Смекни!
smekni.com

Анемія у поросят (стр. 9 из 10)

8. Не можна впускати в приміщення і випускати з нього тварин, коли включені в роботу гноєтранспортери.

9. Робітники повинні утримувати в чистоті робоче місце, інвентар, обладнання. Пошкодження шкіри обробляти антисептичними розчинами.

10. Працівники тваринницької галузі, а також спеціалісти ветеринарної медицини підлягають регулярному медичному огляду (два рази на рік), з метою раннього виявлення хвороб загальних для людини та тварин.

11. Спеціалісти ветеринарної медицини підлягають обов'язковому страхуванню на випадок травмування або професійного захворювання, які отрималипри виконанні службових обов'язків, при боротьбі з антропозооноз-ми хворобами та при маніпуляціях з тваринами. Одноразова грошова компенсація в розмірі від 3-х до 5-ти річної заробітної плати виплачується при вказаних травмах спеціаліста ветеринарної медицини.

12. Спеціаліст обов'язково проходить інструктаж при роботі з особливо небезпечними хворобами тварин.

13. З дезінфікуючими речовинами працювати в засобах індивідуального захисту, не залишати дезінфікуючі засоби без нагляду.

Необхідна кількість спецодягу, спецвзуття та засобів індивідуального захисту

Найменування професії, посади Найменування спецодягу, спецвзуття та засобів індивідуального захисту Термін зносу засобів захисту в місяцях Необхідна кількість
Лікар господарства

Халат білий

Безрукавка тепла

Печатки

Шапочка

Чоботи

12

24

6

12

24

1

2

2

1

1

Лікар відділення

МТФ, СТФ

Халат білий

Печатки

Шапочка

Чоботи

12

6

12

24

1

2

1

1

Оператор штучного осіменіння

Халат білий

Рукавички гумові

Фартух прогумований Шапочка

Чоботи

12

6

24

12

24

1

2

2

1

1

Обслуговуючий персонал

Халат чорний

Косинка

Чоботи

12

12

24

1

1

1

Аналізуючи документацію по дотриманню вимог безпеки ПАОП „Промінь", можна відмітити, що в тваринництві за останні три роки не реєструвалисявипадки травматизму.

Показники 2008 р.
Середньорічна кількість працівників 185
Кількість травм ---
Втрачені дні із-за травм ---

Можна сказати, що загальний ветеринарно-санітарний стан приміщень ферми задовільний: ферма обладнана зовнішньою системою освітлення, мікроклімат задовільний, але взимку в приміщеннях підвищена вологість, вентиляція приточно-витяжна.

Стан протипожежної безпеки

Протипожежній безпеці в ПАОП„Промінь" приділяють належну увагу. За останні роки відсутні випадки пожеж. Відповідальність за виконання протипожежних заходів покладена на відповідальних по охороні праці.

На всіх виробничих і адміністративних спорудах встановлено блискавковідвідні прилади. Біля кожної ферми є протипожежні щити з необхідним інвентарем. В приміщеннях вивішені відповідні положення і правила пожежної безпеки, схеми евакуації тварин та людей з приміщень на випадок пожежі. Ведуться роз'яснювальні роботи про міри протипожежної безпеки. Існують наглядні посібники, плакати, які завжди нагадують про міри протипожежної безпеки.

При безпосередньому виконанні практичної частини дипломної роботи строго дотримувалась правил безпеки. Перед початком виробничої практики в навчальному закладі, а також при виході на практику в ПАОП„Промінь" мені був проведений інструктаж по охороні праці.

Для покращення умов праці пропоную впровадити такі заходи:

Заходи по покращенню умов праці в ПАОП “Промінь”

Заходи по покращенню умов праці Термін виконання Відповідальна особа
Регулярно проводити інструктаж по охороні праці Постійно Інженер по охороні праці
Забезпечити безперебійну подачу гарячої води в приміщеннях Негайно Завідуючий фермою
Виділення коштів на придбання спецодягу, спецвзуття, засобів індивідуального захисту Негайно Директор господарства
Встановити обігрівальні прилади в приміщеннях для зниження вологості приміщення Негайно Завідуючий фермою
Забезпечити умивальники миючими і дезінфікуючими засобами Негайно

Завідуючий фермою

Головний бухгалтер

4. Екологічна експертиза

Екологічна експертиза - це система комплексної екологічної оцінки господарської та іншої діяльності, яка може зараз чи в майбутньому прямо (чи посередньо негативно вплинути на стан навколишнього середовища).

