Смекни!
smekni.com

IP-телефонія (стр. 4 из 4)

Один із способів зробити це – висновок угод про рівень сервісу (Servise Level Agreement, SLA), тобто контрактів, де чітко вказано, якого рівня доступність, сервіси і ціни чекає отримати замовник. В такій угоді сервіс-провайдери повинні гарантувати термін беззбійноі роботи і тривалість затримки в конкретний час доби для конкретних видів додатків. Воно також може містити інформацію про доступність призначеного для користувача з'єднання.

Якість послуг може бути ключовим диференціюючим чинником між сервіс-провайдерами в їх боротьбі за клієнтуру. SLA є один із способів запропонувати певний стандарт обслуговування, спираючись на який замовники могли б реалізувати доставку трафіку реального часу.

Система розрахунків за послуги IP-телефонії біллінга і менеджменту

Виходячи із загальних принципів реалізації сітей IP-телефонії її користувачі повинні одержувати ті ж послуги, що і при використовуванні традиційного телефонного зв'язку. Проте використовування IP-сіті як транспортна архітектура дозволяє провайдерам надавати користувачам цілий набір послуг, заснованих на протоколі IP-(передача даних, повідомлень факсиміле, електронної пошти, відео і ін.). Особливості надання послуг IP-телефонії і інших видів IP-послуг висувають специфічні вимоги до організації біллінга і менеджменту користувачів.

Таким чином, реалізація IP-телефонії вимагає нового підходу до побудови систем менеджменту і біллінга. Провайдери повинні мати такі системи, які забезпечать комплексні можливості в реальному масштабі часу, необмежену гнучкість і масштабованість для менеджменту і прискореного упровадження мультисервісних IP-послуг (мал. 6). Це дозволить їм швидко розробляти нові послуги, знижувати тарифи, ефективно управляти користувачами і здійснювати розрахункові операції при збереженні достатньої гнучкості у відповідь на вимоги ринку і запити споживачів, що змінюються.

Робота в реальному масштабі часу

При традиційному телефонному зв'язку програмне забезпечення, яке виконує розрахунки за використовування послугами телефонного зв'язку, не має безпосереднього контакту з абонентом під час розмови. Детальна інформація про виклики (CDR) поступає від телефонних станцій протягом місяця і лише в кінці місяця (або розрахункового періоду) вся зібрана інформація про виклики передається в биллинг-систему.

Цей метод розрахунків за послуги зв'язку не проходить для ринку послуг IP-телефонії, який часто не регулюється і надзвичайно конкурентний. Провайдери IP-телефонії повинні мати нагоду стежити за будь-якою дією кожного замовника і інформація про них повинна поступити не в кінці місяця