Смекни!
smekni.com

Буржуазні революції європейських країн (стр. 3 из 3)


Роль буржуазно-демократичних революцій у економічному розвитку країн Європи можна подати у вигляді таблиці:

Зміни у сільському господарстві Зміни у промисловості Зміни у векторах торгівлі
1. Значною мірою розв’язано аграрне питання, наділивши селян невеликою кількістю землі. 1. Революція Відкрила простір для розвитку капіталізму. 1. Уряди приймають закони, спрямовані на розвиток промисловості й торгівлі зміцнення фінансів.
2.Прискорено процес первісного нагромадження капіталу. Отже, з’явилась можливість швидко розвинути суднобудівельні, суконні, полотняні, шовкові та інші мануфактури, створити підприємства з переробки продукції сільського господарства.
2. Введення багатопільної системи в землеробстві, запровадження травосіяння, стійлового утримання худоби та збільшення її продуктивності,розширенням посівних площ. 3. Уряди приймають закони, спрямовані на розвиток промисловості й торгівлі. Зростає обсяг виробництва продукції важкої промисловості. Створюються банки. 2. Проголошено свободу торгівлі.
3. Розвиток капіталістичного фермерства, впровадження більш досконалих знарядь праці, машин для обробітку землі, розширення внутрішнього ринку країни. 4. Державна політика протекціонізму, яка захищала промисловість від іноземної конкуренції. 3. Країни Західної Європи активно проводили політику протекціонізму спрямовану на захист законами та правилами промисловості та внутрішнього ринку країн від проникнення на нього іноземних товарів. Для цього використовувалися перш за все високі ставки мита на ввіз товарів з-за кордону.
4. Тенденція розвитку двох шляхів капіталізму в сільському господарстві: прусського та американського, причому американський шлях набув поширення і розвитку в країнах Західної Європи завдяки своїй ефективності та економічній зацікавленості виробника, який працював на себе на своїй землі й прагнув краще працювати, щоб одержати більший прибуток. 5. Зростання продуктивності в сільському господарстві поклав початок експлуатації найманих робітників, забезпеченню промисловості, що швидко розвивалася, дешевою робочою силою та мануфактур сировиною. Далі відбувався промисловий переворот — перехід від мануфактури з її ручною працею до фабрики із застосуванням системи машин та парового двигуна. Промисловий переворот був справжньою революцією у виробництві. 4.Країни, у яких відбулися революції, налагоджують торговельні зв’язки і стають головними торговельними суб’єктами світу.

Список використаної літератури

1. Бірюльов І.М. Всесвітня історія. Нові часи(XV -кінець XVIIIст.).- К.:Генеза, 2000.-200с.

2. Гончар Б.М. Всесвітня історія: навчальний посібник.-3-тє видання.-Київ: Знання, 2007.-694с.

3. Дахно І.І. Історія країн світу: довідник. - Київ: Центр учбової літератури, 2007.- 816с.

4. Орлова Т.В. Історія сучасного світу(XV-XXIст.): навчальний посібник. - Київ: Знання,2008.-552с.

5. Проскурін П.В. Історія економіки та економічних учень. Нариси економічної історії індустріальної цивілізації: навчальний посібник.- Київ.-КНЕУ,2005-372с.

6. Рудь М.О. Історія західноєвропейського середньовіччя: Хрестоматія: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. - Київ:Либідь, 2005.-656с.

7. Степаненко С.В., Фещенко В.М., Антонюк С.Н. Історія економіки та економічної думки:курс лекцій. – К.:КНЕУ,2006.-664с.