Смекни!
smekni.com

Політика холодної війни (стр. 3 из 4)

Як би те ні було, Радянський блок виглядав вражаючим монолітом, а народження Комінформа -оголошенням війни західної цивілізації. До речі, саме в такий спосіб заява, опублікована по закінченні зустрічі і що повторила основні тези доповіді Жданова, подавало міжнародне положення. Відповідно до нього у світі сформувалися два табори: з одного боку, імперіалістичний і антидемократичний табір, з інший, антиімперіалістичний і демократичний табір, основна ціль якого полягає в ослабленні імперіалізму, у посиленні демократії і ліквідації залишків фашизму. Заява різко критикувала тих комуністичних лідерів, що "приховували розбійницький характер імперіалістичної політики під маскою соціалістичної фразеології". Теорія "двох таборів" поховала спроби Бенеша і Масарика зберегти добрі стосунки з обома.

Парламентські вибори в Чехословаччині повинні були відбутися в травні 1948 року. Усе очікували відступи комуністів, на яких частина суспільної думки покладала відповідальність за важку продовольчу кризу. Усвідомлюючи навислу над ними погрозу, комуністи постаралися ще більш усталити своє панування в профспілках, армії і поліції. На початку лютого 1948 року міністр внутрішніх справ комуніст Нозек призначив декількох комуністів на вищі посади в державній безпеці. У знак протесту і бажаючи змусити уряд провести дострокові вибори 12 міністрів із помірних подали у відставку. Голова Ради Міністрів комуніст Готвальд звернувся по допомогу, погодивши цей крок із заступником міністра закордонних справ СРСР Зориним, що находились тоді в Празі, до збройної робочої міліції, чий виступ забезпечив остаточну перемогу комуністів. 25 лютого Бенеш уступив тиску вулиць,віддавши комуністам усі важливі посади в уряді, за винятком портфеля міністра закордонних справ, залишеного за Масариком (але той покінчив життя самогубством 10 березня). На минулих 30 травня по єдиному списку виборах перемогли комуністи. 8 червня Бенеш подав у відставку. Хоча "празька операція" і не внесла яких значних змін у сформовану геополітичну ситуацію, вона одержала величезний резонанс у світі. 5 березня 1948 року генерал Клейй відправив із Берліна телеграму, дуже характерну для тривожної обстановки, що царювала в той момент: "Вже декілька тижнів я почуваю, що в радянській позиції відбуваються приховані зміни, що змушують мене думати, що війна може вибухнути з драматичною раптовістю. " Центральному розвідувальному керуванню США треба буде 10 днів, щоб підготувати для Трумена доповідь із висновком про неможливість виникнення війни в найближчі 60 днів.

Конфронтація СРСР і Заходу піднялася ще на один щабель улітку 1948 року через події, пов'язаних із блокадою Берліна. Провал конференції "останнього шансу" по німецькій проблемі (Лондон, листопад-грудень 1947 року) прискорив процес створення Західної Німеччини. У знак протесту проти рішення Західних держав про організацію виборів у західнонімецькі установчі збори маршал Соколовський, радянський представник у міжсоюзницькій Контрольній Раді по керуванню Берліном, 20 березня вийшов із цього органа, що призвело до ліквідації чотирибічної адміністрації Берліна. Була збережена тільки комендатура, що управляє муніципальною діяльністю. 31 березня радянська сторонавстановила контроль за комунікаціями між Західним Берліном і Західної Німеччиною, щоб змусити західні держави лишити колишню столицю.

Західні країни відповіли на це випуском нової марки загальної для їх трьох зон. У свою чергу СРСР через декілька днів увів нову грошову одиницю у своїй зоні, заявивши, що вона буде мати ходіння у всім Берліні. Наступного дня (24 червня) радянська сторона цілком блокувала західні зони в Берліні. Маршал Соколовський відкрите заявив, що "технічні трудності" у пересуванні між Берліном і Західної Німеччиною збережуться доти, поки Вашингтон, Лондон і Париж не відмовляться від свого проекту створення "трьохзонного" уряди. Захід був змушений організувати "повітряний міст", що постачав місто біля року, до 12 травня 1949 року, коли блокада була нарешті знята. На Раді чотирьох міністрів закордонних справ, що проходили в Парижі з 22 травня по 20 червня 1949 року, що замінив Молотова на посаді керівника радянської дипломатії Вишинский відкинув проект самостійності трьох західних зон. У відповідь на створення 23 травня Федеративної Республіки Німеччини скликане в Східному Берліні народні збори прийняло конституцію "демократичної неподільної Німеччини.

Через кілька місяців, 7 жовтня 1949 року, була проголошена Німецька Демократична Республіка, котрої Радянський Союз передав усі цивільні правомочності.

