форми “Послуги на ремонтні роботи” у вікні “Изменение кнопочной формы”. Натискаємо кнопку “Создать”. Додамо перший елемент. В полі “Текст” введемо “Види послуг”. В списку “Команда” виберемо “Открытие формы в режиме редактирования”. В списку “Форма” виберемо “Види послуг”. Натискаємо “ok”. Аналогічно додамо всі інші форми. Натискаємо “Закрыть” для повернення до кнопочної форми. Тепер створимо нову сторінку кнопочної форми для роботи з звітами. У вікні “Диспетчера кнопочных форм” натискаємо “Создать”. Вводимо ім’я “Звіти”. Натискаємо “ok”. Виділяємо ім’я “Звіти”, кнопку “Изменить”. В новому вікні кнопка “Создать”. В списку “Команда” вибираємо “ Открытие отчета”. В списку “Отчет” вибиремо “Аналіз замовлень в розрізі місяців”. Створимо кнопку переходу між сторінками. Кнопка “Создать”, в списку “Команда” виберемо “Переход к кнопочной форме”, в списку “Кнопочная форма" виберемо “Послуги на ремонтні роботи”, в полі “Текст” введемо “Послуги на ремонтні роботи”. Натискаємо “ok”, “Закрыть”. Те ж саме створимо для кнопочної форми. На вкладці “Формы” з’явилось ім’я “Кнопочная форма”. Відкриємо кнопочну форму в режимі “Конструктор”. Зліва вставимо логотип фірми. Маємо:

Висновок

В даній курсовій роботі було розроблено базу даних "Послуги та клієнти зв’язку".

При практичному опрацюванні даної предметної області ми побачили, що MS Access - це не тільки могутня, гнучка і проста у використовуванні СУБД, але і система для розробки працюючих з базами даних додатків. За допомогою Access ми можемо створити додаток, що працює в середовищі Windows і повністю відповідне нашим потребам по управлінню даними. Використовуючи запити, ми можемо вибирати і обробляти в таблицях інформацію, що зберігається. Можна створювати форми для введення, перегляду і оновлення даних, а також використовувати Access для створення як простих, так і складних звітів. Форми і звіти "успадковують" властивості базової таблиці або запиту, так що в більшості випадків ви вказуєте формати, умови на значення і деякі інші характеристики даних тільки один раз. До числа наймогутніших засобів Access відносяться засоби розробки об'єктів - Майстри, яких ви можете використовувати для створення таблиць, запитів різних типів форм і звітів, а також кнопок і інших атрибутів вбудованого Visual Basic, просто вибравши за допомогою миші потрібні опції. Щоб повністю автоматизувати роботу вашого додатку, за допомогою макросів Access ви легко зв'яжете дані з формами і звітами. Ви можете створити більшість додатків, не написавши ні єдиного рядка програми, але якщо вам необхідно створити щось вже дуже витончене, то на цей випадок Microsoft Access надає могутню мову програмування - Microsoft Access Basic.

Microsoft Access має безліч областей застосування: на малому підприємстві; в роботі за контрактом, коли ви розробляєте прикладні програми за замовленням або виступаєте в ролі консультанта; у великих корпораціях, коли ви виступаєте в ролі координатора виробничих інформаційних систем і навіть у сфері домашнього застосування.

Список використаної літератури

1. Харитонова И.А., Михеева В.Д. Microsoft Access 2000: Разработка приложений. - СПб.: БХВ, 2000. - 832 с.

2. Робинсон С. Microsoft Access 2000: - СПб.: Издательский дом Питер, 2002. - 512 с.

3. Вейскас Дж. Эффективная работа с Microsoft Access 2000: СПб.: Питер-Пресс, 2002. - 1040 с.

4. Дженнингс Р. Использование Microsoft Access 2000: Специальное издание. - Издательский дом "Вильямс", 2002. - 1152 с.

5. Справка Microsoft Access 2002. // Корпорация Microsoft (Microsoft Corporation), - 2001.