Смекни!
smekni.com

Припущення - це величина, про яку передбачається, що вона близька до результату ВСД.

У нашому випадку функція для розв'язку завдання використовує тільки

аргумент Значення, один з яких обов'язково негативний (витрати по проекту). Якщо внутрішня швидкість обороту інвестицій виявиться більше ринкової норми прибутковості, то проект уважається економічно доцільним. А якщо ні, то проект повинен бути відкинуть.

Розв'язок наведений на мал. 2. Формули для розрахунків:

у комірці В14:

=ВС(В5:В10)

у комірці С14:

=ЯКЩО (В14>В12);"

Проект економічно доцільний";

"Проект необхідно відкинути")

Microsoft Excel

Мал. 2. Розрахунки внутрішньої швидкості обороту інвестицій

1. Розглянемо цей приклад для всіх комбінацій вихідних даних. Для створення сценарію слід використовувати команду Сервіс | Сценарії | кнопка Додати(мал. 3). Після натискання на кнопку ОК з'являється можливість внесення нових значень для змінюваних комірок (мал. 4).

Для збереження результатів по першому сценарію немає необхідності редагувати значення комірок - досить нажати кнопку ОК ( для підтвердження значень, що з'явилися за замовчуванням, і виходу у вікно Диспетчер сценаріїв).

Microsoft Excel

Мал. 3. Додавання сценарію для комбінації вихідних даних

Microsoft Excel

Мал. 4. Вікно для зміни значень комірок

3. Для додавання до розглянутого завдання нових сценаріїв досить нажати кнопку Додати у вікні Диспетчер сценаріїв і повторити вищеописані дії, змінивши значення в комірках вихідних даних (мал. 5).

Сценарій "Швидкість обороту 1" відповідає даним (-700; 70; 90; 300; 250; 300), Сценарій "Швидкість обороту 2" - (-600; 50; 100; 200; 200; 300),

Сценарій "Швидкість обороту 3" - (-650; 90; 120; 200; 250; 250).

Нажавши кнопку Вивести, можна переглянути на робочому аркуші

результати розрахунків для відповідної комбінації вихідних значень.

Microsoft Excel

Мал. 5. Вікно Диспетчер сценаріїв з доданими сценаріями

4. Для одержання підсумкового звіту по всіх доданих сценаріях слід нажати кнопку Звіту вікні диспетчера сценаріїв. У вікні, що з'явилося, звіт по сценарію вибрати необхідний тип звіту й дати посилання на комірки, у яких обчислюються результуючі функції. При натисканні на кнопкуОК на відповідний аркуш робочої книги виводиться звіт по сценаріях (мал. 6).

Microsoft Excel

Мал. 6. Звіт по сценаріях розрахунків швидкості обороту інвестицій

1.9 Побудова діаграм

Для вистави в графічному виді даних робочих аркушів (таблиць) використовують діаграми. Дані робочого аркуша, які використовуються при створенні діаграм, з'єднуються з нею й при їхній зміні діаграма обновляється. Можна створювати вбудовану діаграму, яка додана безпосередньо в робочий аркуш, або виконати її на окремому аркуші діаграми в робочій книзі. Після створення можна доповнити діаграму назвами й лініями сітки. Для зміни формату діаграми можна використовувати авто формати.

Для створення діаграми за допомогою майстра діаграми виконаєте такі дії:

1. Виділите дані, які вам потрібно використовувати в діаграмі.

2. Виконаєте команду Вставка / Діаграма або клацніть по кнопці Майстер діаграм.

3. З'явиться діалогове вікно Майстер діаграм (крок 1 з 4).Виберіть тип діаграми з відповідного списку, а потім її вид. Після чого клацніть по кнопці Далі>. У вас є можливість побачити попередній вид діаграми, нажавши лівою кнопкою миші на кнопку Перегляд результату.

Microsoft Excel

Мал. 9. - Майстер діаграм

4. Якщо адреса діапазону в текстовім полі Діапазон вкладки Діапазон даних правильний, клацніть по кнопці Далі>. У протилежному випадку виділите діапазон у робочім вікні або введіть адреси його комірок і після цього клацніть по кнопці Далі>. Також можна внести деякі зміни, вибравши вкладку Ряд. З'явиться нове діалогове вікно.

5. У данім вікні можна вдосконалити діаграму, використовуючи відповідні вкладки. Наприклад, гістограма може прийняти такий вид. Клацніть по кнопці Далі>. З'явиться останнє діалогове вікно майстра діаграм.

6. Укажіть місце розташування діаграми.

7. Клацніть по кнопці Готове. Діаграма з'явиться на робочому аркуші.

Після вставки діаграми в робочий аркуш можна змінити її розміри або перемістити в інше місце, перед цим виділивши її. Щоб виділити діаграму, помістите на ній курсор миші й клацніть лівою кнопкою миші. При цьому близько діаграми з'явиться тонка прямокутна рамка з маркерами у вигляді чорних квадратиків по кутах, посередині кожної зі сторін (розмірні маркери).

