Смекни!
smekni.com

Благоустрій та озеленення території мотелю "Меркурій" у м. Жидачеві (стр. 7 из 15)

12. Виконує інші функції відповідно до чинного законодавства.

Відділ у процесі виконання покладених на нього завдань взаємодіє з іншими структурними підрозділами районної державної адміністрації, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, об’єднаннями громадян та громадянами.

Відділ очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади головою районної державної адміністрації за погодженням начальника управління містобудування, архітектури, координації будівництва та відновлювальних робіт головного управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації. Начальник відділу за посадою є головним архітектором району.

2.3. Програма та методика робіт

Метою дипломної роботи є розробка проекту благоустрою та озеленення території мотелю “Меркурій” для підвищення естетичності, декоративності та функціональності даної території, а також агротехніка створення зелених насаджень і догляд за ними.

Для досягнення зазначеної мети планується вирішення наступних питань:

-дослідження природних умов району;

-аналіз існуючочго стану насаджень та благоустрою території;

-розроблення проекту озеленення та благоустрою;

-розроблення агротехніки створення зелених насаджень і догляду за ними.

Для вирішення даних питань проведений літературний пошук.

Після визначення програмних питань теми методика досліджень розробляється послідовно для кожного питання, і опирається на досвід попередників і спеціалістів у конкретній галузі.

Дослідження природних умов району дає можливість виділити фактории навколишнього середовищва, що впливають на насадження об´єкта та встановити рівень антропогенного впливу, а також підібрати ассортимент рослин відповідно до природно-кліматичних умов.

Аналіз існуючого стану насаджень включає інвентаризацію та оцінку естетичного, декоративного та санітарно-гігієнічного стану існуючих насаджень.

Розробка проекту озеленення та благоустрою передбачає створення квітників, альпійських гірок, композиційних групп, влаштування зон відпочинку, а також підвищення функціональності обєкту, шляхом вдосконалення дорожньо-стежкової мережі і встановлення освітлення на території, розміщення малих архітектурних форм,

Агротехніка створення і догляду за насадженнями проектується у відповідності зі встановленими правилами та нормами.

2.4. Характеристика об’єкту досліджень

Об´єктом дослідження є територія мотелю Меркурій, що знаходиться на окраїні міста Жидачів. Двохповерхова будівля була введена в експлуатацію у 1979 році. У 2001 році до неї добудовано навіс площею 74 м. кв. (рис. 2.3). Мотель пропонує відвідувачам послуги проживання, кафе, сауни, більярду.

Рис. 2.3 Будівля мотелю з навісом

У цій частина міста також розташовані такі підприємства та установи: автозаправочна станція, автосервіс, складські приміщення медичної апаратури та медикаментів, залізничний вокзал.

Територія, яка на даний час належить мотелю, становить близько 0,8 га. Територія являє собою рівнинну ділянку землі прямокутної форми, яка простягається від мотелю до автомобільної траси, і відмежовується від неї рядовою посадкою тополь.

Ділянка частково огороджена і має асфальтований під´їзд від основної траси Жидачів-Ходорів. Місця для паркування автомобілів відсутні.

Зелені насадження представлені посадкою сосни звичайної (рис. 2.4), туї західної. Закладена основа декоративної водойми (рис. 2.5) та альпійських гірок.


Рис. 2.4 Насадження сосни звичайної

Рис. 2.5 Незавершене оформлення водойми

Новий власник має на меті продовжити роботи з озеленення та благоустрою території.

2.5. Результати проведених досліджень

Дослідження території об’єкту, а також будівлі самого мотелю дало можливість визначити стильові особливості, взяти до уваги особливості природного оточення та специфіку ділянки.

У зв´язку розширенням послуг, які будуть пропонуватися мотелем, виникає необхідність будівництва додаткових будівель і споруд, зокрема басейну критого типу і приміщення кінно-спортивної площадки. Ці заходи у свою чергу вимагають проведення функціонального зонування території.

Слід зазначити, що на території дуже бідний видовий склад рослин, який обмежується 3-4-ма видами дерев і трав’яною рослинністю. Чагарниковий ярус відсутній. Тому насадження відзначаються низькою естетичною цінністю.

Оскільки мотель працює цілодобово, виникає необхідність у організації освітлення території у відповідності з призначенням окремих зон.

Головний вхід і територія мотелю загалом потребують більш привабливого оформлення.


