Смекни!
smekni.com

Початок Другої світової війни 1939-1945 (стр. 2 из 2)

Радянсько-фінська війна тривала всього 105 днів. За цей час Радянський Союз втратив, за деякими даними, більше 722 тис. убитих, поранених і обморожених. 17 тис. чол.. пропали безвісти.

22 лютого 1940 р. німецьке командування затвердило “Жовтий план” - оперативний план війни проти Голландії, Бельгії і Франції.

На світанку 9 квітня 1040 р. німецькі війська розпочали воєнні дії проти Данії, та Норвегії. Окупування Данії відбулося блискавично. Опівдні було зайнято Копенгаген, а вже наприкінці дня німці окупували всю країну.

14-тисячна армія Норвегії була відведена для “маневрів” в глиб країна, тому німецькі війська спочатку оволоділи основними портами й аеродромами. Столицю Норвегії Осло гітлерівці окупували на очах здивованого населення, яке не зрозуміло, що власне відбувається.

Окупувавши Данію і Норвегію, німецьке командування зосередило на кордонах з Францією і Голландією 115 дивізій. 10 травня 1940 р. почався наступ на Францію через Бельгію, Голландію, Люксембург - в обхід французької оборонної “лінії Мажино” вздовж кордону з Німеччиною. 15 травня голландська армія капітулювала і німецьке командування перекинуло війська до Бельгії.

11 травня група військ генерала Рундитерта прорвалася через територію Люксембургу і увечері 12 травня завоювала Седан. Форсувавши Маас, німецькі танки прорвалися до Ла-Маншу 17 травня німці без бою увійшли в Брюссель, 18 травня - в Антверпен, 22 травня - в Булонь, 23 - в Кале.

За наказом короля Леопольда ІІІ бельгійська армія припинила опір, і 28 травня Бельгія капітулювала.

5 червня 1940 р. розпочався наступ на півдні. 124 німецьким дивізіям протистояло 65 французьких. 7 червня німці прорвали французьку оборону і рушили у напрямку Руана, Сени і Бове. 10 червня німецькі війська окупували Реймс. Вранці 14 червня німці без бою вступили в Париж. Маршал Петеш, зайнявши 17 червня пост глави уряду, запросив у Гітлера перемир'я. 22 червня 1940 р. у Комп'єнському лісі було підписано угоду про перемир'я між Німеччиною і Францією. Угода передбачала повну капітуляцію Франції. Економіка країни контролювалася німецьким урядом, через 44 дні 24 червня Франція підписала угоду про перемир'я з Італією. Капітулянтська політика уряду викликала всенародне обурення. Генерал Шарм де Голль проводив у Лондоні переговори про військову співпрацю з Англією. 18 червня він звернувся по радіо до французьких військових, котрі перебували за межами метрополії, із закликом об'єднатися для боротьби за визволення Франції.

Щоб тримати в залежності Угорщину і Румунію, Німеччина спровокувала конфлікт між ними, а потім, виступивши посередником, вирішила його на користь Угорщини.