Смекни!
smekni.com

Проектування автоматизованої інформаційно-довідкової системи обліку проданих квитків на авіарейси (стр. 2 из 3)

Імпорт таблиць. Імпорт даних у таблицю з інших файлів.

Зв’язок з таблицями. Встановлення зв’язків з даними, що зберігаються в таблицях інших БД (необов’язково Access), що дозволяють змінювати ці дані.

Після створення таблиці на екран виводиться її вікно і можна починати введення і редагування даних у полях.

Редагування даних у полі й робота з фрагментами таблиць (копіювання, переміщення, видалення) виконуються за загальними правилами.

Інтерфейс системи Access складається з меню, вікон та інших засобів, які полегшують взаємодію з системою Access. Цей інтерфейс дає можливість виконувати операції без вводу команд.

Система Access має потужну довідкову систему. Якщо вам у процесі роботи буде що-небудь не зрозуміло, не хвилюйтесь — система Access у будь-який момент вам допоможе.

2.2 Вибір технічних засобів для розв’язання задачі

Корпорація Intel об’явила про випуск свого нового процесора Pentium ІV. Але, придивившись уважніше до напису на його корпусі Ви побачите, що насправді він називається Pentium з трьома знаками оклику. Мікропроцесори рідко вибивають настільки сильні емоції, що їх приходиться виражати трьома знаками оклику. Чи оправдає цей довгожданий і найбільш удосконалений на сьогодні кристал покладені на нього надії .

Системи на базі - 2200 МГц процесорів Pentium ІV мають дуже високу ефективність – вони переважають по швидкості всі інші настільні ПК з Windows XP, які тестувалися у лабораторії журналу РС Word. Але, новий кристал пропонує більше чим просто черговий крок в мегагерцові й гонці. Компанія Intel додала в Pentium ІV в загальній кількості 70 нових інструкцій, які призначені для прискорення написаних в розрахунку на них ігор, допоміжних модулів Інтернет, графічних додатків і програм розпізнавання мови. Як показало наше попереднє тестування, ця технологія дійсно може “добавить прыти” таким задачам. Крім цього, історія з початком поставок процесора Pentium MMX в 1997 р. на цей раз не повториться – тепер повинна появитися велика кількість програм, які реально використовують нові можливості Pentium IV. Більшість такого ПО спочатку буде зорієнтовано на гравців і фанатів мультимедіа, а не на серйозних користувачів.

2.3 Блок-схема алгоритму розв’язання задачі

Слово “алгоритм” походить від імені видатного математика середньовічного Сходу Мухаммеда аль-Хорезмі. Ним були запропоновані прийоми виконання арифметичних обчислень з багатозначними числами. Пізніше в Європі ці прийоми назвали алгоритмами – від латинського написання імені аль-Хорезмі.

Алгоритм зрозуміле і точне розпорядження виконавцеві виконати кінцеву послідовність команд, що приводить від початкових даних до шуканого результату.

Властивості алгоритму:

Дискретність. Процес розв’язання задачі повинен бути розбитий на послідовність окремих (дискретних) кроків. Тільки виконавши одну команду, виконавець зможе розпочати виконання наступної.

Точність.(визначеність). Кожна команда алгоритму повинна визначати однозначну дію виконавця. Ця вимога називається точністю алгоритму.

Зрозумілість. Алгоритм, складений для конкретного виконавця, повинен включати тільки ті команди, які входять до його системи команд.

Скінченність.(результативність). Виконання алгоритму повинно завершитися за кінцеве число кроків.

Масовість. Алгоритм повинен забезпечувати розв’язання всього класу задач даного типу.

Важливо, що виконавцем алгоритмів може бути не людина, а автомат. Серед всіляких автоматів комп’ютер є лише окремим (хоч і найбільш вражаючим) прикладом виконавця, чия поведінка реалізується на основі алгоритму. Більш того, створення комп’ютерів вплинуло на розвиток теорії алгоритмів, однієї з галузей математики.

Комп’ютер діє як автоматичний формальний виконавець алгоритмів обробки інформації. Це його головна властивість.

Людина повинна розуміти обмеженість можливостей комп’ютера як виконавця, необхідність самій передбачати всю тонкість команд, що доручаються комп’ютеру для виконання, і що вся відповідальність за використання комп’ютерів суспільством лежить тільки на людях.

Алгоритми:

1) Поповнення файлу даних новими записами:

- відкрити таблицю “Споживачі”;

- встановити курсор у нижньому вільному рядку;

- за допомогою клавіатури ввести нові дані.

2) Вилучення з файлу даних непотрібних записів:

- повністю ввести потрібні критерії в звичайному запиті-вибірці;

- виконати запит і пересвідчитись, що на екран виведені саме ті записи;

- в меню вибрати команду “Запрос Удаление”.

3) Внесення необхідних змін в існуючі записи:

- ввести потрібні критерії в запиті-вибірці;

- в меню вибрати команду ”Запрос Обновление”;

- в рядку, що з’явився ввести потрібні дані.

4) Сортування записів за декількома полями:

- здійснити за допомогою команди “Сортировка”, що знаходиться в меню “Записи” і, крім того, існують дві кнопки на панелі інструментів: “По возрастанию” і “По убыванию”.

