Смекни!
smekni.com

Древній Рим (стр. 2 из 3)

Виховання і освіта

Потрібно підкреслити особливу роль сімейного виховання у римлян. Діти виховувалися в дусі поваги до вірувань і звичаїв предків, беззаперечного підкорення батьківській владі. Хороший громадянин у римлян - це слухняний син і дисциплінований воїн. Древнє законодавство передбачало суворі покарання за порушення батьківської волі, в цьому ж напрямі діяла державна релігія з її обожнюванням цивільної і військової доброчесності.

У V ст. до з'явилися елементарні («елементарний» в перекладі з латині - основної) школи, де навчалися головним чином діти вільних. Предмети - латинська і грецька мови, лист, читання і рахунок. Пізнє серед знатних і спроможних сімей набуло поширення домашня освіта. У II в. до виникли граматичні і риторські школи, які також були доступні для дітей багатих римлян. Риторські школи були своєрідними вищими учбовими закладами (ораторське мистецтво, правіше, філософія, поезія). Поступово юристів-вчителя утворили досить стійкі групи, які отримали назву «кафедр». За таким же принципом оформляються кафедри риторики і філософії, медицини і архітектури. Декілька вищих шкіл виникає у II е. (Рим, Афіни). Студенти, які приїжджали отримувати утворення з різних частин Римської держави, об'єднувалися в земляцтва - «хори».

У період Республіки навчання було приватним, і держава в нього не втручалася. Однак у часи імперії держава поставила навчання під свій контроль. Вчителя стали оплачуваними державними службовцями. Було встановлене число риторів і граматиків для кожного міста, в залежності від кількості жителів. Вчителя користувалися рядом привілеїв, а в IV в. н.е. всі кандидатури викладачів підлягали затвердженню імператором.

Наука

Римляни зуміли освоїти і переробити накопичений наукою різних країн потенціал і, розвиваючи його досягнути найзначніших результатів, особливо в тих науках, де можливе практичне застосування наукових досягнень.

У римській філософії сильніше усього позначався грецький вплив, тут не склалося жодного оригінального напряму. Популярність отримали насамперед морально-етичні вчення. Майже офіційною доктриною римської держави став стоїцизм, який бачив мету філософії в тому, щоб указати шлях на щастя. Великим представником цього напряму був Сенека. Він грав видну політичну роль при дворі імператора Нерона, але закінчилася його кар'єра трагічно. Запідозривши участь Сенеки в змові, Нерон змусив філософа покінчити життя самогубством. Сенека насамперед розробляв проблеми практичної моралі: подолання страху смерті, важливість стриманості, етична рівність людей, існування зумовлення. Філософська розробка такого кола ідей дозволяє вважати вчення Сенеки одним з джерел християнської етики.

Помітним внеском римської науки було створення цілого ряду енциклопедичних робіт, що систематизували знання, накопичені в різних сферах. Так, основні ідеї античної матеріалістичної думки про атоми, про смертність душі, незалежність природи від волі богів викладає Тіт Лукрецій Кар в науково-просвітницькій поемі «Про природу речей».

Класична праця з географії належить Страбону, що зібрав в своїй «Географії» всі відомі тоді зведення про країни і народи - від Брітанії до Індії. Птолемей, узагальнюючи астрономічні спостереження, розробив геоцентричну модель світу, згідно з якою навколо шарообразной Землі обертаються Сонце і інші планети. Ця модель залишалася пануючою аж до Нового часу. Найбільшою фігурою античної медицини і незаперечним авторитетом протягом подальшого тисячоліття був Гален, що вивчав нервову систему, спинний мозок. Галену належить перша в історії науки концепція кровообігу.

З урахуванням особливого відношення римлян до своєї держави зрозуміла та виняткова роль, яку грала історична наука. У Древньому Римі історики, як правило, займали високе суспільне положення і активно брали участь в політичному житті. Історичні твори належать перу Юлія Цезаря («Записки про галльську війну»). Близький до Октавіану Серпня був Тіт Лівій, твору якого є часто єдиним джерелом для вивчення цілих періодів в історії раннього Рима. Тацит намалював картину римської історії часів імперії, приділивши значне місце опису варварських племен, що нападали на Рим, згадавши серед інших і венедов (одна з назв слов'янських племен в старовині). До цього дня одним з що найбільш видається і істориків світу, що читаються залишається Плутарх, що обрав морально-філософський жанр історичного портрета. У своїх «Порівняльних життєписах» він відшукує паралелі в грецькій і римській історії через розгляд біографій людей, що прославилися.

Виключно значущим і оригінальним внеском Древнього Рима в світову наукову традицію є створення юриспруденції. Римське право і зараз обов'язково входить в учбовий план всіх вищих учбових закладів, що готують юристів. Перші закони були письмово оформлені в ході боротьби плебеїв з патриціями у часи ранньої республіки і знаменували перемогу рівності політичних прав всіх громадян Рима. Так звані «Закони 12 таблиць», що З'явилися в результаті заклали підмурівок римського законодавства.

