Смекни!
smekni.com

Біологічне обґрунтування формування, строків та способів збирання насіння подорожника блошиного, чорнушки посівної, дурману фіолетового в Криму (стр. 4 из 5)

Насіння чорнушки посівної з різних частин материнської рослини має рівні урожайні властивості за умов збирання у восковій та твердій стиглості.

Дозрівання насіння чорнушки в умовах вологої камери призвело до збільшення урожайних властивостей в порівнянні з контролем з 57-62 до 80-81 г/м2 насіння. В умовах сухої камери цей параметр істотно не змінився.

Кращим за показниками урожайних властивостей є насіння дурману фіолетового, зібране у фазі воскової стиглості (при вологості 26-37%). Біологічна урожайність його в досліді 2003 та 2004 рр. дорівнювала 188-202 г/м2, в 2007 р. – 37-44 г/м2. Більш ранні строки збирання негативно впливають на якість насіння.

У дурману фіолетового виявлено матрикальну гетероспермію, яка виявляється в тому, що насіння з плодів 1-го та 2-го порядку має вищі урожайні властивості в порівнянні з тим, що формується вище.

При дозрівання насіння дурману в плодах на зрізаних рослинах в умовах вологої камери спостерігається погіршення якості за параметром, що досліджувався. Умови сухої камери або не впливали на урожайні властивості, або несуттєво збільшували їх.

РОЗДІЛ 7. ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ СТРОКІВ ТА СПОСОБІВ ЗБИРАННЯ НАСІННЯ.

Вирощування насіння лікарських рослин за умов його реалізації є вигідним. При цьому слід враховувати, що високо ціниться тільки насіння стандартної якості: у насіння подорожника блошиного, чорнушки посівної і дурману фіолетового чистота повинна бути вищою за 98%, лабораторна схожість більше 90%, вологість не більше 10%.

При вирощуванні насіння подорожника блошиного, чорнушки посівної та дурману фіолетового структура витрат буде такою. Більше за 50% коштів витрачається на оплату праці, 4-16% – на придбання насіння, 4-17% – на паливо та мастила і 19-20% - на інші витрати: амортизація, ремонт, накладні витрати (рис.2).

При цьому виробничі витрати на 1 га посіву подорожника блошиного становлять біля 4 тис. грн., витрати праці – 390 люд. год. Застосування оптимальних строків збирання дозволяє отримати до 16 тис. грн. / га умовно чистого прибутку. Економічно вигідним є двофазне збирання при вологості насіння 40-27%. Рівень рентабельності складає 305-363%. При більш ранніх строках спостерігається недобір урожаю через несформоване насіння. Рівень рентабельності в цьому випадку 5-80%. Однофазне збирання в твердій стиглості проводити ризиковано через вірогідність втрати значної кількості насіння на обсипання.

Виробничі витрати на 1 га посіву чорнушки посівної складають 5 тис. грн., витрати праці – 390 люд. год. Раціональним є збирання насіння чорнушки як двофазним способом при його вологості 45-34%, так і однофазним – при 25% і нижче. Чистий прибуток в цьому разі складає від 0,9 до 15 тис. грн. Рентабельність – 240-290%.

При ручному збиранні плодів дурману з плодів 1-го і 2-го порядків галуження, насіння з яких має схожість більше за 90%, з наступною доробкою їх на току виробничі витрати складуть 11-16 тис. грн., витрати праці – 1099-1949 люд. год. Прибуток від реалізації насіння – 12,6-31,3 тис. грн. с 1 га. Рівень рентабельності 110-188%.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі наводиться узагальнення і вирішення наукової проблеми обґрунтування строків і способів збирання насіння подорожнику блошиного, чорнушки посівної і дурману фіолетового виходячи з особливостей формування насіння, їх посівних і урожайних властивостей при вирощуванні в Криму.

Подорожник блошиний, чорнушка посівна і дурман фіолетовий при вирощуванні в Передгірському степу Криму проходять повний цикл розвитку від утворення зиготи до формування насіння.

Період від посіву до становлення проростка (5-6 листків) складає: у подорожника – до 70 діб, у чорнушки – до 80 діб, у дурману – до 75 діб. В продовж цього часу рослини потребують захисту від бур’янів, зрошення.

Встановлено, що найбільш інтенсивне накопичення сухих речовин в насінні подорожника, чорнушки і дурману має місце при вологості насіння 76-55%, вегетативної маси 80-65%. Оптимальними умовами для цього процесу є: для дурману – температура повітря біля 30оС; для подорожника і чорнушки температура біля 20оС, відносна вологість повітря 80-85%.

У всіх видів рослин при вологості насіння 42-34% зупиняється збільшення маси сухої речовини в них. Цьому періоду відповідає вологість вегетативної маси подорожника і чорнушки 65-48%, дурману 75-65%.

Максимальна біологічна урожайність насіння подорожнику становить 90-108 г/м2 через 29-35 діб після кінця цвітіння, чорнушки – 84-115 г/м2 через 36-49 діб, дурману – 147-173 г/м2 через 37-44 діб після кінця цвітіння. При запізненні зі збиранням на 8-10 днів спостерігається масове обсипання насіння, яке у подорожника досягає 43%, у чорнушки – 20%.

Найбільші значення маси 1000 насінин, енергії проростання та лабораторної схожості, інтенсивності росту проростків має насіння яке було зібране при вологості 30-23% подорожника і чорнушки - двофазним способом, дурману – вручну.

Для подорожника і дурману властиве погіршення посівних властивостей насіння при регулярному випадінні опадів в період дозрівання.

