Смекни!
smekni.com

Підготовка та особливості розгортання операційних систем на підставі MS Windows (стр. 4 из 4)

· Набір засобів розгортання MicrosoftDeploymentToolkit (MDT). Надає кошти й рекомендації для розгортання серверних і клієнтських операційних систем. Інтегрується прямо з консоллю диспетчера конфігурацій, для спрощення процесу розгортання. Завантажити Microsoft Deployment Toolkit можна за адресою microsoft.com/deployment.

· Образ завантаження, що набудовується, Диспетчер конфігурацій надає 32-бітні й 64-бітні образи завантаження, засновані на Windows PE 2.0 і включає підтримку VBScript, інструментарію керування Windows (WMI), а також додатків HTML (HTA). Однак, якщо необхідно, щоб процес розгортання запитував інформацію від окремої бази даних SQL Server, то для цього потрібний набудовується образ, що, завантаження з підтримкою ADO.

· Пакет установки операційної системи Містить вихідні файли з DVD Windows Server 2008.

· Пакет MDT Містить всі сценарії й підтримуючі файли, необхідні для роботи набору засобів розгортання Microsoft Deployment Toolkit.

· Клієнтський пакет диспетчера конфігурацій Містить файли установки для клієнта диспетчера конфігурацій.

· Пакет параметрів Містить файл unattend.xml, використовуваний для автоматичної установки Windows Server 2008, а також файл customsettings.ini, використовуваний разом з набором засобів розгортання Microsoft Deployment Toolkit.

· Пакет Sysprep Використовується тільки при розгортанні Windows Server 2003 або Windows XP і надає файли sysprep.

· Драйвери Містить всі драйвери, необхідні для конкретних моделей серверів.

· Загальні мережні ресурси для джерел пакета й записаних файлів WIM Місця розташування у форматі UNC, де будуть зберігатися перераховані вище пакети, разом з модифікованим образом WIM.

Щоб використовувати Microsoft Deployment Toolkit з диспетчером конфігурацій, необхідно встановити його на тім же комп'ютері, що й консоль керування диспетчера конфігурацій. Після того, як це зроблено, перейдіть на «Пуск» | «Програми» | Microsoft Deployment Toolkit, виберіть настроювання інтеграції диспетчера конфігурацій і вкажіть ім'я свого сервера вузла диспетчера конфігурацій, а також код вузла й натисніть кнопку «Далі». Це додає до консолі диспетчера конфігурацій дозволу, надавані набором засобів розгортання Microsoft Deployment Toolkit. Тепер при запуску консолі диспетчера конфігурацій і правом клацанні на «Послідовності завдань» можна буде побачити нову можливість, як показано на рисунку 6.

Рисунок 6 – Імпорт послідовності завдань Microsoft Deployment


Потрібно вибрати імпорт послідовності завдань Microsoft Deployment і виконати зазначені нижче дії для створення необхідних пакетів і послідовності завдань Windows Server 2008:

1. На екрані вибору шаблона вибрати «Послідовність завдань сервера» і натиснути кнопку «Далі».

2. Надати ім'я послідовності завдань, а також коментарі, що описують послідовність завдань і натиснути кнопку «Далі».

3. Ввести інформацію, необхідну для приєднання до домену або робочої групи, включаючи облікові дані користувача для приєднання сервера до домену. Увести також інформацію про організації й ключ продукту й надати шлях UNC і ім'я файлу для налаштовуваного образу WIM, що буде створений. Надати облікові дані користування для підключення до загального мережного ресурсу, де буде зберігатися файл WIM і натиснути кнопку «Далі».

4. На екрані образа завантаження вибрати створення нового образа завантаження, надати точку в мережі, яку варто виконати як вихідний каталог пакета для пакета образа завантаження й натиснути кнопку «Далі».

5. Надати ім'я пакета, інформацію про версію й коментар для пакета образа завантаження й натиснути кнопку «Далі».

6. Вибрати платформу (x86 або x64), підтримку ADO, додаткові шрифти, якщо вони потрібні, спеціальний фон для образа завантаження, якщо він необхідний, а також додаткові папки, які варто включити в образ Windows PE і натиснути кнопку «Далі».

7. На екрані пакета Microsoft Deployment Toolkit вибрати створення нового пакета файлів Microsoft Deployment Toolkit, надати шлях UNC для використання як джерело пакета й натиснути кнопку «Далі».

8. Надати ім'я, версію, виробника й коментарі для пакета Microsoft Deployment Toolkit і натиснути кнопку «Далі».

9. Для образа ОС вибрати створення нового пакета установки ОС, надати шлях до вихідних файлів Windows Server 2008 і місцезнаходження UNC для використання як каталог джерела пакета, після чого натиснути кнопку «Далі».

10.Для клієнтського пакета вибрати створення нового клієнтського пакета диспетчера конфігурацій і натиснути кнопку «Далі».