У Римі діяла сувора система судочинства. У часи пізньої республіки і імперії, коли в закони часто вносилися зміни, виникла система сповіщення громадян про закони, що приймаються. При Юлій Цезарі на центральну площу виставляли гіпсову дошку з інформацією про військові перемоги і урядові акти і рішення «Щоденні відомості римського народу» (своєрідний прообраз газет). Копії розсилалися по державі, у всі провінції. Серед тих, хто вніс важливий внесок в розвиток юриспруденції - Марк Туллій Цицерон - видатний оратор, автор ряду робіт по філософії держави, послідовний прихильник демократичного правління, він безуспішно намагався відтворити республіку після вбивства Цезаря.

Літературна традиція

Латинській мові в світовій культурній традиції належить абсолютно особлива роль. Масштаби римського завоювання перетворили його в мову міжнаціонального спілкування для всіх підкорених народів від Іспанії до Межиріччя. На основі так званої «народної латині» виникли багато які сучасні європейські мови: італійський, іспанський, французький, англійський, Надалі латинь довго залишалася в Європі мовою літератури і науки, а в медицині не втратила цю роль до цього дня. На латинській мові ведеться досі і католицьке богослужіння.

Особливість полягає в тому, що протягом тривалого часу мова відточувалася і удосконалювалася не в художній творчості, а насамперед в політичній сфері: у виступах ораторів в Сенаті і на судових процесах, в законотворчестве, в політичній публіцистика. Про образність мови свідчить безліч афоризмів, які живі і зараз: «Карфаген повинен бути зруйнований « (Катон), «Прийшов, побачив, переміг» (Юлій Цезар), «Доки, Катіліна, ти будеш випробовувати наше терпіння?»(Цицерон) і безліч інших. Цицерон, що вважав себе насамперед політиком, по суті був творцем художньої латинської прози. Зразковим став стиль його мов, листів, філософських творів. Свого роду розвиток цієї традиції ми бачимо вже в художній літературі: саме в Древньому Римі уперше з'являється прозаїчний роман. Найбільш популярними були авантюрно-любовний роман Лонга «Дафніс і Хлоя» і прекрасний сатиричний роман «Метаморфози або Золотий осел» Апулея.

Поезія Древнього Риму не мала розвиненої національної традиції. Вона починає активно розвиватися досить пізно - в кінці республіканського періоду під впливом грецької літератури. До цього часу відноситься те, що зіграло переломну роль творчість Катулла. Його головна тема - не Римська держава, римський народ, а власні особисті переживання, почуття і думки. Він створює цикл ліричних віршів, більшість з яких передає драматичні злами відносин з жінкою, виведеною під поетичним псевдонімом Лесбія; Відмінність від епічних поем, при читанні його віршів практично не відчуваєш тимчасову дистанцію:

І ненавиджу її і люблю. «Чому ж?» - ти спитаєш.

Сам я не знаю, але так відчуваю я - і тужу.

Час правління Октавіана Августа часто називають «золотим віком» римської літератури. Сучасниками були три великих римських поета - Вергилій, Горацій і Овідій. Самим знаменитим твором римської літератури стала поема Вергілія «Енеїда». Вергилий зумів з блиском вирішити дуже важку творчу задачу. «Енеїда» - це літературний епос - тобто що не має народної усної основи, повністю створений поетом. Очевидна вторинність «Енеїди» по відношенню до поем Гомера. До того ж поема відразу стала складовою частиною римської державної ідеології - поет писав на політичне замовлення імператора. Еней - син царя Анхиза і богині Венери, один із захисників Трої, після її падіння попливе на кораблі, довго поневіряється і зрештою, виконуючи предначертание богів, прибуває в Італію і стає родоначальником римського народу. Від нього ж ведеться і родовід роду Юлія, до якого належав Октавіан Август.

Неперевершеним вважається володіння Вергілієм виразними засобами мови. Існує безліч переказів поеми на сучасні мови. Можна пригадати, що початок формування української літературної мови поклала авторизованная «Енеїда» Івана Котляревського. Ліричними поетами були Горацій і Овідій. Творчість Горация пройнятий розумінням ролі поета в суспільстві. Особливо чітко ці думки прозвучали в оді «Пам'ятник». До цього сюжету Горация звертався А.С. Пушкин («Я пам'ятник собі спорудив нерукотворний .») і багато хто інші. Непросто склалася доля Овідія. Його збірник «Мистецтво любові» приніс йому величезну популярність і обвинувачення в аморальності. Потім пішло звернення до класичних сюжетів - «Метаморфози» («Перетворення») - поетична переробка міфів, в сюжеті яких присутні чудові перетворення. По не зовсім ясних, швидше усього політичних мотивах, Овідій був засланий в Причорномор'я, з чим пов'язані його пронизані тугою «Листа з Понта» (грецька назва Чорного моря - Понт Евксинський).