Для зміни розмірів діаграми виконаєте такі дії:

1. Виділите діаграму.

2. Переміните розміри діаграми, переміщаючи розмірні маркери. Для пропорційної зміни розмірів переміщайте кутові розмірні маркери, для зміни ширини або висоти - відповідні маркери на серединах сторін.

Microsoft Excel

Мал. 10. - Майстер діаграм, джерело даних

Microsoft Excel

Малюнок 11. - Майстер діаграм, параметри діаграми

електронний таблиця сценарій діаграма

Microsoft Excel

Малюнок 12. - Майстер діаграм, розміщення діаграми

Microsoft Excel

Малюнок 13. - Переміщення діаграми


РОЗДІЛ 2. ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНА ПРАЦІ ПРИ РОБОТІ НА ПЕРСОНАЛЬНОМУ КОМП’ЮТЕРІ

Інструкція з техніки безпеки, пожежної безпеки для користувачів персональним комп’ютером (далі інструкція) встановлює основні вимоги щодо забезпечення охорони праці, техніки безпеки, пожежної безпеки на виробничому навчання Полтавського професійного ліцею при роботі з персональним комп’ютером (далі ПК). Користуватися ПК мають право лише особи, за якими комп’ютери закріплені, а також згідно переліку осіб, затверджені директором; іншими особами доступ до комп’ютерів категорично заборонений.

2.1 Основні вимоги до користувачів ПК з охорони праці, техніки безпеки, пожежної безпеки

1. Виконувати умови інструкції з експлуатації ПК.

2. При експлуатації ПК необхідно пам'ятати, що первинні мережі електроживлення під час роботи знаходяться під напругою, яка є небезпечною для життя людини, тому необхідно користуватися справними розетками, відгалужуваннями та з'єднувальними коробками, вимикачами та іншими електроприладами.

3. До роботи з ПК допускаються працівники та учні, з якими був проведений вступний інструктаж та первинний інструктаж (на робочому місці) з питань охорони праці, техніки безпеки, пожежної безпеки та зроблений запис про їх проведення у спеціальному журналі інструктажів.

4. Працівники та учні при роботі з ПК повинні дотримуватися вимог техніки безпеки, пожежної безпеки.

5. При виявленні в обладнанні ПК ознак несправності (іскріння, пробоїв, підвищення температури, запаху гару, ознак горіння) необхідно негайно припинити роботу, відключити все обладнання від електромережі і терміново повідомити про це відповідних посадових осіб, спеціалістів.

6. Вміти діяти в разі ураження інших працівників, учнів електричним струмом або виникненні пожежі.

7. Знати місця розташування первинних засобів пожежогасіння, план евакуації працівників з приміщення в разі виникнення пожежі.

2.2 Вимоги охорони праці до приміщення для роботи з ПК

1. Стіни приміщень для роботи з ПК мають бути пофарбовані чи обклеєні шпалерами спокійних кольорів з коефіцієнтом відбиття 40% – 60%. Вікна повинні обладнуватися сонцезахисними пристроями (жалюзі, штори і т.п.)

2. Для освітлення приміщень з ПК необхідно використовувати люмінесцентні світильники. Освітленість робочих місць у горизонтальній площині на висоті 0,8 м від підлоги повинна бути не менше 400 лк. Вертикальна освітленість у площині екрану не більше 300 лк.

3. У приміщеннях для роботи з ПК необхідно проводити вологе прибирання та регулярне провітрювання протягом робочого дня. Видалення пилу з екрану необхідно проводити не рідше одного разу на день.

2.3 Вимоги охорони праці до робочого місцякористувача ПК

1. Робочі місця для працюючих з дисплеями необхідно розташувати таким чином, щоб до поля зору працюючого не потрапляли вікна та освітлювальні прилади. Відеотермінали повинні встановлюватися під кутом 90°-105° до вікон та на відстані не меншій 2,5 м від стін з вікнами. До поля зору працюючого з дисплеєм не повинні потрапляти поверхні, які мають властивість віддзеркалювання. Покриття столів повинне бути матовим з коефіцієнтом відбиття 0,25-0,4.

2. Відстань між робочими місцями ПК повинна бути не меншою 1,5-му ряду та не меншою 1м між рядами. ПК повинні розміщуватися не ближче 1їм від джерела тепла.

3. Відстань від очей користувача до екрану повинна становити 500 мм - 700 мм, кут зору 10°-20°, але не більше 40°, кут між верхнім краєм відео терміналу та рівнем очей користувача повинен бути меншим 10°. Найбільш вигідним є розташування екрану перпендикулярно до лінії зору користувача.

2.4 Вимоги охорони праці до режиму праці

1. 3 метою уникнення перевантаження організму робочий день користувача ПК повинен проходити у раціональному режимі праці та відпочинку, який передбачає дотримання регламентованих перерв, їх активне проведення, систематичне проведення виробничої гімнастики, рівномірний розподіл завдань.