Смекни!
smekni.com

Створення шаблонів документів засобами Microsoft Word (стр. 5 из 7)

5. Рядки [5] й [8] за допомогою команди ФорматÞШрифт оформіть верхнім індексом. Символи з такою властивістю піднімаються над базовою лінією й виглядають “притиснутими” до попереднього рядка.

6. Виділить всі 8 рядків і командою ФорматÞАбзац установіть міжрядковий інтервал Полуторний. Ви побачите, що рядки з верхнім індексом відділені від попередніх рядків більшими проміжками. Тому для рядка [4] і рядка [7] встановіть міжрядковий інтервал Одинарний.

7. Рядки [5] й [8] вирівняйте по центру. Зверніть увагу, що Word виконує вирівнювання не по центру аркуша, а в межах області, відокремленої відступами абзацу.

3.2.2 Оформлення частини документа, що залишилася

Після оформленої шапки додайте 3 порожніх абзаци. У них задайте відступ ліворуч рівним 0 см (це значення за замовчуванням).

Наберіть й відформатуйте частину документа, що залишилася. При оформленні пояснень до полів і підборі довжини підкреслення застосовуйте ті ж способи, що й при оформленні шапки заяви.

Зверніть увагу на наступні особливості документу:

а) назва заяви оформлена напівжирним шрифтом й відцентрована;

б) до частини “Додаток:” всі абзаци - однорядкові, а в додатку окремими абзацами є пронумеровані пункти;

в) в усьому документі інтервал полуторний, а в рядках, оформлених верхнім індексом, інтервал одинарний;

г) у випадку, коли пояснення полів не треба центрувати, а потрібно тільки відсунути, користуйтеся лінійкою для настроювання абзацного відступу.

Після оформлення документу порівняйте його зі зразком у режимі попереднього перегляду. Знайдені розходження усуньте. Збережіть документ.

3.3 Завдання

Підготувати бланк “Заяви”. Тематику бланка вибрати самостійно.

3.4 Контрольні запитання

3.4.1 З яких частин складається бланк “Заяви”?

3.4.2 Як оформлюються підрядкові написи, їхнє призначення?

3.4.3 Навіщо створюються рядки з підкресленням й як забезпечується необхідна довжина рядка?

3.4.4 Як створюється шапка заяви?

3.4.5 Як встановити міжрядкові інтервали?

3.4.6 Як вибираються розміри шрифту?


4. Лабораторна робота № 4. Документ “Рекламний лист”

документ редактор текст оформлення

4.1 Мета роботи

У цій роботі описується створення документа зі складним оформленням - рекламного листа (див. додаток Б.5). Основний текст документа розбитий на два стовпчики. Текст у верхній і нижній частині сторінки оформлений в один стовпчик. У документі є 4 зображення й 2 графічних об'єкти (написи).

4.2 Загальні відомості

4.2.1 Оформлення тексту

При оформленні рекламного листа зручніше спочатку відформатувати текст, а потім перейти до додавання малюнків.

1. Використання файлу-заготівки.

Створіть новий документ (команда ФайлÞСтворити). У порожній документ додайте текст із додатка Б.4 і займіться оформленням документа. Нижче описано, які команди форматування й у якому порядку зручніше застосовувати для оформлення рекламного листа.

Установіть поля по 1,5 см з кожної сторони (команда ФайлÞПараметри сторінки).

Усуньте орфографічні помилки. Якщо назва TeachPro позначається як помилкове слово (виходить, слова немає в словнику Word), то виключіть його з перевірки.

2. Оформлення шапки й заключної частини документу.

Відокремте шапку документу від основного тексту, що буде оформлений у два стовпчики, двома порожніми рядками. Аналогічно, двома порожніми рядками відокремте від основного тексту весь текст у нижній частині документу, починаючи від абзацу “Пропозиції по співробітництву”.

Оформіть шапку, підібравши потрібні шрифти й вирівнювання (заголовок - напівжирний, розмір - 18 пт, вирівнювання - по центру; підзаголовок - курсив, 11 пт, по центру). Перелік продуктів відформатуйте як нумерований список (шрифт - напівжирний, 11 пт).

У нижній частині документу використайте курсивний шрифт, 11 пт. Для адрес і телефонів - напівжирний шрифт, 10 пт.

3. Оформлення основного тексту.

Основний текст треба розбити на два стовпчики. Виділить його й виберіть команду ФорматÞСтовпчики. У діалоговому вікні виберіть варіант “два стовпчики” і задайте проміжок між колонками 1,0 см.

Установіть в основному тексті шрифт Times New Roman, розмір 8 пт.

Вирівняйте абзаци основного тексту по ширині. Включіть в документі перенос слів (команда СервісÞМоваÞРозміщення переносів).

Зауваження: перевірте, чим відрізняються режими відображення ВидÞЗвичайний і ВидÞРозмітка сторінки. У режимі Розмітка сторінки документ у вікні Word більше схожий на друковану копію, хоча відображається повільніше, ніж у режимі Звичайний. Для подальшої роботи встановите режим Розмітка сторінки й задайте масштаб По ширині сторінки.

Для заголовків в основному тексті (наприклад, “Методика навчання” й “Режими проведення занять”) використайте напівжирний курсив, 11 пт. У цих заголовків командою ФорматÞАбзац задайте Інтервал перед рівним 3 пт.