У світі, що розвивався, здавалося, убік створення монолітних "блоків", раптове розірвання між СРСР і Югославією, про яке стало відомо навесні 1948 року, виявив наявність сильної напруженості і розбіжності інтересів усередині "соціалістичного табору". Радянсько-югославська згода, дуже тісне в момент закінчення війни, що символізувалося Договором про дружбу і взаємодопомогу від 11 квітня 1945 року, із кінця 1947 року початок давати тріщини. Сталіна дратувала незалежність Тито, чия сильна індивідуальність контрастувала із сірою безликісттюінших комуністичних лідерів Східної Європи. Не був позбавлений Тито і визначених амбіцій. Він не тільки оспорював приналежність Трієста Італії, півдня Каринтії--Австрії і частини Македонії--Греції, але і домігся того, що Албанія майже цілком знаходилася під його впливом. Тито розраховував на створення балканської федерації, що об'єднала б для початку Югославії і Болгарію. У випадку успіху задуму і приєднання інших країн до федерації виникнула б реальна можливість того, що Тито стане її явним лідером. Все це викликало підозри в Сталіна. Наприкінці 1947 року Тито і Димитров оголосили в Бледе про своє рішення почати поетапне здійснення ідеї федерації.

28 січня 1948 року "Правда" опублікувала статтю, де затверджувалося, що вищезгаданим країнам не потрібна ніяка, у будь-якому випадку помилкова і штучна федерація. 10 лютого Сталін скликав радянсько-болгарсько-югославську нараду, на котрому, зайнявши позицію, протилежну висловленому два тижні тому "Правдою" думці, наполягав на створенні болгарсько-югославської федерації, безсумнівно розраховуючи, що за допомогою більш піддатливих болгар він одержить можливість краще контролювати дії Белграда. 1 березня Югославія радянська пропозиція про створення федерації з Болгарією. З березня по червень криза, що супроводжувалася обміном секретними нотами, продовжував загострюватися: Тито вивів з уряду двох прорадянських міністрів і відмовився стати в якості обвинувачуваного перед Комінформом; Сталін у свою чергу обізвався з Югославії своїх спеціалістів і пригрозив припинити економічну поміч. Нарешті, 28 червня був опублікований документ, у якому інші члени Комінформа, зібравшись у Бухаресті, засуджували Комуністичну партію Югославії. Спільна заява особо підкреслювала нетерпимість "ганебного, чисто деспотичного і терористичного режиму" Тито і закликалася "здорові сили" КПЮ змусити своїх керівників "вікрито і чесно визнати свої помилки і виправити їх", у випадку ж відмови--"перемінити їх і висунути нове інтернаціоналістичне керівництвоКПЮ". Проте Югославські комуністи зберегли єдність і пішли за своїм лідером. Наслідки розірвання були важкі для Югославії, тому що усе її економічні угоди зі східноєвропейськими країнами були анульовані і вона виявилася в блокаді. Проте на відбувшомося в липні 1948 року V з'їзді КПЮ радянські обвинувачення були одностайно заперечені, а політика Тито одержала повну підтримку. Бачачи, що його надії на капітуляцію не виправдуються, у серпні 1949 року Сталін вирішив денонсувати договір, укладений у квітні 1945 року. Тепер югославський уряд на чолі з "гітлеровсько-троцькистским агентом" розглядався як "супротивник і ворог". 25 жовтня 1949 року дипломатичні відносини між СРСР і Югославією були розірвані.

Обвинувачення в "титоизме" зіграли -- як і "холодна війна"--важливу роль у зімкненні радянського блока, ростівинятків і процесів проти комуністів, багато хто з який були учасниками прямування Опору, обвинувачених у націоналізмі.

"Відношення до СРСР--пробний камінь для кожного комуніста",--заявив у грудні 1949 року Сланський, генеральний секретар Компартії Чехословаччини. С1949 роки по 1952 рік у країнах народної демократії під контролем або при прямій участі "радників" із сталінського МГБ пройшли дві хвилі чищень. Перша була спрямована проти "національних" політичних лідерів, замінених "москвичами"--людьми, своїм минулим більш тісно пов'язаними зі СРСР. Друга, у якій "космополітизм" був головним критерієм для осуду й арештів, ударила по комуністах переважно єврейської національності; їхній основний злочин складався в тому, що, будучи в минулому членами інтербригад або працюючи в Комінтерні, вони були свідками сталінських методів "чищення" кінця 30-х років, застосованих тепер у комуністичних партіях східноєвропейських країн.

Під час першої хвилі (літо 1948-1949) були "вичищені": у Польше--Гомулка, замінений на посаді першого секретаря компартії Берутом; у Угорщині--Райк (страчений) і Кадар (укладений у в'язницю); у Болгарії--Костов (страчений); у Словаччині--Клементис (страчений). Друга хвиля "вичистила": у Чехословаччині--Сланского (страчений із тринадцятьомаіншими обвинувачуваними, із котрих одинадцять були євреями, після відкритого процесу, що нагадував московські); у Румунії--видатну діячку Ганну Паукер, єврейку по національності, незважаючи на те що в попередні роки вона користувалася активною підтримкою Москви і зіграла важливу роль у боротьбі проти Тито. Щоденна критика "гітлерівсько-фашістськоготитоизма", полювання за ухильниками всіх мастей, що велися з таким же істеричною жорстокістю, що і боротьба з троцькізмом у 30-х роках, повинні були показати неможливість будь-якого іншогошляху до соціалізму, крім обраного СРСР.