Смекни!
smekni.com

Петро Сагайдачний (стр. 2 из 3)

Під безпосереднім впливом цихподій помітно активізувалася ідеологічна боротьба на українських землях, якатепер уже зачі­пала не лише релігійні, а й ширші питання. З-під пера ІоваБорець­кого виходить трактат «Протестація і благочестива юстифікація», з'являється полемічний твір «Палінодія» Захарії Копистенського, «Книга про віру» та інші. Автори цихпраць, що мали значний суспільний резонанс, прагнули відтворити історичноправдиві картини життя українського народу в широкому загальнослов'ян­ськомуконтексті. Віддаючи належне козацтву, письменники-полемісти називали їх«спадкоємцями старої Русі», наголошуючи, що вони «твердістю своєю перевершуютьримських Сціпіонів і кар­фагенських Ганібалів».

Значення козацтва особливо зросло після нищівної поразки поляків відтурків на Цецорських полях у Молдавії(1620), коли РічПосполита опинилася перед загрозою втрати своєїдержавної незалежності. Коронне військо зазнало розгрому, багато знатноїшляхти, в тому числі гетьмана С. Жолкевського, буловбито, чимало потрапило в полон. За умов, що склалися, польський уряд ухваливрішення про організацію нового війська. Шляхом певних поступок сейм намагавсяпривернути на свій бік українських козаків, небезпідставно вважаючи їх найбоєздатнішою і най'організованішою військовою силою. Перед загрозою вторгнення в межі Українинебувале сильної турецької армії козацтво, від­кинувшивласні проблеми (суперечності між новим гетьманом ЯцькомНеродичем-Бородавкою і Петром Сагайдачним),вирішило підтримати поляків у майбутній війні з турецькими завойовниками.Загальна рада, скликана у червні 1621 р. в урочищі Суха Діброва, прийняла пропозиціюсейму й погодилася на спільний похід ко­зацьких іпольських військ. Важливо відзначити, що хоч Сагай­дачний на той час ужепозбувся гетьманської булави, він продовжував відігравати визначну роль середкозацтва. Це, зок­рема, засвідчує той факт, що саме він очолив посольство,направ­лене радою у Варшаву. Там під час аудієнції у Сигізмунда III Сагайдачнийвимагав окремих релігійних посіупок з бокукоролівського уряду - зокрема узаконення православної ієрархії. Неможна ска­зати, що козацькі вимоги були радикальними. Проте, враховуючи тойсуспільний розголос, який мали події 1621 р., вони звучали ак­туально й, очевидно,відображали думки та настрої широких верств козацтва, що зібралося на раду вСухій Діброві.

Петра Сагайдачного не можназвинуватити в малодушності або небажанні брати участь у воєнних діях козаківпроти турецької армії. Прямо з Варшави, після прощальної зустрічі з польськимко­ролем, він вирушив у розташування своїх військпоблизу Хотина. А становище тут склалося дуже напружене - адже об'єднаним силам польських і козацьких військ (близько 80 тис.чол.) проти­стояла 162-тисячна турецька армія (за іншими даними, 250-ти­сячна).

З самого початку воєнних дійкозаки виявляли чудеса хороб­рості й героїзму. Не можуть не викликати почуттязахоплення дії невеликого козацького загону, оточеного турками, позбавленогопровіанту й допомоги ззовні, який декілька днів вів боротьбу проти озброєногогарматами ворога. «Оточені з усіх боків козаки усе ж наважилися помірятисьсилами з противником (бо ж відчай нерідко спонукає до благородної смерті) йвстигли пробитися крізь здиво­вані та переполохані турецькі війська; алевиснажені голодом і працею, вкриті пороховим пилом, вони склали голови разом іззброєю»,- писав далекий від симпатії до козаків-героїв Яків Со беський.

У серпні 1621 р.мало не загинув сам Петро Сагайдачний. Після наради з командуючим польськоюармією К. Ходкевичем він вирушив до козацькоговійська, яке тоді повільно просувалося до Хотина, та по дорозі зіткнувся звеликим турецьким загоном. Розпочався бій, який міг закінчитися трагічно дляСагайдачного. З простреленою рукою, втративши багато крові, він чудомвідірвався від погоні, сховався у найближчому лісі і лише вночі пробрався усвій табір.

