Смекни!
smekni.com

Реформи Петра Першого (стр. 4 из 5)

В результаті церковної реформи церква втратила величезну частину свого впливу і перетворилася в частину державного апарату, строго контрольовану і що управляєтьсясветской владою.

Розділ 4. Економічні перетворення.

В Петровскую епоху російська економіка, і передусім промисловість вчинила гігантський скачок. В те же час розвиток господарства в першій чверті XVIII в. Шло шляхами, наміченими попереднім періодом. В Московській державі XVI-XVII в. Існували великі промислові підприємства - Пушечный двір, Друкований двір, оружейные заводи в Туле, верф в Дединове і ін. Політика Петра в відношенні економічного життя характеризувалася високим ступенем застосування командних іпротекционистских засобів.

В сільському господарстві можливості вдосконалення черпалися з подальшого засвоєння родючих земель, возделывания технічних культур, дававших сировина для промисловості, розвитку тваринництва, просування хліборобства на схід і південь, а також більш інтенсивної експлуатації селян. Зрослі потреби держави в сировину для російської промисловості призвели до широкому розповсюдженню таких культур, як лен і конопля. Указ 1715 г. Заохочував вирощування льна і коноплі, а також тютюну, тутовыхдеревьев для шелкопрядов. Указ 1712 г. Предписывал створюватиконеводческие господарства в Казанской, Азовской і Київській губерніях, заохочувалося також вівчарство.

В Петровскую епоху відбувається різке розмежування країни на дві зони ведення феодального господарства - неурожайный Північ, де феодалы перекладали своїх селян на грошовеоброк, зачастую відпускаючи їхн в місто і інші сільськогосподарські місцевості на заработки, і родючий Південь, де дворяне-землеволодарі прагнули до розширеннябарщины.

Також посилювались державні повинности селян. Їхніми силами будувалися міста (на будівництві Петербурга працювали 40 тис. Селян), мануфактуры, мости, дороги; проводилися щорічні рекрутскиенаборы, підвищувалися старі грошові збори івводилсиь нові. Головною метою політики Петра весь час є отримання якомога більших грошових ілюдских ресурсів для державних потреб.

Були проведені дві переписи - в 1710 і 1718 гг. По перепису 1718 г. Одиницею обкладення ставала "душа" чоловічої статі, поза залежністю від віку, з якої стягалася подушная подати в розмірі 70 копійок в рік (з державних селян - 1 руб. 10 коп. В рік). Це упорядкувало податную політику і різко підняло прибутки держави (приблизно в 4 разу; до кінця правління Петра вони складали до 12 млн. Руб. В рік).

В промисловості відбулася різка переориентация з дрібних селянських і ремісничих господарств на мануфактуры. При Петре було засноване не менше 200 нових мануфактур, він всілякі заохочував їхнє створення. Політика держави була також направлена на огороду молодої російської промисловості від конкуренції з боку запдноевропейской шляхом вступу дуже високих митних мит (Митний уставши 1724 г.)

Російська мануфактура, хоча і мала капіталістичні риси, але використання на ній здебільшого праці селян - посессионных, приписных, оброчных і ін. - робило її крепостническим підприємством. В залежності від того, чою власністю вони є, мануфактуры ділилися на страчені, купеческие іпомещичьи. В 1721 г. Промисловцям було надане право купувати селян для закріплення їхн за підприємством (посессионные селяни).

Державні страчені заводи використали працю державних селян, приписных селян, рекрутов і вільних наемных майстрів. Вони в основному обслуговували важку промисловість - металургію, судоверфи, рудники. На купеческихмануфактурах, яких що випускалися здебільшого товари широкого споживання, працювали іпосессионные, іоброчные селяни, а також вільнонаймана робітнича сила. Помещичьи підприємства повністю забезпечувалися силами крепостных поміщика-володаря.

Протекционистская політика Петра вела до появи мануфактур всамых різних галузях промисловості, зачастую що з'являлися в Росії вперше. Основними були ті, що працювали на армію і флот: металургійні, оружейные, судостроительные, сукняні, полотняні, кожевенные іт. П. Заохочувалася підприємницька діяльність, створювалися пільгові умови для людей, що створювали нові мануфактуры або брали в оренду державні. В 1711 г. В указі про передачу московським купцам А. Турчанинову і С. Цынбальщикову полотняної мануфактуры Петр писав:" А буде вони оной завод радением своїм умножать іучинят в ньому зиск, і за те вони отримаютьмилость".

Виникаютьмануфактуры в багатьох галузях - стекольной, пороховой, бумагоделательной, парусинной, полотнянной, шелкоткацкой, сукняної, кожевенной, канатной, шляпной, красочной, лесопильной і багатьох інших. Величезний вклад в розвиток металургійної промисловості Уралу внес Никита Демидов, що користувався особливим розташуванням царя. Виникнення литейной промисловості в Карелии на базі уральскихруд, будівництво Вышневолоцкого каналу, сприяли розвитку металургії в нових районах і вивели Росію на одне з перших місць в мирі в цій галузі. В початку XVIII в. В Росії витоплювали біля 150 тис. Пудов чавуну, в 1725 г. - більш 800 тис. Пудов (з 1722 г. Росія експортувала чавун), а до кінця XVIII в. - більш 2 млн. Пудов.