11.Для пакета параметрів вибрати створення нового пакета параметрів, надати місцезнаходження UNC для використання як джерело пакета параметрів і натиснути кнопку «Далі».

12.Для пакета Sysprep вибрати «Файли Sysprep не потрібні» і натисніть кнопку «Далі».

Тепер майстер створить образ завантаження й всі пакети. Якщо розгорнути «Пакети», «Образи завантаження», «Пакети установки операційної системи» і «Послідовності завдань», можна буде побачити всі пакети й послідовність завдань, які були створені. Після створення всіх пакетів їх варто розгорнути на крапках поширення [4].

На додаток до цих пакетів часто буде необхідно додавати драйвери для конкретного серверного встаткування. Це робиться шляхом додавання драйверів до сховища драйверів диспетчера конфігурацій і створення пакета драйверів, що буде використаний у ході розгортання.

Для імпорту драйверів у каталог драйверів і створення пакета драйверів, перейти у консоль диспетчера конфігурацій, клацнути правою кнопкою миші «Драйвери» і вибрати «Імпорт». Вибрати імпорт всіх драйверів у зазначеному шляху UNC, потім увести шлях UNC, що містить всі драйвери, зібрані для конкретних моделей серверів. По завершенні цього, натиснути кнопку «Далі».

На сторінці відомостей про драйвери вибрати, які файли INF необхідно імпортувати й, при бажанні, визначити драйвери в яку-небудь категорію. Натисніть кнопку «Далі», а потім, на сторінці додавання драйверів до пакета, вибрати «Новий пакет». Укажіть ім'я, коментар і шлях UNC, що буде використовуватися як джерело для пакета драйвера й натисніть кнопку ОК. Вибрати відновлення крапок розподілу після завершення й натиснути кнопку «Далі».

На сторінці додавання драйвера до образа завантаження, вибрати раніше створений образ завантаження й виставити прапорець «Обновити крапки розподілу після завершення». Натиснути кнопку «Далі», потім на сторінці зведення натиснути кнопку «Далі» знову, щоб завершити роботу майстра, імпортувати драйвери й створити пакет драйверів.

3.3 Установка й налаштування ролей сервера

Набір засобів розгортання Microsoft Deployment Toolkit дає також і можливість установлювати й набудовувати ролі сервера. Наприклад, користувач може настроїти послідовність завдань для розгортання Windows Server 2008 на сервері філії, де будуть працювати лише контролер домену тільки для читання й файловий сервер.

Щоб успішно виконати це, перейти до завдання установки програмного забезпечення в редакторі послідовностей завдань і вибрати Add («Додати») | MDT | Install Roles and Features («Установка ролей і компонентів»). Потім, у новоствореному завданні установки ролей і компонентів, відзначити контролер домену Active Directory і файловий сервер.

Рисунок7. Установка ролей і компонентів


Тепер необхідно настроїти параметри для контролера домену тільки для читання. У редакторі послідовності завдань виберати Add («Додати») | MDT | Configure ADDS («Настроїти ADDS»). У завданні Configure ADDS вибрати створення нової репліки контролера домена тільки для читання й указати значення для наступних властивостей.

· Ім'я DNS існуючого домена

· Контролер домена джерела реплікації

· Обліковий запис

· Пароль відновлення (безпечного режиму)

Висновки

Windows найпоширеніша операційна система, і для більшості користувачів вона найбільш підходяща через свою простоту, непоганий інтерфейс, прийнятну продуктивність й величезну кількість прикладних програм для неї.

Безумовно, крім описаних вище загальних розходжень існує безліч дрібних деталей, з якими можна зіштовхнутися на практиці. У цілому ж розгортання Windows 7 стало більш керованим і гнучким у порівнянні з Windows XP, багато в чому завдяки новому формату установчих файлів (WIM), що змінили підхід до підготовки й обслуговування системних образів. Керування ними значно спростилося в організаціях, де потрібно підтримувати й розгортати велику кількість системних конфігурацій. Тепер для «клонування» настроєної ОС не обов'язково прибігати до засобів сторонніх виробників, оскільки формат WIM-образів досить зручний як для обслуговування, так і для розгортання на різних апаратних конфігураціях. У той же час модульна архітектура Windows 7 дає можливість набудовувати величезну кількість параметрів ОС ще до її установки за допомогою файлу відповідей.

Також вище було показано, як використовувати диспетчер конфігурацій System Center і набір засобів розгортання Microsoft Deployment для розгортання Windows Server 2008, додавання таких ролей, як файловий сервер і контролер домена, установки стосовних до певного комп'ютера змінних і розгортання операційної системи за допомогою завдань, що завантажуються послідовністю носіїв.

Перелік літератури

1. А. Левин. Самоучитель работы на компьютере. Издательский дом «Питер», 2002. – 655 с.

2. Електронний ресурс: http://www.oszone.net/1715/

3. Електронний ресурс: http://www.oszone.net/8616

4. Електронний ресурс: http://www.oszone.net/6687/Windows_Server_2008_System_Center