Ми наблизилися до того моменту вжитті П. Сагайдачного, який у нього самого викликав докори сумління. Наприкінцісерпня 1621 р., після прибуття авторитетного ватажка врозташування козаків, у війську сталася зміна влади: гетьман Бородавка втративбулаву, був заарештований, а згодом (8 вересня) за наказом Са­гайдачного страчений.Останнього обрали гетьманом. Факт скинення і страти Бородавки по-різному оцінювавсясучасниками. Зокрема, польські мемуаристи різко негативно ставилися до особиБородавки, який, очевидно, представляв незаможну частину козац­тва і мав у їїсередовищі широку популярність. Не випадково ще С. Жолкевськийхарактеризував його як «найменш між ними (ко­заками.-Авт.) доброчесного і найбільш схильного до бунтів,котрий обіцяв козакам іти з ними не тільки на море, але хоч би і в пекло». Зусього видно, що й сам Сагайдачний відчував провину за смерть людини, якачимало зробила для успіху визвольних зма­гань в Україні (Бородавка бравбезпосередню участь у відновленні православної ієрархії, очолював повстанськийрух тощо). Ось чому, вже будучи на смертному одрі.Сагайдачний дав доручення записати у свій пом’яник Бородавку під іменем «Яків-гетьман».Очевидно, так він хотів висловити своє запізнілекаяття у причет­ності до смерті цієї людини.

Проте це було згодом. А увересневі дні 1621 р. гетьмана полонили інші думки - аджепід Хотином вирішувалася доля не тільки Польщі, а й України. Осман II, розраховуючи на блискавичні удари своговійська, сподівався швидко розгромити козацькі полки. Самовпевненість султанане мала меж. Як писав очевидець тих подій, він «поклявся нічого не їсти, докине відправить у пекло на вечерю всіх поляків до останнього, і показав приклад,небачений і нечуваний раніше в історії воєнних дій, а саме: ледве побачившинаші сили, він, не давши відпочинку своїм військам, стомленим від походу,віддав наказ атакувати поляків і в той же час влаштовувати табір». З кожноюгодиною бій ставав дедалі жорстокішим. Го­ловний удар ворога прийняли на себекозацькі загони, які то обо­ронялися, то переходилиу наступ. Лише увечері 3 березня взаємні атаки припинилися. Результатипершого дня Хотинської війни свідчили, що перевага, хоч і незначна, була набоці козацько-польського війська. Воно здобуло багаті трофеї (коней, кінськузбрую, коштовний одяг, зброю, боєприпаси).

У наступні дні (5 і 9вересня) напруга битви не спадала. І знову козаки, очолювані П. Сагайдачним,виявляючи чудеса хоробрості й героїзму, вривалися у табір ворога, знищувалиживу силу противника, захоплювали зброю, боєприпаси та провіант. Особливоуспішною була вилазка козаків і польської обозної челяді в ніч на 9вересня. У розташуванні турецьких військ розпочалася справжня паніка -втікали султан і рядові воїни, мурзи й численна обслуга. Тільки нерозторопністьК. Ходкевича перешкодила оста­точному розгромовіворога. Події тієї ночі деморалізували турків. Я. Собеськийписав, що «після несподіваного вторгнення запорожців у табір Османа турками оволоділа паніка: люди всіх звань істанів були в великій тривозі; сам Осман, якийнещодавно думав, що немає нікого в світі могутнішого за нього, тепер на власніочі побачив усю хиткість свого становища, і колишня пихатість зміниласьжіночими скаргами, коли він переконався в безпідставності своїх сподівань».

Втративши надію на швидкезавершення війни, турки почали довготривалу облогу польсько-козацького війська.Протягом кіль­кох тижнів точилися дрібні локальні бої між яничарами й за­порозькимизагонами. І лише після прибуття в турецький табір підкріплення Осман IIнаважився на новий бій. 28 вересня добірні султанські війська розгорнулинаступ. Майже цілий день тривала ця кровопролитна січа. «Понад 60гармат,- повідомляє очеви­дець,- гриміло безперервно, небо палало, а повітрязатьмарюва­лось від диму, земля двигтіла, стогнали ліси, скелі розсипалися нагрудки. ІЦо бачило око протягом цілого дня, того неопишеш на одній чи двох сторінках; неможливо виразити точно, з яким завзят­тямі мужністю або, швидше, з відчаєм билися обидві сторони». Проте атаки турецькихвійськ було відбито. І знову, вже вкотре, винахідливість Сагайдачного, якийударом з тилу змусив турків утікати, вирішила долю бою. Внесок українськихкозаків і їхнього керівника гетьмана Петра Сагайдачного у розгром турецькихвійськ у Хотинській війні 1621 р. важко переоцінити. Польща була врятованавід іноземного поневолення і втрати державноїнезалежності. Разом із цим, гадаємо, вартий уваги ще один аспект даної події.Зволікання К. Ходкевича та інших воєначальників, їхні спроби досягти пере­могинад ворогом ціною козацької крові не можуть затьмарити іншого, більш вагомого йісторично значущого: вперше після Грюн-вальдськоїбитви представники двох великих слов'янськихнародів продемонстрували на полі бою здатність до спільної боротьби протиіноземних поневолювачів в ім’я ідеалів свободи й незалежності рідної землі.Важливий і той факт, що в битві під Хотином брали участь молдавани, місцевеукраїнське населення, а також загін донських козаків.