До кінця царствования Петра в Росії існувала розвиненамногоотраслевая промисловість з центрами в Петербурге, Москві, на Уралі. Найбільшими підприємствами були Адміралтейська верф, Арсенал, петербургскиепороховые заводи, металургійні заводи Уралу, Хамовный двір в Москві. Шло зміцнення всеросійського ринку, накопичування капіталу завдяки меркантилистской політиці держави. Росія поставляла на світові ринки конкурентоспроможні товари: залізо, полотна, юфть, поташ, пушнину, икру.

Тисячі россиян минали в Європі навчання різним спеціальностям, і в свою чергу іноземці - інженери-оружейники, металлурги, майстра шлюзного діла нанимались на російську службу. Завдяки цьому Росія збагачувалася самыми передовими технологіями Європи.

В результаті Петровской політики в економічній області за сверхкороткий термін була створена потужна промисловість, здатна повністю забезпечити військові і державні потреби і ані в ніж не що залежить від імпорту.

Розділ 5. Зміни в області науки, культури і побуту.

Процес європеїзації Росії в епоху Петра Великого - найбільш суперечлива частина Петровских реформ. Ще до Петра були створені передумови широкої європеїзації, помітно посилилися зв'язки з зарубіжними країнами, в Росію поступово проникають западноевропейские культурні традиції, навітьбрадобритиеуходит коренями в допетровську епоху. В 1687 г. Була відкрита Славяно-греко-латинська академія - перший вищий навчальний заклад в Росії. І всі же діяльність Петра була революційної.

В. Я. Уланов писав:" 1Новым в порушенні культурного питання при Петре Великому було те, що тепер культура була визнана созидательной 1силой не тільки в області спеціальної техніки, але і в її широких 1культурно-побутових проявах, і не тільки в додатку до 1избранному суспільства... Але і по відношенню до широких мас народу".

Найважливішим етапом в проведенні реформ стало відвідання Петром в складі Великого посольства ряду європейських країн. По поверненні Петр спрямовує багато молодих дворян в Європу для вивчення різноманітних спеціальностей, головним чином для овладения морськими науками. Цар піклувався і про розвиток утворення в Росії. В 1701 г. В Москві, в Сухаревой башті відкривається Школа математичних інавигацких наук на чолі з професором Абердинского університету шотландцем Форварсоном. Однім з викладачів цієї школи був Леонтий Магницкий - автор "Арифметики...". В 1711 г. В Москві з'являється інженерна школа.

Петр прагнув до того, щоб якомога скоріше подолати виниклу ще зі часів татаро-монгольского игаразобщенность Росії і Європи. Однім з її проявів було різне летоисчисление, і в 1700 г. Петр перекладає Росію на новий календаря - 7208 рік стає 1700-м, а святкування Нового року переноситься з 1 вересня на 1 січня.

В 1703 г. В Москві виходить перший номер газети "Відомості" - першої російської газети, в 1702 г. В Москву запрошується труппа Куншта для створення театру.

Відбувалися важливі зміни в побуті російських дворян, що переробили російське дворянство "по образу і подібності" європейського. В 1717 г. Виходить книга "Юності чесне зерцало" - свого роду підручник етикету, а з 1718 г. Існували Асамблеї - дворянські зібрання за зразком європейських.

Однак не можна забывать про те, що всі ці перетворення виходили винятково згори, а тому були достатньо болісні як для вищих, так і для нижчих шарів суспільства. Насильницький характер деяких з цих перетворень викликав отвращение до них і вів до різкого неприятию інших, нехай навітьсамых прогресивних, починань. Петр прагнув зробити Росію європейською країною в усіх смыслах цього слова і придавав велике значення навітьсамым дрібним деталям процесу.

УКЛАДЕННЯ

Головним підсумком всієї сукупності Петровских реформ стало встановлення в Росії режиму абсолютизму, венцом якого стала зміна в 1721 г. Титулу російського монарха - Петр проголосив себе императором, а країна стала називатися Російською Імперією. Таким Чином було оформлене те, до чемушел Петр всі роки свого царствования - створення держави зі стрункою системою управління, сильною армією і флотом, потужною економікою, що виявляє вплив на міжнародну політику. В результаті Петровских реформ держава не була зв'язана ніщо і могла користуватися будь-якими засобами для досягнення своїх мети. В підсумку Петр прийшов до свого ідеалу державного влаштування - військового корабля, де всі і вся підпорядковане волі однієї людини - капітана, і встигнув вивести цей корабель з багна в бурхливі води океану, обходячи всірифы імели.