РОЗДІЛ 3. ПРОЕКТ ЗАХОДІВ

3.1. Аналіз результатів дослідження

Спираючись на результати дослідження можна зробити висновок, що об´єкт озеленення являє собою прямокутну ділянку, яка належить мотелю “Меркурій” без деревної і чагарникової рослинності, за винятком насадження сосни звичайної, організованого попереднім власником.

Виходячи з побажань замовника та специфіки роботи мотелю проект благоустрою та озеленення території передбачає розміщенння додаткових будівель і споруд, майданчиків, прокладання дорожньо-стежкової мережі, створенння декоративних насаджень з відповідним асортиментом порід.

Для зручності перебування клієнтів на території необхідне функціональне зонування, яке повинне передбачати створення різних зон, як для пасивного, так і для активного відпочинку.

Суттєвим недоліком організації території є відсутність належного освітлення, яке має забезпечувати безпечний рух відвідувачів у темний період доби. Тому слід розробити схему освітлення території.

В загальному розміщення території дослідження сприятливе для росту зелених насаджень та відпочинку відвідувачів, оскільки район віддалений від промислових структур, для нього характерний низький рівень транспортного руху, і відповідно низький рівень загазованості і запиленості повітря.

Для підвищення іміджу мотелю та забезпечення більшої конкурентоздатності насадження, які проектуються повинні мати естетичний вигляд, а благоустрій відповідати сучасним нормам та організовуватися з використанням сучасних технологій.


3.2. Напрямки та шляхи вдосконалення досліджуваного об’єкту

Основними напрямками вдосконалення досліджуваного об’єкту є:

- зонування території;

- створення нових декоративних насаджень;

- організація благоустрою території .

Зонування території дозволить раціонально використовувати простір і створити сприятливі умови для відвідування і відпочинку клієнтів.

При розробці функціональних зон, насамперед, враховуються побажання замовника. Власник мотелю має на меті розмістити на даній території басейн критого типу, тенісний корт, волейбольну площадку, площадку для верхової їзди, а також невелику ділянку для дитячих розваг. Біля бару планується організувати місце для зовнішнього відпочинку. У зв´язку з цим функціональне зонування території передбачає створення таких зон: декоративна зона, яка розташована біля головного входу в мотель; зона пасивного відпочинку, яка розміщена біля мотелю зі сторони бару; далі проектується спортивна зона, яка включає в себе басейн, тенісний корт, волейбольну площадку і площадку для верхової їзди; зона для різних господарських цілей знаходиться на задньому дворі мотелю.

Створення нових насаджень проводимо шляхом висаджування деревних рослин, чагарників, влаштування газону і квітників, а також декоруванням виткими рослинами.

Формування ландшафтів здійснюємо за допомогою застосування різних типів і форм рослинних насаджень:

· груп – окремих самостійних композицій дерев і чагарників;

· солітерів – одиничних посадок;

· живоплотів – зімкнутих або щільних посадок дерев або чагарників;

· лугів і газонів – відкритих просторів, покритих трав'янистою росли-нністю;

· квітковим оформленням ділянки: рокаріями.

Асортимент рослин підбираємо у відповідності до грунтово-кліматичних умов району, а також враховуючи специфіку ділянки.

Оскільки квіткове оформлення буде представлене лише рокаріями, намагаємося збагатити кольорову гаму насаджень шляхом введення декоративно квітучих чагарників та декоративних сортів деревних рослин.

На передньому плані запланована рядова посадка робінії псевдоакації, сорт ‘Frisia’, яка протягом всього вегетаційного періоду прикрашена золотистим листям, яке розміщується ярусами на розкидистих гілках.

Ефектно буде виглядати клен гостролистий, сорт ’Royal Red’ серед березового насадження. Листки у нього під час розпускання – пурпурові, літом – темно-пурпурові, а восени – оранжеві чи яскраво червоні ( рис. 3.1).

Рис 3.1 Клен гостролистий ‘Royal Red’

Вздовж волейбольної площадки пропонуємо висадити горобину арію, сорт ‘Lutescens’ – дерево висотою 6-12 м. і діаметром крони 4-6 м. з оранжевими їстівними плодами. При розпусканні листки у даного виду – кремово-жовті з білим опушенням, пізніше сіро-зелені, а восени світло-жовті.

Ранньою весною будуть радувати своїм рясним цвітінням яблуні сорту ‘Wintergold’, висаджені на задньому плані території.

У якості солітера на газоні обрано магнолію Суланжа ‘Alexandrina’ (рис. 3.2), яка зацвітає у квітні до появи листків великими біло-рожевими квітами. Біля водойми рекомендуємо вербу цільнолисту ‘Pendula’ на штамбі (рис. 3.3).