Насіння подорожнику і чорнушки з різних частин рослини в фазі воскової стиглості має однакові посівні та урожайні властивості; насіння дурману високої якості утворюється в плодах 1-го та 2-го порядку.

Кращі урожайні властивості (до 100 г/м2) має насіння подорожнику, яке було зібрано двофазно при вологості насіння біля 38%; насіння чорнушки (до 100 г/м2), що було зібрано двофазно чи однофазно при вологості насіння нижче 40 і 24% відповідно; дурману (до 200 г/м2), яке було зібрано при вологості нижче 40%.

Економічно вигідним є двофазне збирання насіння подорожнику і чорнушки при їх вологості нижче 40% і однофазне при вологості нижче 25%.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ

Подорожник блошиний, чорнушку посівну та дурман фіолетовий в умовах зони Передгірського степу Криму вирощувати як лікарські і декоративні рослини.

Насіння подорожнику блошиного збирати двофазно. Рослини необхідно скошувати рано вранці при вологості насіння в суцвіттях раннього строку утворення 26-38%. Обмолочувати через 3-5 днів в утрені години для попередження втрат від обсипання.

Насіння чорнушки посівної рекомендуємо збирати однофазно в денні години при його вологості в плодах верхнього ярусу 35-25%. При неодночасному дозріванні насіння рекомендується застосовувати двофазне збирання: скошувати рослини при вологості насіння верхнього ярусу 45-40%, через 3-5 днів обмолочувати в утрені години.

Насіння дурману фіолетового слід збирати з плодів першого та другого порядку вручну при вологості нижче 36 – 38%.

СПИСОК РОБІТ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Астафьева В.Е. Особенности формирования семян Nigella sativa и Datura tatula // Науч. труды Крымского ГАТУ: С. -х. науки. – Симферополь, 2003. – Вып.81. – С.3-8.

2. Астафьева В.Е. Процесс формирования семян Nigella sativa и Plantago psyllium // Науч. труды Крымского ГАТУ: С. -х. науки. – Симферополь, 2005. – Вып.91. – С. 191-195.

3. Макрушин Н.М., Астафьева В.Е. Влияние условий дозревания на урожайные свойства семян подорожника блошного и чорнушки посевной // Науч. труды ЮФ "КАТУ" НАУ: С. -х. науки. – Симферополь, 2006. – Вып.94. – С.105-109.

4. Макрушин Н.М., Астафьева В.Е., Майорова Т.Ю. Динамика урожайности семян чернушки посевной и подорожника блошного // Наук. праці ПФ "КАТУ" НАУ: С. -г. науки. – Сімферополь, 2007. – Вип.104. – С. 195-199.

5. Макрушин М.М., Астаф’єва В. Є. Вплив умов дозрівання на якість насіння декоративно-лікарських рослин // Наук. праці Полтавської ДАА – Полтава, 2005. – Т.4 (23). – С.139-142.

6. Макрушин Н.М., Астафьева В.Е. Обоснование сроков уборки Datura tatula, Plantago psyllium, Nigella sativa // Эфиромасличные и лекарственные растения: Науч. труды Института эфиромасличных и лекарственных растений УААН. – Симферополь, 2006. – Вып.26. – С.65-68.

7. Макрушин М.М., Астаф’єва В. Є. Вплив строків збирання на якість насіння декоративно-лікарських рослин // Стан та перспективи розвитку насінництва в Україні: Мат. всеукр. наук. - практ. конф. 19-20 жовтні 2004 р. – Харків, Інститут рослинництва ім.В.Я. Юр’єва, 2004. – С.48-49.

8. Астаф’єва В. Є. Особливості онтогенезу деяких видів лікарських рослин залежно від умов вирощування // Новітні технології вирощування сільськогосподарських культур – у виробництво: Мат. наук. - практ. конф. молодих вчених 23-25 листопада 2004 року. Чабани. – К.: ЕКМО, 2004. – С.108-109.

АНОТАЦІЯ

Астаф’єва В. Є. Біологічне обґрунтування формування, строків та способів збирання насіння подорожника блошиного, чорнушки посівної і дурману фіолетового в Криму. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.14 – насінництво. – Південний філіал “Кримський агротехнологічний університет” Національного аграрного університету. – Сімферополь, 2008.

Вивчено особливості онтогенезу, фенологічні фази і тривалість міжфазних періодів подорожника блошиного, чорнушки посівної, дурману фіолетового при вирощуванні їх в Криму як лікарські та декоративні рослини. Досліджено характер накопичення сухої речовини в насінні при його формуванні. Встановлено, що збільшення маси сухої речовини насіння зупиняється при досягненні ними вологості 42-34%. Доведено, що насіння подорожника і чорнушки, яке досягло воскової стиглості має однаково високу якість і не залежить від місця утворення на материнській рослині. Кращі посівні та урожайні властивості має насіння дурману з плодів першого і другого порядку. Кращими з огляду на якість насіння і економічну ефективність є: для подорожника – двофазне збирання в тістоподібному стані – восковій стиглості, для чорнушки – двофазне – в восковій стиглості і однофазне – в твердій стиглості, для дурману – ручне збирання в фазі воскової стиглості.

Ключові слова: подорожник блошиний, чорнушка посівна, дурман фіолетовий, якість насіння, посівні властивості, урожайні властивості, строк збирання, способи збирання.

АННОТАЦИЯ

Астафьева В.Е. Биологическое обоснование формирования, сроков и способов уборки семян подорожника блошного, чернушки посевной и дурмана фиолетового в Крыму. – Рукопись.