Підзаголовки пунктів (наприклад, “Безперервний” й “Покроковий”) оформіть шрифтом 10 пт, курсив, підкреслений.

Якщо підзаголовок “Контрольний” перейшов у перший стовпчик, то треба спеціально зафіксувати його як початковий рядок другого стовпчика. Для цього перед абзацом треба вставити розрив стовпчика наступним чином:

а) поставте курсор перед буквою “ДО” у підзаголовку “Контрольний”;

б) виберіть команду ВставкаÞРозрив і варіант Почати новий стовпчик.

4. Контроль поточного стану документу.

Перегляньте документ у режимі попереднього перегляду (команда ФайлÞПопередній перегляд). По висоті в нижній частині аркуша повинно залишатися 15-20% порожнього простору, щоб можна було вставити малюнки й додати написи в рамках.

4.2.2 Вставка малюнків

Тепер можна додати в рекламний лист зображення. Виконайте наступні дії:

а) поставте курсор приблизно в те місце, де повинен бути перший малюнок (у перший або другий рядок лівого стовпчика основного тексту);

б) скопіюйте малюнки з папки “Мої малюнки” у текст, згідно зразка (якщо зразки малюнків відсутні, створіть їх самі);

в) установіть режим Поверх тексту тому, що в режимі “Усередині тексту” малюнку не можна буде призначити обтікання текстом.

Подивіться, як виглядає документ. Очевидно, потрібно змінити формат малюнка.

Зауваження: однократний щиглик виділяє малюнок, подвійний – викликає редактор малюнка. Клацніть по малюнку один раз. На його рамці з'являться маленькі квадратики – маркери розміру. Це ознака того, що малюнок виділений. Тепер клацніть по малюнку двічі. Текст зникне, і ви побачите тільки малюнок – зараз ви перебуваєте в автоматично запущеній програмі Microsoft Draw (для редагування малюнків).

Виділіть малюнок, поміщений у текст. Уменшіть малюнок приблизно до половини ширини стовпчика. Тепер задайте обтікання малюнка текстом. Натисніть праву кнопку миші на малюнку. З контекстного меню малюнка виберіть команду Формат малюнка, потім закладку Обтікання й варіант По контуру.

Якщо у малюнка зайві білі області, їх треба обрізати. Включіть панель інструментів Настроювання зображення (команда ВидÞПанелі інструментівÞНастроювання зображення). Виділіть малюнок. На панелі Настроювання зображення виберіть інструмент Обрізка, як показано на рис. 4.1. Мишею перетягніть маркери на серединах правої й нижньої сторін малюнка так, щоб видалити білі поля.

Рисунок 4.1 - Панель інструментів Настроювання зображення

Перемістіть малюнок так, щоб над ним було два повних рядки й трішки вліво, щоб малюнок виступав за текст.

Тепер зробіть так, щоб відстань від малюнка до тексту була однаковою: на закладці Обтікання задайте Відстань від тексту ліворуч/праворуч по 0,1 см.

В Word малюнки, вставлені поверх тексту, автоматично прив’язуються до одного з абзаців біля позиції вставки. Коли малюнок виділений, його крапка прив'язки відображається у вигляді якоря (якщо включено показ символів, що не друкуються). При переміщенні тексту (наприклад, при видаленні або додаванні декількох абзаців) малюнки автоматично переміщаються разом з текстом. У деяких випадках це буває незручно, наприклад, коли положення малюнків на аркуші жорстко визначено.

Для того, щоб малюнок не переміщався разом з текстом, зніміть у нього прапорець командою об'єктного меню Формат малюнкаÞПоложенняÞПереміщати разом з текстом. На тій же закладці діалогового вікна (Положення) встановіть прив'язку малюнка не до абзаців тексту, а до полів сторінки: для властивостей Положення по вертикалі/по горизонталі виберіть варіант "Від поля", як показано на рис. 4.2.


Рисунок 4.2 - Параметри положення малюнка, які жорстко закріплюють його на сторінці

Для вставки інших малюнків виконайте наступні дії:

- додайте в документ ще кілька малюнків;

- зменшить розмір малюнків;

- перемістіть їх у те місце, де вони повинні бути;

- пообрізайте у малюнків білі області;

- потрібно, щоб розміри малюнків були однаковими, для цього виділіть перший малюнок і виберіть команду Формат малюнкаÞРозмір, запишіть значення висоти й ширини першого малюнка, а потім виділіть другий малюнок й установіть ті ж самі значення висоти й ширини;

- призначте малюнку Обтікання текстом по контуру;

- на закладці Обтікання встановіть Відстань від тексту ліворуч і праворуч по 0,1 см;

- відключіть у малюнка прапорець переміщення разом з текстом і на закладці Положення встановіть прив'язку Положення по вертикалі/по горизонталі типу Від поля, як показано на рис. 4.2;

- перемістіть другий малюнок так, щоб він накладався на перший малюнок, якщо буде потрібно, змініть розміри малюнків однаковим способом.


4.2.3 Додавання написів

У рекламному листі є два написи – графічних об'єкта, у вигляді рамок з текстом. Усередині об'єкта-напису можна помістити будь-яку кількість абзаців тексту. Напис є графічним об'єктом, розташованим поверх тексту.