Смекни!
smekni.com

Документальні методичні прийоми та контргльно-аудиторські процедури (стр. 2 из 2)

Т а б л й ц я 5.4

Їдальня "Юність"

Контрольний розрахунок витрат продуктів згідно

з нормами розкладки на випущені вироби за період з 1 січня 19 __ р. по 31 березня 19 —— р.

період (табл. 5.4). Це дає змогу встановити за найменуван­ням витрати сировини згідно з нормами рецептур, відобра­жених у калькуляції вартості страв. Потім на підставі звітін завідуючих виробництвом і первинних документів про пе­реміщення сировини, а також її списання на виготовлення страв і кулінарних виробів способом оберненого калькулю­вання складають контрольну відомість фактичного вико­ристання сировини порівняно з нормами (табл. 5.5). Це дає змогу встановити недовкладення сировини у вироби або не­еквівалентну заміну сировинного набору у корисливих цілях.

Аналітична перевірка документів поєднується з викорис­танням обліково-обчислювальних і логічних процедур. При цьому аналітичне перевіряють правильність застосування цін на конкретні товари, матеріали, розрахунки природних втрат, створення різних фондів за допомогою обліково-обчис­лювальних процедур щодо перевірки арифметичних опера­цій (таксування, підбиття підсумків та ін.), відображених

Таблиця 5.5

Їдальня "Юність"

Контрольна відомість використання сировини у виробництві громадського харчування, складена способом оберненого калькулювання за період з 1 січня 19 __ р. по 31 березня 19 __ р.

у первинних документах, облікових регістрах і машино­грамах.

Аналітична перевірка документів із застосуванням облі­ково-обчислювальних контрольно-аудиторських процедур доцільна там, де ведеться тільки вартісний облік товарно-матеріальних цінностей. Насамперед це стосується роздріб­ної торгівлі, коли необхідно встановити облік товарів за їх номенклатурою і асортиментом. При цьому застосовують методичний прийом відновлення натурально-вартісного об­ліку обороту товарно-матеріальних цінностей.

Розглянемо відновлення натурально-вартісного обліку товарів у магазині "Будинок радіо" за ревізійний період (табл. 5.6).

Виявлено, що у підзвіті матеріально відповідальної осо­би реалізовано на 5 шт. більше радіоприймачів "Олімпік" на суму 150 грн., що відображено в обліку надходження їх від постачальників, а наявність радіоприймачів "Меридіан" в кількості 2 шт. на суму 100 грн. не підтверджена прибут­ковими документами. Наведені дані дають підставу вважа­ти, що має місце порушення Положення про поставку това­рів народного споживання з корисливою метою, що необ­хідно перевірити у процесі аудиту із застосуванням інших контрольно-аудиторських процедур (зустрічної перевірки документів, контролю операцій, а також слідчим спосо­бом).

Логічний спосіб перевірки документів поєднують з проце­дурами нормативно-правового регулювання правильності відображення операцій на рахунках бухгалтерського обліку, обгрунтованості фондоутворюючих показників, додержання законодавства щодо операцій, відображених у документах. Цей спосіб широко застосовують при контролі цін на реалі­зовані товари, використанні машин і обладнання, а також у випадках, коли у документах немає даних про їхні техніко-експлуатаційні характеристики.

Отже, використання у фінансово-господарському контролі та аудиті документальних методичних прийомів дає змогу дати кількісну і якісну оцінку виявлених недоліків, встанови­ти відповідальних за них осіб і виявити розмір матеріальної відповідальності.