Смекни!
smekni.com

Ознайомлення з редактором бази каналів програмного комплексу Trace Mode (стр. 2 из 2)

Після настройки автопобудови у робочому вікні редактора бази каналів відображена структура об’єктів бази каналів. Справа в окремому вікні показано існуючі в проекті вузли:

Очевидно, що коренем показаної ієрархії є об’єкт БАЗА (BASE). У підписі графічного ідентифікатора об’єктаБАЗА у кутових дужках зазначена кількість каналів, що входять у дану базу каналів. У круглих дужках вказаний вузол, до якого відноситься цей об’єкт БАЗА. Виділена кнопка Вузли (Nodes) здійснює перехід до зображення вузлів у робочому вікні редактора бази каналів.

Натиснення на будь-якому об’єкті в ієрархії виводить на екран діалог із заголовком формату Канали об’єкта: Ім’я об’єкта. Нижче показано діалоговевікноканалівоб’єкту Аналоговий Вхід (AnalogInput):


Хід роботи

1. Відкрийте редактор бази каналів.

2. Натисніть піктограму Newабо виконайте команду File => New(Файл => Новий). Появиться діалог такого вигляду:

За замовчанням запропоновано ім’я проекту TM50. Утворіть назву проекту з вашого прізвища та поточної дати (наприклад, Petrenko01012009). Задане ім’я відобразиться у вікні заголовку редактора бази каналів.

3. Створіть вузол, що є PC-контролером. Для цього виконайте команду Node => Create (Вузол => Створити). При цьому появиться діалогове вікно NodeName & Type(“Ім’я та тип вузла”). Замість запропонованого імені Node1 задайте ім’я Controller. З чотирьох класів вузлів виберіть клас PLC. Натисніть піктограму знаку “+” зліва від імені класу PLC – розкриється список типів вузлів, які належать класу PLC. Оберіть тип MIC 2000, натиснувши на його назві у списку типів вузлів. При цьому в полі під іменем вузла появиться інформація про характеристики вузла (кількість каналів, об’єктів і т.д.). Ці характеристики залежать від типу вузла. Діалог NodeName & Typeвиглядатиме так:

Натисніть кнопку “ОК”. Діалог NodeName & Type зникне, а в робочій області редактора бази каналів відобразиться піктограма та ім’я щойно створеного вузла (піктограма однозначно вказує на тип вузла).

4. Створіть вузол, що є операторською станцією. Для цього виконайте команду Node => Create і в діалозі NodeName & Type, що появиться на екрані, задайте ім’я вузла Monitor та оберіть з класу Big (“Великий”) тип вузла RTM(Net,M-Link)” та натисніть кнопку “ОК”. У робочому полі редактора бази каналів відобразиться піктограма та ім’я новоствореного вузла.

5. Створіть базу каналів контролеразасобами вбудованого в Трейс Моуд механізму автопобудови. Для цього двічі натисніть ліву кнопку миші на зображенні контролера в робочій області вікна редактора бази каналів. Появиться діалог настройки процедури автопобудови бази каналів, що спочатку має вигляд:


У цьому діалозі для кожного слоту контролера слід вказати тип застосовуваної плати ПЗО. Після цього автоматично настроюється обмін даними з цими платами. Оберіть для перших чотирьох слотів плати MIC 2718, MIC 2728, MIC 2732 таMIC 2752, як показано на наступному рисунку та натисніть кнопку “ОК”:

6. Перейдіть до редагування властивостей каналів, двічі клацніть на одному з створених об’єктів бази каналів контролера, наприклад - MIC2718_1. Відкриється вікно редагування каналів об’єкту, як показано на рисунку:


Тепер можна відредагувати властивості каналу. Ми окремо зупинимось на цьому важливому питанні, а зараз нас будуть цікавити тільки ті властивості, котрі нам будуть потрібні для завершення роботи механізму автопобудови зв’язків каналів двох вузлів. Виберіть перший канал і відредагуйте назву каналу, наприклад PST-a01-0000, встановіть для нього розмірність – ата (атмосфера), опишіть канал в полі коментарю, наприклад – Тиск в резервуарі 1_1. Двічі клацніть на вибраному каналі і перейдіть у вікно «Реквізити» вибраного каналу, як показано на рисунку:

У цьому вікні, знову ж таки не будемо зупинятись на всіх властивостях каналу, нас буде цікавити тільки відмітка в полі «Доступ» (“Access”), що дозволить передати значення калу в загальний доступ. Повторіть п.6 для всіх каналів, всіх об’єктів, значення котрих треба відобразити в структурі АСУТП.

7. Перейдемо до останньої процедури механізму автопобудови – зв’язування каналів контролера з каналами монітора.

Двічі натисніть ліву кнопку миші на зображенні операторської станції. На екранні появиться діалог “ConnectTo (“Під’єднати До”). Виберіть з першого списку у цьому діалозі вузол Controller, як показано на рисунку:


Натисніть “ОК”. Діалог ConnectTo приховається, а у робочій області вікна редактора бази каналів вже буде показано не вузли, а об’єкти, а саме об’єкт Base вузла Monitor, у якому за допомогою механізму автопобудови здійснено прив’язку каналів контролера через новий об’єкт бази каналів «Controller»:

8. Ручна прив’язка каналів контролера в базу каналів монітора.

Двічі натисніть ліву кнопку миші на зображенні об’єкта ANALOGINPUT. Буде викликаний діалог з назвою ChannelsofObject: ANALOGINPUT (“Канали об’єкта: ANALOGINPUT). У цьому діалозі виконайте команду Channel => Create (Канал => Створити). До списку каналів буде доданий новий канал. Ім’я вибраного зі списку каналу можна редагувати у полі Channel: Name (Канал: Ім’я). Змініть задане за замовчанням ім.’я каналу на ім’я “ai_01”. Виберіть його у списку і виконайте команду Channel => Createby (Канал => Створити за взірцем). Змініть ім’я новоствореного каналу на “ai_02”. Закрийте діалог ChannelsofObject: ANALOGINPUT, натиснувши стандартну піктограму закриття вікна у полі заголовку діалогу. У робочій області вікна редактора бази каналів справа від назви об’єкта “ANALOGINPUT” відобразиться у кутових дужках число 2 – кількість каналів у даному об’єкті.

За аналогією в об’єкті “ANALOGOUTPUT” створіть два канали з назвами “ao_01” і “ao_02”.

Знову відкрийте діалог “Channels of Object: ANALOG INPUT”. У списку каналів виберіть канал “ai_01”. Двічі натисніть на ньому ліву кнопку миші. Відкриється діалог з назвою Properties: ai_01”, в якому можна редагувати властивості вибраного каналу. У цьому діалозі оберіть закладку BoundariesandProcessing (“Границі та Обробка”). Задайте величини High Limit = 100, Low Limit = -5, HAlarm = 75, LAlarm = 20 та натисніть “ОК”.

8. Збережіть проект, виконавши команду File => Save (Файл => Зберегти).