Смекни!
smekni.com

Методи роботи з текстовим процесором Microsoft Word (стр. 2 из 4)

Натискуйте кнопку Видалити (Delete) для видалення виділеної закладки з тексту документа. Виділений як закладка текст залишиться без зміни.

Виділений як закладка фрагмент тексту відображується на екрані в квадратних дужках, наприклад [малюнки]. При цьому має бути встановлений прапорець закладки (Bookmarks) на вкладці Вигляд (View) у діалоговому вікні, що відображується на екрані після вибору команду Параметри (Options) у меню Сервіс (Tools).

Перехресне заслання

Перехресне заслання дозволяє послатися на розташований у іншому місці елемент документа: малюнок, таблицю, формулу, виноску, заголовок, що відформатована стандартним стилем. Наприклад, ви можете використовувати як перехресне заслання заголовок розділу, написавши: «см. розділ «Створення порожньої таблиці»».

Перехресне заслання є полем і всі зміни в об'єкті, на який вказує заслання, відображуються в ній. Так результати редагування назви розділу автоматично відображуватимуться в ній.

У полі Тип заслання (Reference type) виберіть типа елементу, на який потрібно послатися, наприклад Заголовок (Heading).

У полі Вставити заслання (Insert reference to) виберіть типа даних, на які вироблятиметься заслання, наприклад Текст заголовка (Heading text).

У полі Для якого заголовка (For which heading) виберіть елемент, на який потрібно послатися.

Закінчивши роботу з вікном, натискуйте кнопку Вставити (Insert).

Нумеровані назви

Word дозволяє до певного об'єкту документа: малюнку, таблиці, діаграмі додати нумеровану назву, тобто назва об'єкту і його порядковий номер, наприклад, «Рис. 1», «Рис. 2» і так далі При додаванні або видаленні об'єкту, номери останніх об'єктів, що належать до цієї назви, автоматично оновлюються, тобто якщо ви вставите в середині документа малюнок і дасте йому номер, то все подальші номери малюнків автоматично зміняться. Текст нумерованої назви умовно можна розділити на три частини: постійну, автоматичну нумерацію і текст, що вводиться користувачем. Наприклад, в нумерованій назві «Таблиця 1. Моделі комп'ютерів» слово «Таблиця» відноситься до постійної частини, «1» — поле, що має автоматичну нумерацію, «Моделі комп'ютерів» — текст, що вводиться користувачем. На нумеровані назви можна посилатися в перехресному засланні.

У полі формат номера (Number format) введіть назву Глава.

У списку почати з (Start at) встановите номер глави і натискуйте кнопку ОК.

Виберіть команду Заслання (Reference), Назва (Caption) у меню Вставка (Insert).

Натискуйте кнопку Нумерація (Numbering) (мал. 8.5). Відкриється діалогове вікно Нумерація назв (Caption Numbering) (мал. 8.6). Встановите прапорець Включити номер глави (Include chapter number). Задайте роздільник, наприклад, крапку. Перед номером малюнка або таблиці автоматично вказуватиметься номер глави.

Виноски

Виноски використовуються в публікаціях для створення заслань на першоджерела або для пояснення фрагментів тексту. Число, символ або комбінація символів, що показують, що для цього місця документа є додаткові відомості, називаються знаком виноски, так, якщо знаком виноски буде цифра 5, наприклад, платы5, то можна поглянути додаткові відомості, приведені під номером 5.

Виноски діляться на звичайних і кінцевих. Звичайна виноска розташовується внизу сторінки, кінцева в кінці розділу або документа. Як звичайні виноски використовують знаки типа «*» або числа, як кінцеві виноски — число. При роботі в звичайному режимі, режимі структури і веб-сервера-документа область виносок розташовується в окремій частині вікна з власними смугами прокрутки.

Аби створити виноску, встановите курсор на місці вставки і виберіть в меню Вставка (Insert) команду Заслання (Reference) Виноска (Footnote).

У діалоговому вікні, що відкрилося, в групі Положення (Location) положенням перемикача задайте, які вставлятимуться виноски: звичайні виноски (Footnote) або кінцеві виноски (Endnote).

У розділі Формат (Format) виберіть Формат номера (Number format).

Кнопка Символ (Symbol) викликає вікно, в якому можна вибрати спеціальний символ як знак виноски.

Вставка поточного часу і дати

При написанні листів, складанні ряду документів, наприклад, протоколів зборів, ми вказуємо дату і поточний час. Комп'ютер дозволяє автоматизувати цей процес, фіксуючи час початку/кінця складання документа по своєму годиннику.

Установка прапорця Оновлювати автоматично (Update automatically) забезпечує вставку дати і часу як поля. Це означає, що дата і час оновлюватимуться автоматично при кожному друці документа.

Поля

Поля використовуються в документі для розміщення змінних даних. Вони містять набір команд, що дозволяє розмістити необхідну інформацію у визначеному місці документа. Ця інформація може мінятися залежно від заданих умов. Наприклад, поле номера сторінки. Поле містить назву типа поля і інструкції, які полягають у фігурні дужки.

Аби побачити всіх можливих типів полів, виберіть значення (Все) (Аll). У списку Поля (Fieldnames) виберіть типа поля для вставки.