До основнихзаконодавчих актів України проохорону навколишнього середовища відноситься Закон України “Проохоронунавколишнього природного середовища” від 25 червня 1991р, та прийнятий 9лютого 1995 року Закон України “Про екологічну експертизу”.

Закон визначає правові, економічні та соціальні основи організації охорони навколишнього природного середовища в інтересах нинішнього і майбутнього поколінь.

Завданнями законодавства про охорону навколишнього природного середовища є:

- регулювання відносин у галузі охорониприроди;

- використання і відтворення природнихресурсів;

- забезпечення екологічної безпеки;

- запобігання і ліквідація негативного впливу господарської діяльності;

- збереження природних ресурсів, генетичного фонду живої природи, ландшафтів та інших природних комплексів та природних об'єктів, пов'язаних з історико-культурною спадщиною.

Екологічна експертиза в Україні - вид науково-практичної діяльності спеціально уповноважених органів, еколого-експертних формувань та об'єднань громадян, що ґрунтується на міжгалузевому екологічному дослідженні, аналізі та оцінці перед проектних, проектних та інших матеріалів чи об’єктів реалізація і дія яких може негативно впливати на стан навколишнього природного середовища та здоров’я людей, та спрямована на підготовку висновків про відповідальність запланованої чи здійснюваної діяльності нормам і вимогам законодавства про охорону навколишнього середовища раціональне використання, відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки.

Розвиток науково-технічного прогресу, втілення у виробництво нових технологій докорінно змінило стосунки людини з природою. Такі зв'язки найчастіше виражаються у грубому втручанні людини в єдину екосистему. Викидаючи у зовнішнє середовище токсичні відходи різного виду промисловості, забруднюються водні ресурси, внаслідок чого страждає флора і фауна.

У багатьох промислових центрах України концентрація шкідливих газів у повітрі перевищує допустиму норму в десятки разів, нераціональне використання земельних ресурсів призводить до деградації ґрунтів, внаслідок чого великі площі землі виводяться із сільськогосподарського обороту.

З іншого боку, згубно діючи на природні ресурси, людина насамперед шкодить собі і майбутнім поколінням. Адже радіоактивне середовище, насичення продуктів харчування пестицидами, нітратами, радіонуклідами не могло не позначитись на здоров'ї людей і тварин. В результаті-численні інфекційні захворювання, захворювання пов'язані із порушенням обміну речовин, злоякісні пухлини тощо.

Отже, екологічна експертиза не є суто вузьким питанням. Вона тісно пов'язана з усіма галузями промисловості і сільського господарства. Питання екологічної експертизи дуже актуальні на сьогоднішній день в багатьох господарствах України. Не виняток і ПАОП „Промінь" с. Кобзівка Красноградського району.

Тваринницька ферма ПАОП „Промінь" знаходиться за 300м. від населеного пункту. Ферма побудована з урахуванням рози вітрів та розташування поверхневих вод. Виробнича зона майже не огороджена. При аналізі екологічної обстановки необхідно відмітити:

1. На території ферми ПАОП „Промінь"є в наявності дезбар'єр і санпропускник, які заправляються дезрозчинами не регулярно. Так як територія ферми майже не огороджена, то можливі занесення на виробничу зону збудників різноманітних інфекційних захворювань, у тому числі антропозоонозів.

2. В проекті на побудову тваринницьких приміщень було враховано благополуччя даної земельної ділянки по відношенню до стаціонарних ґрунтових інфекцій (сибірської виразки, емкару).

3. В господарстві є захисні смуги із зелених насаджень, що перешкоджає розповсюдженню шкідливих газів і мікроорганізмів за територію ферми.

4. Забруднення атмосфери відбувається через те, що в корівниках з приплив - витяжною системою вентиляції відсутні спеціальні фільтри і в атмосферу виходить велика кількість аміаку, молекулярного азоту. Забруднене повітря може стати джерелом аерогенного розповсюдження патогеннихмікроорганізмів.

5. Санітарні дні проводяться не регулярно.

6. Дуже часто порушується технологія зберігання і використання гною, інколи його вивозять на поля не провівши термічного знезараження. Це сприяє бактеріальному забрудненню сільськогосподарської продукції, розповсюдженню гельмінтів та їх яєць, крім цього різко змінює біоценоз мікроорганізмів.