5) Пошук інформації за заданим критерієм:

- створити запит на вибірку;

- ввести всі потрібні параметри.

Способи подання алгоритмів.

Алгоритм може бути виражений в усній формі, записаний у вигляді тексту. Існує спеціальна навчальна алгоритмічна мова, що дозволяє записати алгоритм за допомогою звичайних російських слів для більш зрозумілого відображення.

Дуже зручно зображати алгоритм у вигляді блок-схем.

Схема алгоритму:

Схема алгоритму – це графічне зображення алгоритму за допомогою окремих блоків, які позначають ту або іншу дію. У блок-схемах окремі дії зображаються геометричними фігурами, які мають стандартні призначення і вигляд.

Блоки в блок-схемі сполучаються лініями потоку. У кожний блок може входити не менше однієї лінії потоку, а виходити тільки одна. З логічного блоку перевірки умови завжди виходять дві лінії потоку: одна у разі виконання умови, а інша у разі її не виконання.

2.4 Комп’ютерна реалізація окремих об’єктів системи (таблиці, форми, звіти, запити)

При запуску Access відкривається діалогове вікно, в якому необхідно створити нову базу даних.

Після створення бази даних виводиться вікно, в якому можна працювати з усіма об’єктами БД: відкривати і змінювати ті, що є, створювати нові.

Основними об’єктами є такі:

Таблиці.Містить дані у вигляді двомірної таблиці. Таблиці – основа БД, від них залежать усі інші об’єкти. У базі даних відомості з кожного джерела зберігаються в окремій таблиці. При роботі з даними з декількох таблиць встановлюються зв’язки між таблицями.

Запити. Створюються для пошуку і відбору даних з таблиці, що задовольняють певним умовам. Запити дозволяють також оновити або видалити одночасно декілька записів, виконати вбудовані або спеціальні обчислення.

Форми.Застосовуються для перегляду, введення або зміни даних у таблицях. Форма також дозволяє відібрати дані з однієї або декількох таблиць і вивести їх на екран, використовуючи стандартний або створений користувачем макет.

Звіти. Відображають певним чином і друкують дані з таблиці або запиту. У звіті дані редагувати не можна. Звіти можуть містити дані, взяті з декількох таблиць або запитів.

Макроси. Автоматизують стандартні дії.

Модулі. Автоматизують складні операції, які не можна описати макросами.

Запит СКБД Access XP – це умови, за допомогою яких можна скласти набір необхідних полів (в тому числі і з декількох таблиць) і задати ті значення полів, за якими вибираються записи для обробки, тобто задати фільтр відбору інформації.

Етапи створення бази даних:

Спочатку на екрані монітора нажимаємо лівою клавішею мишки кнопку

“Пуск “, знаходимо в пункті “Програми” рядок “Microsoft Access” і виділяємо його лівою клавішею миші. Після виконання цих операцій, перед нами відкривається вікно “Microsoft Access”, і вікно, в якому знаходяться такі пункти: “Новая база данных”, ”Запуск мастера” і “Открыть базу данных”. В цьому вікні вибираємо пункт “Новая база данных” і нажимаємо кнопку “ОК”. Відкривається вікно “Файл новой базы данных”, в якому ми задаємо адресу розміщення нової бази даних, її назву і після цього нажимаємо кнопку “Создать” лівою клавішею миші.

Після цього перед нами відкриється вікно нашої нової бази даних і ми побачимо вікно з закладками: “Таблицы”, “Запросы”, ”Формы”, “Отчеты”, “Макросы”,” Модули”. Нажимаємо закладку “Таблицы” лівою клавішею миші, і побачимо в правому кутку вікна три кнопки “Открыть”, “Конструктор” і “Создать”. Нажимаємо кнопку “Создать” лівою клавішею миші і бачимо перед собою нове вікно “Новая таблица”, в якому бачимо п’ять режимів створення таблиць: “Режим таблицы”, “Конструктор”, “Мастер таблиц”, “Импорт таблиц” і “Связь с таблицами”. Виділяємо режим “Конструктор” і нажимаємо кнопку “ОК”, яка знаходиться в правому нижньому кутку вікна. В новому вікні “Таблица 1” в колонці “Назва поля” задаємо імена полів, а навпроти в колонці “Тип данных” вибираємо зі списку необхідні, і визначаємо їхні властивості. Після цього нажимаємо лівою клавішею миші кнопку “х” і задаємо ім’я нової таблиці. Відкриваємо нашу таблицю за допомогою кнопки “Открыть” і вносимо дані в таблицю, це і буде базою даних.

Для того, щоб робити вибірки з нашої бази даних створимо систему запитів. Для цього натискуємо лівою клавішею миші в вікні бази даних закладку “Запросы” і бачимо ті ж самі три кнопки що і в закладці “Таблицы”. Нажимаємо кнопку “Создать” і з’являється вікно “Новый запрос”, де з режимів “Конструктор”, “Простой запрос”, “Перекрестный запрос”, “Повторяющийся запрос”, “Записи без подчиненных”, ми вибираємо режим “Конструктор” і нажимаємо кнопку “ОК”. В новому вікні “Запрос 1” ми вибираємо зі списку поля за якими робитиметься запит.