Смекни!
smekni.com

Видатні вчені Стародавнього Риму (стр. 2 из 2)

Твердження Лукреція, що він є першопрохідником в області латинського віршування (I 926–930), здається цілком виправданим. В епічного поета Еннія (239–169 до н.е., порівн. I 117–119) він запозичає деякі архаїчні обороти мови і традиційну фразеологію героїчної поезії. Лексикою і технікою Лукрецій почасти зобов'язаний і Явищам Арата (у перекладі Цицерона), можливо, були в нього й інші зразки, про які нам нічого не відомо. Деякі з найбільш уживаних термінів Лукреція, такі, як primordia rerum (першооснови речей) замість «атомів» Епікура чи sensiferi motus (доставляющие відчуття руху), так і не ввійшли в число общеупотребимих. Античні коментатори визнавали вплив Лукреція на Вергілія, однак прийнята Вергілієм схема гекзаметра виключала багато типові для Лукреція малюнки вірша, а пізніші поети античності, хоча і виражали замилування Лукрецием, як це робили Овидий (43 до н.е.–17 н.е.) і Стацій (ок. 45–96 н.е.), як зразок незмінно обирали Вергілія. Деякі метричні і фонетичні ефекти Лукреція, наприклад рядок horrida contremuere sub altis aetheris oris (III 835), своєю витонченою алітерацією і точною відповідністю метричного і звичайного наголосу передбачають середньовічні явища в поезії. Це подібність, однак, зв'язано з пожвавленням у більш пізній поезії народної тенденції, на час заглушеною класичною традицією. Свідомого наслідування тут бути не могло, оскільки в Середні століття Лукрецій не тільки не користався впливом, але був просто невідомий.

Християнські автори, наприклад Лактанцій (біля 325), користалися випадами Лукреція в боротьбі проти язичеських марновірств. Однак позитивне навчання Епікура представлялося всякому розуму, сформованому ортодоксальною теологією, не просто блюзнірським, але незбагненним у своїй перекрученості. Лукрецій як поет був заново відкритий Відродженням (перше друковане видання його поеми вийшло ок. 1473), коли в нього знайшлося багато шанувальників і наслідувачів. Але репутація мислителя стала затверджуватися за Лукрецием тільки із середини 17 в., коли Пьер Гассенди (1592–1655) приступив до серйозного вивчення епікурейської філософії, а праці Галилея, Бекона і Декарта підготували розум людей до нового способу сприйняття «природи».

Тим часом поему Про природу продовжували читати і любити; поза всяким сумнівом, вона вплинула на Ґете і Вольтера, її вплив очевидний у всій сучасній європейській літературі (мабуть, особливо в англійської – від Е.Спенсера до А.Е.Хаусмана). Однак більшість читачів, які захоплювалися Лукрецієм як поетом, ні в що не ставили – як дитячу і безглузду – його фізику і люто відкидали його релігійне і моральне навчання, причому зовсім не з одного святенництва. Навіть Г.Дж.Манро в передмові до свого видання поеми (1864), визнаючи, що «для Лукреція істинність його філософії стояла на чолі кута», усе-таки зауважує: «Для нас, однак, чи істинність хибність його системи значить надзвичайно мало, вона цікавить нас лише остільки, оскільки виявляється... лише інструментом для вираження крас його мови і добірності поетичних представлень». Лише на зорі 20 в. з'явилася можливість розглядати поезію, науку і філософію Лукреція як єдине ціле. У 1900 У.Г.Меллок переклав на англійський витяги з Лукреція (Лукрецій про життя і смерть). У 1918 у книзі Г.Вудза Про природу речей була почата спроба показати, що навчання Лукреція цілком погодиться з останніми даними науки. Незважаючи на безсумнівно властивій епікурейській етиці індивідуалізм, Лукреція вітали навіть правовірні марксисти.

Епікурейство жило в римському суспільстві досить довго. Однак коли в 313 р. християнство стало офіційною державною релігією, почалася наполеглива і безжалісна боротьба проти епікурейства і, зокрема, проти ідей Лукреція Кара, що зрештою привело до поступового занепаду цієї філософії.

Також до відомих вчених того часу відносять Асклепіада.

АСКЛЕПІАД (128-56 до н.е.) – давньоримський лікар, по походженню грек, засновник методичної школи, медичної системи, заснованих на атомістиці Епікура. Рекомендував простої, згідне з природою лікування ("лікувати надійно, незабаром і приємно"). Вважається, що Асклепіад ввів у медицину трахеотомію.