Смекни!
smekni.com

Ознайомлення з редактором представлення даних програмного комплексу Trace Mode (стр. 2 из 2)

6. Збережіть проект, виконавши команду File => Save (Файл => Зберегти).

7. Відкрийте редактор представлення даних. Виконайте команду Project

=> Open (Проект => Відкрити)

За допомогою діалогу “Open”, що при цьому появиться, знайдіть у файловій системі ваш проект (він має розширення .ctm) та відкрийте його.

редактор інтерфейс графічний тест


8. Виберіть закладку “Screens” (втім, вона має бути вибрана за замовчанням). У закладці перелічено два пункти: Controller і Monitor. Двічі натисніть кнопку миші Monitor. Піктограма поряд з Monitor стане підсвіченою:

Викличте для Monitor контекстне меню і з нього оберіть команду “Add Group” (“Додати Групу”). Буде створено нову групу екранів (назвіть її Group1). Викличте для Group1 контекстне меню та виберіть у ньому пункт Add Screen (“Додати Екран”). Назвіть новостворений екран ViewChannel.

9. Двічі натисніть ліву кнопку миші на ViewChannel. У робочій області вікна редактора представлення даних відкриється вибраний екран (у полі заголовку екрана відобразиться його повна назва Monitor:Group1:ViewChannel).

10. Виберіть у панелі інструментів форму відображення “Кнопка”. При цьому у лівій нижній частині вікна редактора представлення даних появиться діалог настройки атрибутів кнопки. У полі “Text” задайте напис на кнопці Задати значення 5. Натисніть кнопку “+” – відкриється меню, в якому слід обрати пункт “Send Value” (“Відправити Значення”).


Появиться діалог “Sending to channel” (“Відправлення значення у канал”). Натиснувши кнопку “…” у верхній частині діалогу “Sending to channel”, слід викликати діалог “Select a Channel” (“Вибрати канал”). Оберіть канал customChannel і натисніть кнопку “Direct”, (“Відправлення значення”) у діалозі “Sending to channel”, а в текстовому полі Value задайте значення 5:

11. Закрийте діалог “Sending to channel”. Окресліть в робочій області екрану прямокутну область. Ця область буде зайнята новоствореною кнопкою із заданими властивостями. Написом на кнопці буде текст “Задати значення 5”. При натисненні кнопки у канал customChannel відправлятиметься значення 5.

12. За аналогією створіть ще три кнопки з написами “Задати значення 10”, “Задати значення 20” та “Задати значення 45”, при натисненні яких у канал customChannel відправлятимуться значення 10, 20 і 45 відповідно.

13. На панелі інструментів оберіть елемент рисування “Прямокутник” і нарисуйте прямокутник в робочій області екрана “ViewChannel”.

14. Виберіть інструмент “Колірний індикатор” (“Color Alarm”) і з групи індикаторів оберіть інструмент “Багатоколірний індикатор” (“Color Range Alarm”). У лівій нижній частині вікна редактора представлення даних відобразиться вікно “Атрибути” для багатоколірного індикатора. За допомогою списку Chn. у верхній частині вікна “Атрибути” здійсніть прив’язку майбутнього індикатора до каналу customChannel.


15. Відмітьте у вікні “Атрибути” прапорець “Filling” (“Заповнення”). Діапазон значень каналів розбивається на ряд сусідніх діапазонів і з кожним таким діапазоном пов’язується свій колір. У нижній частині вікна “Атрибути” натисніть кнопку “+”. Появиться діалог “Set Range” (“Встановити Діапазон”):

16. У діалозі “Set Range” в полях “Ymin” та “Ymax” задайте нижню та верхню межі діапазону значень каналу відповідно (наприклад, числа 0 та 10). За допомогою елемента “Color” викличте діалог настройки кольорів та виберіть колір, який набуватиме колірний індикатор при значеннях каналу, що попадають у заданий діапазон. Якщо відмітити прапорець “Blink” (“Блимання”), індикатор буде блимати, тобто, почергово змінювати колір із заданого у діалозі “Set Range” на заданий за замовчанням (елементом “Def. filling color”), і навпаки. Наступного разу, коли ви натиснете кнопку з написом “+”, у діалозі “Set Range”, що буде при цьому викликаний, у полі “Ymin” буде за замовчанням записано верхню межу попереднього діапазону (якщо для попереднього діапазону верхня межа була 10, то для даного діапазону 10 буде нижньою межею). Встановіть чотири діапазони: 0..10, 10..20, 20..30 та 30..50 і задайте для них відповідні кольори: чорний (для діапазону 0..10), жовтий без блимання (для діапазону 10..20), жовтий з блиманням (для діапазону 20..30) та червоний з блиманням (для діапазону 30..50).

17. Переведіть курсор миші в робочу область екрана ViewChannel та виділіть мишею створений раніше прямокутник. Він зі статичного елемента рисування перетвориться на форму відображення – багатоколірний індикатор.


18. Виберіть інструмент для створення форми відображення “Dynamic Text” (“Динамічний Текст”). Появиться вікно “Атрибути” для настройки характеристик форми відображення “Динамічний Текст”:

Здійсніть прив’язку “Динамічного Тексту” до каналу customChannel (атрибута Real). Тоді цей динамічний текст відображатиме поточне значення каналу customChannel.

19. В результаті пророблених дій на екрані ViewChannel буде присутня така група елементів:


Перейдіть в режим емуляції. Для цього натисніть на панелі інструментів піктограму “Emulation” (“Емуляція”):

20. Спочатку натисніть кнопку “Задати значення 5”. Переконайтеся, що форма відображення Динамічний Текст покаже значення 5, а індикатор залишатиметься чорним. Тоді натисніть кнопку “Задати значення 10” – Динамічний Текст відобразить нове значення каналу (10), а індикатор змінить колір на жовтий. Натисніть кнопку “Задати значення 20” – відобразиться значення каналу 20, а індикатор почне блимати. Зрештою, при натисненні кнопки “Задати значення 45” індикатор набуде червоного кольору і буде блимати (“Динамічний Текст” покаже число 45). Знову натисніть кнопку “Задати значення 5” і переконайтеся, що при значенні каналу 5 індикатор знову стане чорним. Нижче зображено вигляд екрану ViewChannel при натисненні різних кнопок:

21. Вийдіть з режиму емуляції, знову натиснувши піктограму Emulation

22. Збережіть зроблені зміни, виконавши команду Project => Save (Проект => Зберегти).

Закрийте редактор представлення даних, виконавши команду Project => Exit.