Смекни!
smekni.com

Радянсько-німецькі договори 1939 р. (стр. 3 из 3)

В результаті Східно-Карпатської операції війська 4-го Українського фронту 28 жовтня 1944 р. завершили звільнення військ укр. території від німецької окупації.

9.Боротьба ОУН-УПА проти радянських сил на завершальному етапі війни.

Після вступу радянських частин на територію Західної України тут розгортається кровопролитна боротьба між частинами НКВС та силами УПА. УПА організувала ряд акцій, щоб перешкодити мобілізації. Запобігти депортаціям та репресіям проти греко-католицької церкви. Терор УПА був спрямований проти сил НКВС, членів компартії, працівників радянських орачів влади і тих, хто співпрацював з радянським режимом (“сексотів”, “стрибків”) 1944 вбити1 М.Ватутін на Волині. НКВС не зупинилось перед віроломством і провокаціями, переодівались в форму УПА. СБ УПА талан засилати енкаведистів для виявлення прибічників радянської влади і законспірованих чекістів. Все це роз помальовану взаємну ворожнечу, ненависть і непримиримість у суспільстві.

Це була жорстока і кровопролитна боротьба. З боку УПА в ній брало участь 100 тис. чол. (за весь період війни 400 тис. і загинуло в 1994-45-93 тис. бійців УПА).

Оунівці користувалися підтримкою місцевого населення на Західній Україні. Зламати цю силу можна було лише за допомогою масових репресій. Сталін без вагань ішов на них. Було видано розпорядження за яким члени сімей ОУНівців висилалися у віддалені області СРСР. Це був акт політичної сваволі сталінсько-беріївського керівництва, який супроводжував масовими насильствами, над населенням західних областей. (В 1944-51 рр. – більше 200тис. чол.).

10.Внесок українського народу у перемогу над фашистами.

Втрати України в роки війни.

9.05.45 завершилась радянсько-німецьке, а 2.09. – ІІ світова. Український народ вніс у цю перемогу вагомий вклад. Він дав до лав Радянської армії 6 млн. чол.., кожен другий з них загинув на фронтах війни, половина з тих, що залишилися живими - інваліди.

2072 – героїв Радянського Союзу, 32 двічі із 115, І. Котедуб – тричі із 7 млн. Нагород – 2,5 млн. отримали жителі України з 15 фронтів, що діяли в роки радянсько-німецької війни, більше половини очолювались маршалами та генералами – укр..зх.походження. (Малиньский, Тимошенко, Кирпанос, Костенко, Єренашко, Черняховиний та ін.).

Трудовий подвиг працівників тилу.

Україна стратила 1/5 населення: бл. 3 млн. на фронтах і 5,5 млн. в зоні окупації. Знищено, зруйновано понад 700 великих і малих міст, 2,8 тис. сіл. 10 мілн. залишилося без даху над головою.

Промисловість і с/господарство перебували в стані повної розрухи. Знищено понад 16 тис. проп. П-ств. Бл. 28 тичс. Колгоспів.

Грабували: бл. 10 млн. т. зерна, понад 600 тис. т м’яса, бл. 1 млн. т олії, понад 200 тис. т масла 400 тис. т цурку 3,5 млн. і картоплі.

В цих надзвичайно складних умовах розпочалося відбудова 4/2.

Питання для повторення

1. Охарактреизу1вати вплив радянсько-німецького пакту про ненапад на хід підготовки ІІ Світової війни.

2. Дати характеристику планів Гітлера щодо України.

3. Проаналізувати особливості Руху Опору в Україні. Порівняти прояви національного і радянського опору в 1941-43 рр.

4. Назвати найважливіші оборонні бої Червоної Армії 1941 рр. Чим пояснюється її невдомірії на початку війни?

5. Охарактеризуйте адміністративне розчленування України після її окупації німцями.

6. Що являв собою “новий порядок?” Яку мету він переслідував?

7. Розкажіть про становище на фронті в 1943-44 рр.

8. Охарактеризуйте вклад українського народу в розкол нацистської Німеччини та її союзників.