Малюнки

Малюнки додають документу велику наочність і виразність, допомагають краще зрозуміти текст. У додатки Microsoft Office можна вставляти растрові і векторні малюнки більшості графічних форматів. Растрові малюнки створюються при роботі з цифровою відеокамерою, з програмою Microsoft Paint, при скануванні графіки і фотографії. Вони складаються з великої кількості крапок. При збільшенні малюнка збільшуються розміри кожної точки малюнка. На прямих лініях з'являються зубчасті відрізки. Файли растрових малюнків мають розширення .bmp, .png, jpg .tif, .pcx і .gif.

Векторні малюнки створюються лініями, кривими і іншими об'єктами. Вони краще масштабуються. Векторні зображення створюються при використанні панелі інструментів Малювання, описаною нижче.

Будь-який намальований або вставлений малюнок, який можна редагувати вважається графічним об'єктом. Графічними об'єктами є автофігури, лінії і об'єкти WordArt. До малюнків відносяться зображення, що сканують, точкові малюнки (растрова графіка), фотографії. У ряді випадків для редагування малюнка з використанням панелі інструментів Малювання малюнок слід розгрупувати і перетворити на графічний об'єкт.

Вставка і збереження малюнка

Команда Об'єкт (Object) у меню Вставка (Insert) у вікнах програм Word, Excel, PowerPoint дозволяє вставити малюнок, який можна буде редагувати надалі за допомогою програми, в якій він створювався.

Для вставки малюнка встановите курсор на місце вставки, вкажіть в меню Вставка (Insert) команду Малюнок (Picture) і виберіть одну з команд: Картинки (Clip Art), З файлу (From File), Co сканера або камери (From Scanner or Camera), Організаційна діаграма (Organization Chart). Створити малюнок (New Drawing), Автофігури (AutoShapes), Об'єкт WordArt (WordArt), Діаграма (Chart).

Для використання деяких форматів файлів необхідно встановити спеціальні графічні фільтри. Всі графічні фільтри автоматично встановлюються лише при повній установці Word. Ви можете проглянути, які фільтри для малюнків встановлені на вашому комп'ютері, вибравши в меню Вставка (Insert) команду Малюнок (Picture), З файлу (From File). У діалоговому вікні Додавання малюнка (Insert Picture) відкрийте список, що розкривається Тип файлу (Files of Type). Для перегляду малюнків в діалоговому вікні Додавання малюнкане відкриваючи файлів, натискуйте кнопку Вистави (Views) на панелі інструментів і виберіть в списку Ескізи (Thumbnails) або Перегляд (Preview).

При збереженні документа, що містить малюнки, Word автоматично підбирає для кожного графічного зображення оптимальний формат файлу. Наприклад, у форматі *,JPEG зберігаються фотографії *.GIF — штрихові малюнки. За бажання ви може самі задати ці параметри.

Вставка картинки з колекції

У Word 2003 включена нова колекція кліпів, що містить всілякі малюнки, фотографії, звукові файли і відеокліпи.

Для перегляду картинок, представлених в області завдань Колекція кліпів натискуйте кнопку Почати. Наведіть покажчик миші на картинку, що цікавить вас. Після клацання кнопки праворуч від виділеної картинки відкривається контекстне меню, що дозволяє вставити, копіювати, видалити і так далі картинку.

Заслання Картинки на вузлі Office Online дозволяє вставити кліп із спеціального сервера Microsoft, якщо у вас є доступ до Інтернет. Після клацання заслання Упорядкувати картинки вам запропонують систематизувати кліпи мультимедіа на диску вашого комп'ютера і покажуть список колекцій.

Вставка спеціальних символів і знаків

Word передбачає можливість вставки в документ спеціальних символів і знаків, не представлених на клавіатурі, наприклад, міжнародних символів грошових одиниць (е, е), букв національних алфавітів (е, е), декоративних, математичних або Юникод символів.

Office 2003 дозволяє змінювати розміри таблиці з відкритою вкладкою Символи, переміщаючи її кордони мишею. Клацання миші на символі дозволяє побачити його в збільшеному масштабі. Утримуючи такою, що натискує ліву кнопку миші, переміщаючи покажчик, можна проглянути всі символи в збільшеному масштабі. Для вибору символу з клавіатури натискуйте кілька разів клавішу Tab, поки курсор не виявиться в області розташування символів, і клавішами із стрілками виберіть потрібний символ.

Аби вставити символ з таблиці в документ, виконаєте наступні дії:

Встановите курсор на місце вставки, виберіть команду Символ (Symbol) з меню Вставка (Insert).

У вікні Символ (Symbol) відкрийте вкладку Символи (Symbols) і в списку, що розкривається Шрифт (Font) виберіть потрібний шрифт, наприклад Times New Roman.

Виберіть символ і двічі клацніть його або натискуйте кнопку Вставити (Insert). Перейдіть до наступного символу і повторите операцію.

Закрийте вікно, клацнувши кнопку Закрити (Close). До тих пір, поки ви не виберете символ, на цій кнопці буде написано Відміна (Cancel).

4. Підготовка та друк документа

Документ можна надрукувати декількома способами:

1. Якщо документ не відкритий:

перемістите значок файлу з теки Мій комп'ютер (My Computer) або провідника Windows на відповідний значок принтера в теці Принтери (Printers);

виділите значок файлу у вікні програми Мій комп'ютер (My Computer) або провідника і виберіть команду Друк (Print) у меню Файл (File);